Ψυχραιμία. Η Κως δεν έπεσε...
antipas

Γιάννης Αντύπας

Ψυχραιμία. Η Κως δεν έπεσε...

Ένας σεισμός της τάξης των 6,4 - 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι απλό πράγμα. 

Πόσο μάλλον όταν είναι ουσιαστικά επιφανειακός και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη στην Κω. Η ενέργεια που εκλύεται είναι τεράστια. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ένας σεισμός μεταξύ 6 και 6,9 Ρίχτερ προκαλεί σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, ισχυρές έως βίαιες δονήσεις κοντά στο επίκεντρο, μέτριες έως σοβαρές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης, ελάχιστες ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια ενώ ο ανθρώπινος απολογισμός κυμαίνεται συνήθως από μηδέν έως 25.000 θάνατοι.

Το γεγονός ότι οι δύο νεκροί και οι πέντε σοβαρά τραυματίες είναι από την κατάρρευση μιας στέγης σε ένα μπαρ- μπορεί να μην μειώνει τον πόνο για την απώλεια νέων ανθρώπων- αλλά σίγουρα μας επιτρέπει να ισχυριστούμε πως η Κως άντεξε. Η Κως δεν έπεσε. Τα σπίτια της, τα ξενοδοχεία της, οι υποδομές της προστάτεψαν τους κατοίκους και του επισκέπτες. Και το κράτος αντέδρασε. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (πυροσβεστική, στρατός, νοσοκομεία) έδειξαν ετοιμότητα. Η Ελλάδα δεν είναι διαλυμένη χώρα. Τα δις που έπεσαν στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες δεν πήγαν χαμένα. 

Η απαξίωση του παρελθόντος και η ισοπέδωση είναι λάθος. Λάθος που το πληρώνουμε σήμερα και θα το πληρώσουμε και αύριο. 

Ότι δεν πέτυχε ο σεισμός το έχει πετύχει βέβαια η κυβέρνηση. Η οποία έχει ισοπεδώσει στη συνείδηση των πολιτών την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Έχει ισοπεδώσει το ιστορικό κεκτημένο της χώρας. Και τώρα που οι υπηρεσίες αντέδρασαν, τώρα που οι κάτοικοι έδειξαν ψυχραιμία και πειθαρχία, η κυβέρνηση χαίρεται. Για τη δουλειά που έχουν κάνει οι προηγούμενοι. Τα σπίτια που έχτισαν, τις δημόσια κτήρια, τα ελικόπτερα που αγόρασαν, τα νοσοκομεία που έχτισαν. Τα ξενοδοχεία που «σηκώθηκαν» με χρήματα του ΕΣΠΑ και ιδιωτών δεν είναι «σαπάκια». Μικρά και μεγάλα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης ήξερε μόνο να μιλά για μίζες. Τότε, βέβαια, η καριέρα ήταν χολέρα.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης θα σέβεστε όταν μιλάτε για το παρελθόν του ελληνικού λαού. Ο οποίος παρά τις λάθος επιλογές του σε κόμματα τις τελευταίες δεκαετίες προόδευσε. Η Ελλάδα είναι μία ισχυρή χώρα που αντέχει. Και οι Έλληνες δεν θέλουν ο ένας να τελειώσει τον άλλο. Ο ένας βοηθά τον άλλο στα δύσκολα. Η καρδιά και ο νους μας όλων είναι στους κατοίκους του νησιού που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο και τους τουρίστες που βρίσκονται στην Κω. Η κυβέρνηση αυτό που οφείλει να κάνει είναι να συντονίσει τις εργασίες στο λιμάνι για να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα μπορέσει να το κάνει. Και να αναγνωρίσει ότι κυβερνά μια ανεπτυγμένη χώρα που αντέχει στα χτυπήματα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ