antipas

Η ανάρτηση του νοσοκόμου και η επιστολή του φοιτητή...

Γιάννης Αντύπας

Στα social media  δύο θέματα έκαναν «καριέρα» αυτή την εβδομάδα. Η ανάρτηση ενός νοσοκόμου με μία φωτογραφία χειρουργείου που θύμιζε πεδίο μάχης και η επιστολή ενός φοιτητή στη Θεσσαλονίκη στον πρόεδρο του οργανισμού των αστικών συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας. 

Ενός... ιδιωτικού φορέα με όλα τα χαρακτηριστικά (και τη χρηματοδότηση) ενός δημόσιου οργανισμού. 

Ο νοσοκόμος λίγο- πολύ στην ανάρτησή του έλεγε «δείτε τον βολεμένο» και ο φοιτητής ήθελε πιο συχνά δρομολόγια. Και οι δύο μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί να έχουν και άδικο. 

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου για τη φωτογραφία του νοσηλευτή. Το χειρουργείο είναι ιερός χώρος. Δεν είναι στούντιο φωτογράφησης. Είναι χώρος εργασίας και όχι χώρος προπαγάνδας. Τα αίματα που έδειξε ήταν κάποιου ανθρώπου. Που ελπίζω να είχε βγει από το χειρουργείο ζωντανός. Φαντάζομαι πως ο νοσηλευτής δε θα ζήτησε την εξουσιοδότησή του, πριν προχωρήσει στην ανάρτηση. Φάουλ 1.

Φάουλ 2. Γιατί σπούδασε ο νοσηλευτής; Αυτή δεν ήταν η φιλοδοξία του; Να σώζει ανθρώπους ή να βοηθά ανθρώπους ανήμπορούς. Αυτή δεν είναι η δουλειά του;

Προφανώς και οι νοσηλευτές κάνουν μια δύσκολη δουλειά. Την οποία επέλεξαν, για την οποία σπούδασαν και πληρώνονται. Υπάρχουν νοσοκόμοι που τελείωσαν 12 χρόνια δημοσιας εκπαίδευσης, σπούδασαν σε δημόσιο πανεπιστήμιο και δουλεύουν σε δημόσιο νοσοκομείο. 

Γραφεία, χειρουργεία, υλικά, στολές, όλα πληρωμένα από το δημόσιο. Ειλικρινά τι άλλο θέλουν; Τι δεν ήξεραν όταν ζητούσαν να διοριστούν; Τι δεν καταλαβαίνουν; Σε κάθε περίπτωση:  Βολεμένους ο πολίτης δεν θεωρεί τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε φρεγάτες και φυλάκια. Δεν θεωρεί τους γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων.

Βολεμένους ο πολίτης θεωρεί τους νοσοκόμους που την έχουν κάνει για τη διοοίκηση. Τους οδοκαθαριστές που την έχουν κάνει για τη διοίκηση. Βολεμένοι είναι όσοι ειδικών καθηκόντων έγιναν γενικών καθηκόντων. Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα. Που στην περίπτωση των γιατρών χτυπά κόκκινο.

Ποιος θα μου πληρώσει τα χρόνια στα θρανία, λένε για να δικαιολογήσουν τα μαύρα και τα φακελάκια ή τα δωράκια από τις φαρμακευτικές. Κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν. Όλοι θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν συμφωνήσει. Με τους όρους που ήξεραν από πολύ πριν βρεθούν στην πρώτη γραμμή. 

Και πάμε τώρα στον φοιτητή. Προφανώς και έχει δικαίωμα σε καλύτερες συγκοινωνίες, αλλά εκείνη η φράση προς το τέλος- προτιμώ να δώσω το 1,20 σε ζητιάνα για να δώσει γάλα στο δικό της παιδί παρά σε εσένα για να θρέψεις το δικό σου (προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ)- μου κάθισε στο λαιμό. 

Υπερβολή και ο νοσηλευτής, υπερβολή και ο φοιτητής. Οι δημοσιες υπηρεσίες όταν εκτελούνται από ευσυνείδητους λειτουργούς δεν είναι άλλοθι για τους βολεμένους και όταν δεν εκτελούνται δεν είναι άλλοθι κοινωνικού αυτοματισμού για τον πολίτη. 

ΣΧΟΛΙΑ (7)

terres

1) Tί συναίνεση να ζητήση ο νοσηλευτής από τον ασθενή? Έχουν τα αίματα ταυτότητα? Απλά η εικόνα έδειξε ΤΕΠ με αίματα. Ούτε ασθενή, ούτε είπε ποιο νοσοκομείο ήταν και πότε. Αλλά και οι Ελληνες νοσηλευτές δεν είναι υποδειγματικοί. Σε άλλες χώρες όπως τις ΗΠΑ οι ασθενές είναι σαν τους δικούς μας ιατρούς, πχ στα επέιγοντα παίρνουν ιστορικό και ζωτικά και απλά ο ιατρός έρχεται και τους δίνει οδηγίες που εκτελούν. Εδώ υπάρχουν περιοχές που αρνόύνται να πάρουν μια πίεση (που παίρνει και η κυρα Κατίνα) με την δικαιολογία πως είναι ιατρική πράξη. Καθηγοντολόγιο δεν υπάρχει και συχνά οι ιατροί κάνουν δουλειά νοσοκόμας π.χ. να κάνουν καρδιογράφημα, να πάιρνουν το πρωί τα αίματα, να βάλουν ουροκαθετήρα κτλ. Παράλληλα όταν οι ιατροί ή οι συνοδοί τους χρειάζονται πρέπει να τους παρακαλέσουν για να τους εξυπηρετήσουν, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. 2) Για τον φοιτητά δεν διάβασα τι είπε, αλλά οι δικοί μας φοιτητές είναι καλομαθημάνοι απίστευτα! Στις περισσότερες δυτικές χώρες η ανώτερη εκπαίδευση είναι ιδιωτική και οι φοιτητές παίρνουν πολύ ακριβά φοιτητικά δάνεια τα οποία πληρώνουν μια ζωή. Επίσης μένουν σε φοιτητικά δωμάτια με συγκάτοικο (π.χ. στις ΗΠΑ). Συχνά οι φοιτητές δουλεύουν. Εδώ οι φοιτητές ζουν σε δικό τους σπίτι που νοικιάζουν (συχνά σε δυάρι!), σπάνια δουλεύουν και φαγητό τους στέλνει η μαμά η οποία και πλένει και τα ρούχα που στέλνουν με τα ΚΤΕΛ. Δίδακτρα δεν υπάρχουν, όλα είναι τζάμπα!

Σχολιάκιας

....και κατά τύχη νοσηλευτής. Κ. Αντύπα πρώτα μία διόρθωση σε ένα λάθος, για το οποίο δεν ευθύνεστε. Η φωτογραφία που ανήρτησε ο νοσηλευτής είναι από Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία και όχι από χειρουργείο. Τώρα, στα δικά σας φάουλ. Φάουλ 1: Όλοι οι χώροι ενός νοσοκομείου έχουν την δική τους αξία. Εσείς βλέπετε μόνο το χειρουργείο επειδή βγαίνει από εκεί ζωντανός και θεραπευμένος ένας άνθρωπος. Πίσω όμως από το χειρουργείο υπάρχει μία αλυσίδα τμημάτων και διαδικασιών για να "πάει" καλά ένας άρρωστος (αποστείρωση, αναισθησία, ανάνηψη, εργαστήρια κλπ). Άρα μην "ιεροποιείτε" τους χώρους και μην θεωρείτε προπαγάνδα την φωτογράφηση των συνθηκών λειτουργίας ενός τμήματος σε ένα νοσοκομείο. Μην αναθεματίζετε τη θέα του αίματος, το οποίο εμείς οι νοσηλευτές ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ το έχουμε λουσθεί και το τιμούμε. Η ανάρτησή του δεν προσβάλλει τον πάσχοντα, τη στιγμή μάλιστα που την επόμενη στιγμή θα καθαριστεί. Φάουλ 2: Ας έρθουμε στο ψητό. Λίγο-πολύ λέτε, ότι αφού διοριστήκαμε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο που μας τα παρέχει όλα, τι άλλο θέλουμε; Εδώ είναι κ. Αντύπα η διαφορά της έννοιας του βολεμένου και του μη βολεμένου. Ο βολεμένος κάνει το οκτάωρό του με τον κλιματισμό του, ενώ ο νοσηλευτής δουλεύει στους 35ο C, γιατί στα νοσοκομεία δεν λειτουργούν μόνιμα τα air-condition. Μας δίνουν στολές τα νοσοκομεία. Ρωτήστε πόσα έχουμε βάλει από την τσέπη μας για στολές και παπούτσια. Μας δίνουν υλικά τα νοσοκομεία. Το λέτε λες και είναι προσωπικές παροχές. Αλλά μας δίνει; Για σκεφτείτε, να είσαι μόνος τη νύκτα, με 20-30 αρρώστους και να τρέχεις στις άλλες κλινικές να βρεις υλικά που ΟΦΕΙΛΕ να είχε το νοσοκομείο, αλλά λόγω αδιαφορίας ή περικοπών δεν έχει. Ψάξε για τραυματιοφορείς που δεν έχει, ψάξε για καθαρίστρια που καλύπτει το μισό νοσοκομείο, ψάξε για το γιατρό που τρέχει και δεν φτάνει! Αλήθεια, αυτή είναι η δουλειά των νοσηλευτών ή να φροντίζουν τους αρρώστους; Αυτές και πολλές άλλες είναι οι διαφορές μεταξύ βολεμένων και μη νοσηλευτών και λοιπών υπαλλήλων. Φάουλ 3: Σας ενόχλησε το ότι ο φοιτητής έγραψε ότι θα προτιμούσε να δώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου για το γάλα του παιδιού μιάς ζητιάνας, παρά γι' αυτό του προέδρου του ΟΑΣΘ. Και αυτομάτως το κρίνετε ως κοινωνικό αυτοματισμό. Το πιο πιθανό είναι ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, με το μισθό που παίρνει, ποτέ δεν θα χρειάστηκε να κάνει χρήση των υπηρεσιών των λεωφορειών του οργανισμού του. Αυτό δεν συνιστά κοινωνικό αυτοματισμό; Υπερβολικός ο νοσηλευτής, υπερβολικός ο φοιτητής, υπερβολικοί όλοι. Εσείς;

Μάριος Μητσιάνης

Επιτέλους και ένα σοβαρό άρθρο... Να "αγιάσει" η πένα σου!!!

@

+1

κτλ

Στη χώρα αυτή εάν ένας νοσηλευτής είναι βολεμένος, είναι όλοι. Εάν ένας γιατρός είναι κάθαρμα που κοιτάει να απομυζά και όχι να θεραπεύσει τον ασθενή του, είναι όλοι. Εάν ένας στρατιωτικός δεν κάνει τίποτα, δεν κάνουν τίποτα όλοι. Εάν ένας οδοκαθαριστής είναι κοπρίτης, είναι κοπρίτες όλοι. Έτσι πάει σε αυτή τη χώρα και εσύ αποκαλείς υπερβολικό τον νοσηλευτή που με τη συγκεκριμένη φωτογραφία έδειξε το αντίθετο. Αλλά έτσι είναι οι αριστερούλιδες δημοσιογράφοι, κριτική και θεωρία εκ του μακρόθεν. Υπερβολικός ο φοιτητής που μιλάει για τα χάλια των λεωφορείων, στα οποία προφανώς εσύ δεν μπαίνεις ποτέ. Περίμενε μισή ώρα στη στάση, κάτω απο τον ήλιο ή να φυσάει ο Βαρδάρης και να ξυρίζει. Μπες μέσα να βρέχει και να στάζει το ταβάνι στο κεφάλι σου ή να πηγαίνεις μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού σαν σαρδέλα στριμωγμένος με μπόχα και ιδρωτίλα και μετά έλα να μας πεις για υπερβολές.

ΕΣΥτης

Μα η κοινωνία έχει αλωθεί από την υπερβολή του λαϊκισμού και ο κάθε ένας από εμάς έχει επιδοθεί σε σε έναν αγώνα για το πιό δακρύβρεχτο και politically corect σχόλιο, που θα αναδεικνύει πόσο καλός και ενδεχομένως αδικημένος είναι αυτός που το γράφει και πόσο ενδιαφέρεται για τους άλλους. Μέγιστη ευθύνη έχουν τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί και πνευματικοί μας ταγοί.

Leonidas

Αδελφέ πληρώνεσαι για να γράφεις στο Πρωτο Θέμα ή το κανεις απο χόμπι;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία