papageorgiou

Η πρώτη κατοικία και η διάσωση των τραπεζών με «αέρα» και κρατικό χρήμα

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων βαραίνει τους δανειολήπτες και τις τράπεζες σαν ένα βουνό πάνω στις πλάτες αμφοτέρων. Οι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και την περιουσία τους, ενώ οι τράπεζες δεν μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομία στην κρίσιμη στιγμή που ξεκινάει η ανάκαμψη.

Για τους δανειολήπτες, τα πράγματα οδεύουν προς το χειρότερο, καθώς οι δανειστές αντιδρούν στην παράταση του νόμου Κατσέλη που προστατεύει σε ορισμένες περιπτώσεις την πρώτη κατοικία, έστω κι αν αφήνει εκτός μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης.

Η λογική των δανειστών είναι ότι όσο πιο σκληρό γίνει το σύστημα και όσο πιο πολλοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται τόσο πιο πολλά θα εισπράξουν οι τράπεζες και επομένως θα βελτιωθεί η κατάστασή τους. Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει ένα νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο όμως πιθανόν να είναι αρκετά πιο περιορισμένο σε εμβέλεια. Οι δανειστές, δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν, επικαλούμενοι τον «ηθικό κίνδυνο» και διάφορα άλλα. Επιχειρήματα αδύναμα, αφού στο σύνολο των 81 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων τα στεγαστικά είναι μόνο 8 δισ. ευρώ. Δεν είναι η πρώτη κατοικία το μείζον πρόβλημα, αλλά τα επιχειρηματικά δάνεια.

Για το πρόβλημα των τραπεζών, όμως, αναζητούνται εναγωνίως διάφορες λύσεις με στόχο να απαλλαγούν από τον βραχνά των κόκκινων δανείων μεταφέροντάς τα σε άλλα χέρια, τα οποία θα αναλάβουν την είσπραξη με ρυθμίσεις ή πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες θα γράψουν μεν κάποιες ζημίες, οι οποίες όμως έτσι θα αποκρυσταλλωθούν και θα εξαλειφθεί η αβεβαιότητα. Το πρόβλημα των δανειοληπτών δεν αντιμετωπίζεται αφού αλλάζει ο ιδιοκτήτης του δανείου, όχι όμως οι όροι εξόφλησής του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το νέο, πέμπτο πλέον, σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, αυτή τη φορά από τα κόκκινα δάνεια, βασίζεται σε κρατικό χρήμα υπό τη μορφή εγγυήσεων και σε χρηματοοικονομικές μανούβρες με ανύπαρκτο χρήμα. Η λύση που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος βασίζεται στη δημιουργία μιας κοινής θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αποκτήσει τα κόκκινα δάνεια και στη συνέχεια θα τα πακετάρει σε ομόλογα (τιτλοποίηση) που θα πουλήσει σε επενδυτές. Τιτλοποιήσεις δανείων, αλλά χωριστά για κάθε τράπεζα και μάλιστα με κρατική εγγύηση προβλέπουν και οι λύσεις που μελετούν το υπουργείο Οικονομικών αφενός και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφετέρου.

Δεδομένου ότι η αξία των ομολόγων που θα εκδοθούν θα βασίζεται στα έσοδα από την αποπληρωμή των δανείων, μπορούμε να προβλέψουμε ότι όσο περισσότεροι πλειστηριασμοί γίνονται τόσο θα αυξάνεται η αξία των ομολόγων.

Στην εταιρεία «ειδικού σκοπού» που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος οι τράπεζες θα εισφέρουν ως μετοχικό κεφάλαιο τα δάνεια, αλλά και ένα ποσό που προκύπτει από τη λεγόμενη «αναβαλλόμενη φορολογία», δηλαδή επιστροφές φόρου επί των κερδών που οι τράπεζες θα εισπράξουν στο μέλλον, όταν εμφανίσουν αυτά τα κέρδη. Είναι, πράγματι, κρίσιμο να διασωθούν οι τράπεζες για να λειτουργήσει η αγορά. Ωστόσο, αν πρόκειται για άλλη μία φορά το κράτος να διασώσει τις τράπεζες, θα πρέπει το «ισοδύναμο» να είναι ένα εκτεταμένο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας και όχι μόνο.

Αφού το άμεσο πρόβλημα των τραπεζών θα ξεπεραστεί, θα πρέπει και η αποπληρωμή των δανείων να προσαρμοστεί στις δυνατότητες των δανειοληπτών χωρίς να ξεκινήσει μια κούρσα πλειστηριασμών, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους τελευταίους ώστε να ανασυνταχθούν οικονομικά με την επερχόμενη ανάκαμψη. Μια τέτοια λύση θα διασφαλίσει και τις τράπεζες και τους δανειολήπτες.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (5)

AΛΗΘΕΙΑ

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ο PETER DOLMAN ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (ΔΝΤ)ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΕ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ,ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ,ΑΠΟ ΣΥΝΟΛΟ 81 ΔΙΣ ΜΟΝΟ ΤΑ 8ΔΙΣ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ,ΕΝΩ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΑΛΗΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ..ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΣΕ ΑΛΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ,ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΙΚΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΕΙΚΟΝΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ..ΑΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ,ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΣ,ΜΕ ..14 ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΣΤΟΝ..ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ(ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΑΜΚ ΤΟΥΣ)ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ,ΕΦΑΠΑΞ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 180 ,250,ΚΑΙ ..300 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ,ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ..ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Ποιό σπίτι τους ρε μάστορα,δικό τους είναι;Το πλήρωσαν;Και γιατί να προστατευτεί το σπίτι;Οι άλλοι,οι φτωχοί,οι αληθινά φτωχοί,που δεν πήραν δάνειο,γιατί κατάλαβαν ότι δεν έβγαιναν και έμειναν στο νοίκι,πληρώνοντας κάθε μήνα το αίμα της καρδιάς τους,στο πηγάδι κατούρησαν και μένουν στην Κυψέλη, ανάμεσα σε ανθρώπους από όλες τις φυλές του Ισραήλ και μέσα στη βρωμιά,ενώ οι άλλοι κάνουν τη ζωάρα τους στις μαιζονέτες των Βορείων προαστίων χωρίς να πληρώνουν μία;Και μας ζητάς όλα αυτά να τα πληρώσουμε εμείς; ΔΕ ΣΦΑ ΞΑ ΝΕ...

Κομμουνιστής

Όταν πληρώνουν το νοίκι κάθε μήνα δεν είναι αληθινά φτωχοί. Αληθινά φτωχοί είναι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το νοίκι και όχι αυτοί που έχουν. Αυτοί που έχουν πάρει δάνεια οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν τη δόση και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τους πετάξεις έξω. Ας τα πληρώσουν αυτοί που τα φάγανε σε μίζες.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Ε και;Αμα δεν έχουν, να παραδώσουν το σπιτι και να νοικιάσουν στα Πατήσια με 2 κατοστάρικα.Μάγκες είναι;Μη μου πεις οτι τους μέτρησες τα εισοδήματα εσύ...

Λούλης

Μα αφού σου λέει όλοι οι κόκκινοι δανειολήπτες έχουν χρόνια να πατήσουν στην τράπεζα και να κάνουν έστω έναν κάποιον διακανονισμό. Ακόμη και 50 ευρώ το μήνα δόση. Άρα, όταν ξέρει ο άλλος ότι ΔΕΝ θα χάσει το σπίτι, ΔΕΝ θα πάει και να πληρώνει, όσο χαμηλή κι αν είναι η δόση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία