Το Κουτί της Πανδώρας
BLOGER2

Γεράσιμος Σιάσος

Το Κουτί της Πανδώρας

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι ολύμπιοι θεοί πρόσφεραν στην Πανδώρα ένα κλειδωμένο κουτί, το οποίο ποτέ δεν άνοιγε. 

Οδηγημένη από τις ανθρώπινες αδυναμίες, το άνοιξε, απελευθερώνοντας τις καταστροφές και τις δυστυχίες του κόσμου.

Φυσικά ο SARS-CoV-2 δε διέφυγε από ένα «κουτί». Οι αλληλουχίες RNA μοιάζουν αρκετά με εκείνες των ιών που κυκλοφορούν σιωπηλά σε νυχτερίδες και οι επιδημιολογικές πληροφορίες εμπλέκουν έναν ιό της νυχτερίδας που μολύνει άγνωστα ειδών ζώων, τα οποία πωλούνται σε αγορές ζώων στην Κίνα.
Η πανδημία Covid-19 ίσως τελικά είναι ένα από τα διχοτομικά γεγονότα στην πορεία της ανθρωπότητας, τα οποία διαχωρίζουν τη ζωή πριν και μετά. Ζούμε μέσω αυτών, μαθαίνουμε από αυτά και προσαρμόζουμε ανάλογα το μέλλον μας.

Για την άσκηση της Ιατρικής όλα άλλαξαν. Οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν, προκειμένου να εξοικονομηθούν διαθέσιμες κλίνες για την αναμενόμενη αύξηση των ασθενών λόγω της πανδημίας του Covid-19. Οι ιατροί ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους με τους ασθενείς. Τα εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά ιατρεία των Νοσοκομείων ακυρώθηκαν. Όλοι μας προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποιοι ασθενείς είναι απαραίτητο να έρθουν στο Νοσοκομείο και ποιος μπορεί να λάβει οδηγίες ή θεραπεία εξίσου καλά με το τηλέφωνο. Φροντίζουμε να πράττουμε ό, τι είναι καλύτερο για τους ασθενείς μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης.

Μαθαίνουμε νέες δεξιότητες, καθώς φροντίζουμε τους ασθενείς χωρίς να τους εξετάζουμε στο Νοσοκομείο. Μαθαίνουμε την τήλε-ιατρική, την τήλε-συνεργασία, την τήλε-εκπαίδευση και ίσως και την τήλε-θεραπεία. Οι δεξιότητες που θα αναπτύξουμε μέσα σε αυτή την κρίση θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ιατρική φροντίδα πιο αποτελεσματική και προσιτή μετά την πανδημία. Οι ιατροί είναι αναγκαίο να καλλιεργήσουμε αυτές τις δεξιότητες, ενώ το σύστημα υγείας θα πρέπει να εργαστεί σε τεχνολογικά μοντέλα που θα τις ανταμείβουν.

Ορισμένες πτυχές αυτού του επανασχεδιασμού πιθανόν θα συνεχιστούν μετά την παρέλευση της πανδημίας και πολύ πιθανό να αποβούν τελικά προς το συμφέρον των ασθενών και του Συστήματος Υγείας στη Χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Bill Gates σε οποιαδήποτε κρίση, οι ηγέτες έχουν δύο εξίσου σημαντικές ευθύνες, να λύσουν το άμεσο πρόβλημα και να φροντίσουν να μην ξανασυμβεί. Το πρώτο σημείο είναι πιο πιεστικό, αλλά το δεύτερο έχει κρίσιμες μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Τώρα πρέπει να σώσουμε ζωές.


Γεράσιμος Σιάσος, Αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρόεδρος Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο
Αναπλ. Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ