antipas

Ψυχραιμία. Η Κως δεν έπεσε...

Γιάννης Αντύπας

Ένας σεισμός της τάξης των 6,4 - 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι απλό πράγμα. 

Πόσο μάλλον όταν είναι ουσιαστικά επιφανειακός και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη στην Κω. Η ενέργεια που εκλύεται είναι τεράστια. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ένας σεισμός μεταξύ 6 και 6,9 Ρίχτερ προκαλεί σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, ισχυρές έως βίαιες δονήσεις κοντά στο επίκεντρο, μέτριες έως σοβαρές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης, ελάχιστες ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια ενώ ο ανθρώπινος απολογισμός κυμαίνεται συνήθως από μηδέν έως 25.000 θάνατοι.

Το γεγονός ότι οι δύο νεκροί και οι πέντε σοβαρά τραυματίες είναι από την κατάρρευση μιας στέγης σε ένα μπαρ- μπορεί να μην μειώνει τον πόνο για την απώλεια νέων ανθρώπων- αλλά σίγουρα μας επιτρέπει να ισχυριστούμε πως η Κως άντεξε. Η Κως δεν έπεσε. Τα σπίτια της, τα ξενοδοχεία της, οι υποδομές της προστάτεψαν τους κατοίκους και του επισκέπτες. Και το κράτος αντέδρασε. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (πυροσβεστική, στρατός, νοσοκομεία) έδειξαν ετοιμότητα. Η Ελλάδα δεν είναι διαλυμένη χώρα. Τα δις που έπεσαν στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες δεν πήγαν χαμένα. 

Η απαξίωση του παρελθόντος και η ισοπέδωση είναι λάθος. Λάθος που το πληρώνουμε σήμερα και θα το πληρώσουμε και αύριο. 

Ότι δεν πέτυχε ο σεισμός το έχει πετύχει βέβαια η κυβέρνηση. Η οποία έχει ισοπεδώσει στη συνείδηση των πολιτών την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Έχει ισοπεδώσει το ιστορικό κεκτημένο της χώρας. Και τώρα που οι υπηρεσίες αντέδρασαν, τώρα που οι κάτοικοι έδειξαν ψυχραιμία και πειθαρχία, η κυβέρνηση χαίρεται. Για τη δουλειά που έχουν κάνει οι προηγούμενοι. Τα σπίτια που έχτισαν, τις δημόσια κτήρια, τα ελικόπτερα που αγόρασαν, τα νοσοκομεία που έχτισαν. Τα ξενοδοχεία που «σηκώθηκαν» με χρήματα του ΕΣΠΑ και ιδιωτών δεν είναι «σαπάκια». Μικρά και μεγάλα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης ήξερε μόνο να μιλά για μίζες. Τότε, βέβαια, η καριέρα ήταν χολέρα.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης θα σέβεστε όταν μιλάτε για το παρελθόν του ελληνικού λαού. Ο οποίος παρά τις λάθος επιλογές του σε κόμματα τις τελευταίες δεκαετίες προόδευσε. Η Ελλάδα είναι μία ισχυρή χώρα που αντέχει. Και οι Έλληνες δεν θέλουν ο ένας να τελειώσει τον άλλο. Ο ένας βοηθά τον άλλο στα δύσκολα. Η καρδιά και ο νους μας όλων είναι στους κατοίκους του νησιού που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο και τους τουρίστες που βρίσκονται στην Κω. Η κυβέρνηση αυτό που οφείλει να κάνει είναι να συντονίσει τις εργασίες στο λιμάνι για να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα μπορέσει να το κάνει. Και να αναγνωρίσει ότι κυβερνά μια ανεπτυγμένη χώρα που αντέχει στα χτυπήματα. 

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Χψω

Όπως έγραψε και ο προηγούμενος αναγνώστης, είχαμε καιρό να διαβάσουμε κάτι θετικό. Εμείς που έχουμε κάποια ηλικία, χωρίς να είμαστε γέροι, πονάμε για την απαξίωση του ό,τι περασμένου, απορούμε κι αμφιβάλλουμε για το παρελθόν που ζήσαμε στην χώρα μας, που δεν ήταν μαύρο και κακάσχημο, που δεν ήταν όλα σάπια, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε οι τωρινοί. Σας ευχαριστούμε που με το άρθρο σας, κύριε Αντύπα, μας δίνετε (στους παλιούς και στους νέους) πίσω την αξιοπρέπεια, το σεβασμό και την ελπίδα ότι θα ορθοποδήσει η χώρα μας που τόσο αγαπάμε.

Χ

Kαι ομως ΟΛΑ ηταν σαπια. Απο τοτε που δολοφονηθηκε ο Καποδιστριας.

Χατζηγεωργίου Γιώργος

Είχαμε καιρό να διαβάσουμε ένα θετικο κείμενο για την Ελλάδα. Όντως, τα στραβά στην οικονομία και η οικονομική κρίση δεν μπορούν να αναιρέσουν τα τεράστια βήματα προόδου της Ελλάδας τα τελευταία 40 χρόνια.

Ναι, ευτυχώς

Μόνο δύο νεκροί και ένας χωρίς πόδια

Μεταξύ καφέ & παξιμαδιού στης βουλής το ΚΨΜ

Κούλης: --Τι λές φίλτατε Αλέξη, δεν πρέπει να μεταφέρουμε από την Κω τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα; ..... Αλέξης: -Για πιο λόγο; ..... Κούλης: --Μα, για να μην κινδυνέψουν. ..... Αλέξης: -Λες, Κούλη μου; ..... Κούλης: --Εε, ναι. Άσε, θα τ'αναλάβω εγώ με την ΜΚΟ μου (ΑctionΑid), και θα τα βρούμε. ..... Αλέξης: -'Ντάξει, δεν θα τα χαλάσουμε, μεταξύ μας τώρα... ..... Κούλης: --5 πάνω 5 κάτω... ..... Αλέξης: -Χμμ, κι αν πουν τίποτα οι άλλοι, οι κακοί; ..... Κούλης: --Σιγά μωρέ Aλέξn, κλείστους τα μικρόφωνα και φώναξε την φρουρά!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία