Μέρκελ: Θεέ μου! Συρρίκνωσα την Ευρώπη!
antipas

Γιάννης Αντύπας

Μέρκελ: Θεέ μου! Συρρίκνωσα την Ευρώπη!

Στην περίπτωση της γερμανικής ενοποίησης, θεωρητικά, η Δυτική Γερμανία αφομοίωσε την Ανατολική μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου. Αλλά, στην πράξη, μία κυρία από την Ανατολική Γερμανία έκανε ολόκληρη τη Γερμανία "κομμουνιστική". Μην βιαστείτε να πείτε "τι λέει ο τρελός"

Εννοώ από άποψη μακροβιότητας ενός "καθεστώτος". Από το 2005 μέχρι σήμερα, το 2021 για όσους θέλουν να κάνουν τα... μαθηματικά, η μεγαλύτερη χώρα της ενωμένης Ευρώπης έχει την ίδια καγκελάριο!

Την Άνγκελα Μέρκελ. Είναι πολλά τα χρόνια. Και είναι μια περίοδος κατά την οποία η Ευρώπη έκανε βήματα πίσω. Έχασε ένα μέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει μεταβληθεί σε κομπάρσο της διεθνούς σκηνής, ενώ στο εσωτερικό της η κρίση χρέους ορισμένων χωρών, με πιο χαρακτηριστική ίσως τη δική μας περίπτωση, διέλυσε την κοινοτική συνοχή και έθεσε υπό αμφισβήτηση την περίφημη εμβάθυνση. Με αυτά και αυτά ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε 50 δις από μία κίνηση των ΗΠΑ και αυτός ως αντίποινα ακύρωσε ένα... γκαλά στην Ουάσινγκτον. Είμαι σίγουρος ότι το κατεστημένο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού θα τρέμει, χωρίς να υποτιμώ την αξία συμβολικών κινήσεων για τη φιλία και τις σχέσεις δύο χωρών.

Ειλικρινά χωρίς καμία συναισθηματική φόρτιση για τα όσα προκάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα και τον λαό μας θέλω να της πω ένα "αντίο" και ότι δε θα μας λείψει. Δε θα μας λείψει όχι γιατί μας έκανε φτωχότερους, αλλά γιατί έκανε την Ευρώπη μικρότερη. Παραφράζοντας τον τίτλο γνωστής κινηματογραφικής επιτυχίας θα μπορούσα να βάλω στο στόμα της την εξής ατάκα: "Θεέ μου! Συρρίκνωσα την Ευρώπη"! Για τις ανάγκες του άρθρου, βεβαίως, καθώς δεν πιστεύω ότι η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμφωνήσει μαζί μου.

Για την ίδια, φαντάζομαι, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον. Είναι, όμως, τρομακτικό το πώς μία δημοκρατική χώρα καταλήγει να έχει για 17 χρόνια τον ίδιο ηγέτη, χωρίς αυτός να είναι και καμία φωτισμένη προσωπικότητα. Η δύναμη της συνήθειας; Ή η αυστηρότητα που επέδειξε απέναντι στην Ελλάδα έκανε του βόρειους ψηφοφόρους της να λένε ότι "τιμώρησε τους τεμπέληδες του νότου"; Σίγουρα η κυρία Μέρκελ κάτι θα έδωσε στον γερμανικό λαό για να την ψηφίζει. Αλλά, στην Ευρώπη δεν έδωσε τίποτα. Μόνο πήρε.

Και τώρα, η Ένωση είναι αντιμέτωπη με μία νέα πρόκληση στον τομέα του μεταναστευτικού, αλλά και με την δημιουργία του "άξονα" ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας". Και όχι μόνο. Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ σηκώνουν τους τόνους απέναντι στην Κίνα. Προσπαθούν να την... περικυκλώσουν ενισχύοντας τις σχέσεις τους με Ιαπωνία και Ινδία. Απαιτούν από την Ευρώπη εναλλακτικούς αγωγούς για το ρωσικό αέριο.

Παίζουν μπάλα στην περιοχής μας ενισχύοντας τη δημιουργία ενός νέου άξονα: Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ-Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας. Μια εξίσωση την οποία θα περάσει σε άλλα επίπεδα μία πιθανή προσθήκη της Τουρκίας. Γίνονται μεγάλα πράγματα γύρω μας και η Ευρώπη που αφήνει η Άνγκελα Μέρκελ είναι τόσο μικρή. Οπότε, αντίο κυρία Μέρκελ, δε θα μας λείψεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ