Ο Μοσκοβισί «έκαψε» το success story του Τσίπρα
antipas

Γιάννης Αντύπας

Ο Μοσκοβισί «έκαψε» το success story του Τσίπρα

«Εκαψε» το success story που πήγε να χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας πάνω στις στάχτες που άφησε πίσω της η πρόσφατη πυρκαγιά ο Πιερ Μοσκοβισί.

Αν λοιπόν το Εθνικό Αστεροσκοπείο αποκάλυψε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής μόλις έσβησαν οι φλόγες στην Αττική, η Κομισιόν είχε από τα μέσα Ιουλίου προειδοποιήσει για τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 100 άτομα τη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί ήταν αποκαλυπτικός: «Η Επιτροπή δεν έχει καμία ανάμειξη στις πολιτικές στελέχωσης της κυβέρνησης για την παροχή δημόσιων αγαθών». 

Σε... απλά ελληνικά, απέρριψε την επιχειρηματολογία κυβερνητικών στελεχών ότι για τις περικοπές φταίνε τα μνημόνια. «Τα κράτη-μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη στο έδαφός τους για την προστασία των πολιτών από καταστροφές, του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεί επίσης αρμοδιότητα του κράτους-μέλους η ανάπτυξη και η εφαρμογή κατάλληλων εθνικών πολιτικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας», πρόσθεσε στη γραπτή του απάντηση, προκειμένου να μην υπάρχουν απορίες και δικαιολογίες. 

«Η απόγνωση των πυροσβεστών της Μακεδονίας στις αρχές του καλοκαιριού ήταν ενδεικτική της εγκληματικής αμέλειας, για άλλη μια φορά, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-­­
ΑΝ.ΕΛ.», επισήμανε στο «ΘΕΜΑ» η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή. «Προσλαμβάνονται σε κρατικές θέσεις όποιοι δηλώσουν υποταγή, ενώ σε θέματα εθνικής ασφάλειας υπάρχει πλήρης αδιαφορία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Προσβάλλουν τη νοημοσύνη κάθε Ελληνα οι φτηνές δικαιολογίες και η σύγκριση των χειρότερων πρακτικών του παρελθόντος με την καταστροφή της χώρας από τους κυβερνώντες». 
Κλείσιμο

Συνέδεσε έτσι την καταστροφή της περιόδου 2007-2009 με τα όσα συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι καθώς, όπως τότε, έτσι και τώρα η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες στα καιρικά φαινόμενα και σε αόρατους εμπρηστές. Τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αρνήθηκαν να δουν στο κάδρο των ευθυνών τις δικές τους επιλογές αναφορικά με τη στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τη διασπορά των δυνάμεων, τη συντήρηση των μέσων πυρόσβεσης και την επιτήρηση των δασικών οδών και των αντιπυρικών ζωνών. Για όλα φταίνε οι άλλοι και... ο κακός μας ο καιρός. 

Η βασική διαφορά του τότε με το σήμερα έχει να κάνει με την απουσία του πρωθυπουργού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να επιθεωρήσει τις καμένες περιοχές αφότου ο κίνδυνος είχε περάσει. Εντυπωσιακή ήταν και η προσπάθειά του να πουλήσει ένα ακόμη success story, μετά από εκείνο που «ζουν» οι Ελληνες πολίτες στην οικονομία (με την εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κυβέρνηση). 

«Οι πυρκαγιές είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, την πλήρη ευθύνη συντονισμού και ευθύνη να απευθυνθεί σε συμμάχους για βοήθεια είχε ο εξαφανισμένος Τσίπρας. Είναι πολύ λίγος όποιος δεν βρίσκει να πει μια συγγνώμη, αλλά ψάχνει να συγκρίνει εθνικές καταστροφές για να μας πει ότι είναι λιγότερο καταστροφικός για τη χώρα μας και άρα συνεχίζει αμέριμνος τις διακοπές του», κορύφωσε την κριτική της στο πρόσωπο του πρωθυπουργού η κυρία Καϊλή. Παρά τα στοιχεία όμως που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον κακό προγραμματισμό και την αργή αντίδραση της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας (αφού κατέβηκε από το ελικόπτερο) συνέχισε τις διακοπές του σε άγνωστο προορισμό, αφήνοντας παράλληλα αναπάντητο και το αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν μακριά από την έδρα τους, καθώς έχουν συμπληρώσει τις ώρες υπερωριών που είχε προβλέψει (όχι με μεγάλη επιτυχία όπως φαίνεται) η κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε πρωτοβουλίες της κυρίας Καϊλή, έχει ξεγυμνώσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο κακός δαίμονας του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν χάνει ευκαιρία να αποκαθιστά την πραγματικότητα, διακόπτοντας τα... όνειρα του πρωθυπουργού και των ανθρώπων του στο Μέγαρο Μαξίμου. Προ μηνών μάλιστα είχε προσδιορίσει σε 20 δισ. ευρώ το κόστος των χειρισμών της κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Γι’ αυτή την καταστροφή, βέβαια, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ