papageorgiou

Τι σημαίνει το ευρωπαϊκό «κλίνατε επί δεξιά»

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Oπου στήνονται κάλπες η τάση επιβεβαιώνεται: o κόσμος στρέφεται στα δεξιά, συχνότερα στην Ακροδεξιά. Μόνη αχτίδα φωτός η άνοδος των Πράσινων στη Γερμανία, η οποία όμως τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την πτώση των Σοσιαλδημοκρατών και δεν αναιρεί την ενίσχυση των ακροδεξιών, ούτε τη στροφή των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων ακόμα δεξιότερα. 

Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σχεδόν παντού στις δυτικές αστικές δημοκρατίες. Από τον Τραμπ στις ΗΠΑ και τον Μπολσονάρου στη Βραζιλία μέχρι τον Ορμπαν στην Ουγγαρία και τον Κουρτς στην Αυστρία, αλλά και τον Σαλβίνι στην Ιταλία: η ακραία δεξιά λογική ενισχύεται, «κεντώντας» πάνω στον αυταρχισμό και την ξενοφοβία.

Φτάσαμε στο σημείο η συντηρητική Χριστιανοδημοκράτισσα Ανγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζεται μετριοπαθής, ένας «φάρος» πολιτικού φιλελευθερισμού και μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις- να αποτελούν το αντίβαρο στους ακραίους της Ευρώπης.

Η είσοδος της Μέρκελ στην πολιτική της δύση σηματοδοτεί την υποχώρηση των μετριοπαθών στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, αλλά πιθανότατα και το τέλος της φεντεραλιστικής ατζέντας που είχαν συμφωνήσει με τον Μακρόν για την Ε.Ε., με τραπεζική ένωση, κοινή άμυνα και ένα πρόπλασμα κοινού προϋπολογισμού. Ολα αυτά μοιάζουν τώρα περιττές πολυτέλειες, καθώς στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 πιθανότατα οι ακροδεξιοί και κάθε λογής αντιευρωπαϊστές θα κερδίσουν σημαντικά ποσοστά. Υπάρχει άραγε θέμα επιβίωσης της Ε.Ε.;

Η άνοδος των ακραίων δεν είναι ανεξήγητη. Η μεσαία τάξη στις δυτικές κοινωνίες είναι απογοητευμένη γιατί χάνει οικονομικό έδαφος, καθώς μένει πίσω στον αυξημένο ανταγωνισμό που μεγαλώνει τις ανισότητες. Υπάρχει επίσης η κρίση ταυτότητας που περνάνε πολλές κοινωνίες, ακόμα κι αν ευημερούν οικονομικά, καθώς η παγκοσμιοποίηση τις φέρνει αντιμέτωπες με τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα η οποία προκαλεί ανασφάλεια.

Η μεσαία τάξη είναι αποπροσανατολισμένη, απογοητευμένη από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που έφεραν τα πράγματα ως εδώ και είναι λογικό να τείνει ευήκοα ώτα σε όσους υπόσχονται μαγικές λύσεις είτε επειδή «θα διώξουν τους ξένους» εν είδει αποδιοπομπαίων τράγων, είτε υπόσχονται μια εξιδανικευμένη επιστροφή στο παρελθόν, κλείνοντας τα σύνορα στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης για να επαναφέρουν τις δουλειές και τις καλές αμοιβές. Πρόκειται ασφαλώς για εύπεπτα λαϊκίστικα ψέματα, αλλά τα προβλήματα και οι ανησυχίες του κόσμου δεν παύουν να είναι πραγματικά.

Δεν φταίνε οι μετανάστες για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά η επικράτηση του άκρατου νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως σε συνδυασμό με την επέλαση των αναδυόμενων οικονομιών στη διεθνή αγορά.
Το ζήτημα όμως είναι ότι οι προοδευτικές παρατάξεις δεν έχουν προσφέρει πειστική απάντηση στα προβλήματα, γι’ αυτό και χάνουν έδαφος. Η παγκοσμιοποίηση απελευθέρωσε δυνάμεις οι οποίες είναι συντριπτικές και μοιάζει πια αδύνατον να τεθούν υπό έλεγχο χωρίς συγκρούσεις. Ειδικά μια χώρα μόνη της ελάχιστα μπορεί να κάνει.

Η εξιδανικευμένη επιστροφή σε έναν χαμένο παράδεισο προ παγκοσμιοποίησης δεν μοιάζει εφικτή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωζώνη όμως μπορούν, λόγω μεγέθους, να αποτελέσουν ένα ανάχωμα υποστήριξης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Εχουν τη δύναμη να επηρεάσουν την παγκοσμιοποίηση έτσι ώστε να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Προϋπόθεση όμως για κάτι τέτοιο είναι να επικρατήσουν πολιτικά οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, κάτι που δυστυχώς σήμερα δεν συμβαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

μακιςςς

Είναι κομικό πώς κάποιος εμποτισμένος με την ντόπια κυρίαρχη ιδεολογία προσπαθεί να αναλύσει την διεθνη κατάσταση με κριτήρια που αποτελούν το αιτιό της (φάβλος κύκλος). Δηλαδή η ίδια η ύπαρξη δημοσιογράφων όπως ο αρθρογράφος, προκαλεί την στροφή προς τα δεξιά ολόκληρης της ανεπτυγμένης δύσης. Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα και ο τρόπος σκέψης του κατεστημένου σε αυτή τη χώρα αποτελούν κόκκινο πανί και παράδειγμα προς αποφυγη των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και της Αμερικής. Στην τελευταία, η Ελλάδα έπαιζε στις τηλεοράσεις απ' το πρωί ως το βραδυ, και ένα από τα κεντρικά επιχείρημα του Τραμπ εναντίον του Ομπάμα ήταν "να μην γίνουμε Ελλάδα". Λέει ο αρθρογράφος με το αυτιστικό αριστερόστροφο μυαλό του για "επέλαση του νεοφιλελευθερισμού". Λίγο παρακάτω λέει ότι κεντρικός παίχτης σε αυτή την παγκόσμια επέλαση είναι η Κίνα. Μόνο που η Κίνα είναι κομμουνιστική. Γιατί λοιπόν δεν μιλάει για "επέλαση του κομμουνισμού"; Μα γιατί το μυαλό του αρθρογράφου είναι ποτισμένο με την ντόπια αριστερή αποβλακωση. Το σφυρί βλέπει όλο τον κόσμο σαν καρφιά. Ο Έλληνας αριστερός βλέπει όλο τον κόσμο σαν επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Τσ βλέπουν αυτά οι Ευρωπαίοι και σου λέει θα γινουμε σαν και αυτούς; Άσε καλλίτερα ας πάμε στο αντίθετο άκρο μπας και γλυτώσουμε. Λάθος και αυτό βέβαια. Η πιο επιτυχημένη δομή κοινωνίας σήμερα είναι ο δεξιο-φιλελευθερισμος. Για αυτό άλλωστε είναι κόκκινο πανί και για τους ακροδεξιούς και για τους ακροαριστερούς. Ξέρουν αυτοί ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός που στο τέλος θα τους ισοπεδώσει.

Θα το μάθουμε μελλοντικά

Ο κόσμος άρχισε και "ξυπνάει" .Τέρμα τα δωρεάν "γεύματα" τα περί σοσιαλισμου και αλλυλεγγυης , τα περι να βοηθησουμε τους αδυνατους .Ειναι δε τόσο ισχυρα τα ρευματα της μετανάστευσης, και της προσπάθειας των πτωχοτερων λαών, προς στις ποιο ανεπτυγμένες, που εκτός από δημοκρατικές είναι και πλούσιες. Με μεγάλο κατά κεφαλη εισοδημα .Έτσι όλοι αυτοί οι λαοί αποτελεί προορισμο ζωής να μπουν σε ξένο κρατος με όλα τα προνόμια. Και η πίεση που εξασκουν είναι αφόρητη. Ένα δωματιακι να έχουν με εξασφαλισμενο το φαγητό, η διασκέδαση είναι δωρεάν. Αλλά το κυριότερο η ασφάλεια τους δεδομένη. Δεν θα τους σκοτώσει κάποιος εγκληματιας να τους πάρει τα λεφτά τους η την ζωή τους, ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους. Ούτε και οι οργανωμένες πολιτικές συμμορίες, κυβέρνησεις, κάποιος στρατός κατοχης, καλή ώρα σαν τον δικό μας, δεν θα αναγκάσει να σου πάρει το ιδρώτα τον κόπο σου, όλης της ζωής σου, για να περνουν καλά οι δικές τους συμμορίες, οι δικοί τους άνθρωποι, οι ψηφοφοροι τους. Και το εγκληματικό είναι οτι δεν το κοινοποιουν , δεν το αναφέρουν, το κρατούν μυστικό. Και ετσι σε εμας στην Ελλάδα, έχουμε αμφίδρομη μετανάστευση. Ο ντοπιος στρατός κατοχής, των συμμοριών των κομμάτων της Βουλής, καλοταΐζουν τους ψηφοφόρους τους, τους δημόσιους υπαλληλους. Με αποτελεσμα να πεινάνε του ιδιωτικού τομέα. Αναγκάζοντας τους ίδιους και τα παιδιά τους να μεταναστευουν .Ευτυχώς εντός της ένωσης. Αλλά από την άλλη δεχόμαστε και το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών. Άγνωστο τι θα τους κάνουμε. Έτσι θα αρχίσει η πείνα και στον στρατό κατοχής, που η ιδεολογία τους είναι η παγκοσμο ποίηση και τους κραταμε εδω. Μήπως αρχίσουμε και εμείς να γέρνουμε δεξιά πάρα την πλύση εγκεφάλου του ερυθρού φασισμου. Είδη οι θάνατοι από την έλλειψη χρηματοδοτησης στην υγεία, έχουν ανέλθει επικίνδυνα. Τώρα αν νομίζουν ότι είναι υπερβολικα αυτά που έγραψα, κούνια που τους κούναγε. Αλλά μέσα στην ευδαιμονία τους, που οι συμμορίες τους καβαλησαν τους κολιγους,του ιδιωτικόυ τομέα, δεν το βλέπουν.Αυτοί θα έχουν κάνει την "μπάζα" τους .

κωστας

Χαιρομαι για τον ανεμο ρεαλισμου που φουσκωνει τα πανια του αρθρογραφου. Που του φταιει ο "νεοφιλελε" (που κανεις δεν ξερει τι σημαινει) δηλαδη ο Κινεζος που πουλαει φτηνα γιατι μπορει;;; Η ο Πακιστανος που ηρθε και χτιζει σπιτι με ψιχουλα;;; Αυτοι μαλλον μου κανουνε για ταξικα αδερφια χωρις συνορα. Και βεβαια ο συγγραφεας δεν τολμαει να ακουμπησει τον υπερπληθυσμο στις μουσουλμανικες χωρες που ορμαει καλη ωρα οπως στις πρωτες εισβολες στην Ευρωπη πριν χιλια χρονια. Και τρεχει τωρα να μου πει οτι με τον σοσιαλισμο θα καταφερει να συνταξιοδοτησει πλουσιοπαροχα τους Ευρωπαιους και μαζι ολες τις καραβιες μεταναστων (τους οποιους δεν ειναι και ευκολο να ευχαριστησεις, αφου νομιζουν οτι ειναι παραδεισος και χωρις 70 παρθενες δεν καθονται ησυχα). Μετα απο αυτα η μονη μου παρατηρηση ειναι οτι ειναι μαλλον αργα να τρεχει κανεις να παρει υπουργειο απο τον Συριζα.

Νικ

Είναι και η Σαουδάραβες που αγοράζουν όπλα από τις παραδοσιακές προοδευτικές δυνάμεις της Δύσης για να βομβαρδίζουν την Υεμένη,και τα προοδευτικά παραδοσιακά όπλα της Δύσης που κάψανε την Συρία....γράψτε και καμία αλήθεια δημοσιογραφισκοι.την ίδια καραμέλα πιπιλατε όλοι.

Αθανάσιος

"Προϋπόθεση όμως για κάτι τέτοιο είναι να επικρατήσουν πολιτικά οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, κάτι που δυστυχώς σήμερα δεν συμβαίνει." Μας έχετε τρελλάνει με τις προοδευτκές δυνάμεις. Ποιές είναι αυτές; Ντρέπεσαι να γράψεις ότι είναι οι κομμουνιστές, οι αριστεριστές και κάθε καρυδιάς καρύδι που δεν είναι δεξιό;

ΑΚΟΜΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ- ΜΕΤΑ ΣΕ ΤΑΥΤΟΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Στην Ελλάδα η ψήφος είναι διαφορετική, είναι εμφυλιοπολεμική, τυπου Κογκο (άμεσα 60χλδ νεκροι, εμμεσα 2 εκατ νεκροι μετα την Ανεξαρτησια το 1960). Στην Ελλάδα είναι άπιαστο όνειρο να ψηφίζουμε όπως στις ΗΠΑ με βασικο κριτηριο πχ τις αμβλώσεις, την ταυτοτητα, τις εξωτερικές απειλές των "εχθρων της Αμερικής που βρυχώνται". Στην Ελλαδα κάθε εκλογή μετά το 1981 είναι εμφύλιος για το εάν θα εχουμε Αστικό ή Αριστερό μπααθικό καθεστώς! Όπως στο Κογκο! Για κοιταξτε τα χρόνια (δηλ την αναλογια) που Κυβερνουν αστοι δεξιοφιλελευθεροι στις εξής χώρες και αστοι σοσιαλφλελευθεροι από late 70s: ΗΠΑ 65%-35% , Γερμανια 80%-20%, Αγγλια 75%-25%, Ισπανια 66%-33%(16 ετη-8) Ολλανδια 80-20%, Ιταλια 16 ετη- 8 έτη, Τουρκια 36 ετη-2ετη, Κυπρος 36-10, Πορτογαλλια 20,5 ετη-15ετη!!!!!!!! Στην Ελλάδα η αναλογια είναι: ψοφοδεης Δεξια 23%!!!!!!!!!!!!- Τριτοκοσμική Αριστερά (σοσιαλιστική και ριζοσπαστική) 76%!!!!! Δεν έχει εμπεδωθεί καν το ΑΣΤΙΚΟ καθεστώς! Δες αυριανιστες 80s, ξεβρακώματα 1993 στη Πλ Συνταγματος, 2 εκατ λαού εναντιον Γιαννιτση το 2003, ανεξιτηλα Δεκεμβριανα 2008 όταν η ανεργια ηταν 7%, Καταλυση παρελασης 2011, ανεξιτηλο δημοψηφισμα στη μνημη αστών 2015. Εξου και 600 δις στην Ελβετια κλπ! Εμφυλιος! Οι Ριζοσπαστες σοσιαλαριστεροι δεν αποδεχονται την αστικοδεξιά! Και οι ΔΕΞΙΟΙ δεν αποδέχονται ως αστικα κομματα το παλιο πασοκκ και το συριζα! Οπως ακριβως στο Κογκο! Όταν κι ΕΑΝ αυτο ληξει ΚΑΙ με τη συντριβη του Συριζα κατω από 23,99%, Μετά θα έχουμε τη πολυτελεια να ψηφίζουμε ταυτοτικά μεταξύ αστικών κομματων (Θάτσερ- Μπλερ, Σαρκοζι –Μακρον-Λεπεν, Μπερλουσκόνι- Ρεντσι- Σαλβινι, Οζαλ-Ερντογαν). Μεχρι τότε εμφύλιος μεχρι ο Συριζα να γινει θυγατρικη του Κιναλ και αυτό θυγατρική της αστικής δεξιάς! Αλλοιώς εμφυλιος όπως Ανδρέας Μητσοτακης, όπως πασοκκ-Καραμανλής, όπως Γαπ-Σαμαρας, όπως σημερα Μητσοτάκης-Τσιπρας. Συγκρουονται αστικοδημοκράτες με Σταλινοφασιστες/ αυριανιστές

Sealord

Ναι δεν φταίνε οι μετανάστες για την μείωση των μισθών,αλλά φταίνε για την αύξηση της εγκληματικότητας,τα μαχαιρόματα,τους βιασμούς,και την αλλαγή του «Ευρωπαικού» τροπου ζωής που θέλουν να επιβα

λευκος οδοιπορος

σου εχει κοψει και σενα μισθουλακι ο σορος κακοιμοιρη.ο ακρατος φιλελευθερισμος σου φταιει.ξερεις τι φταιει?τα αφεντικα σου που σε πληρωνουν φταινε για να γραφουν κατευθεινομενοι σαν και ενα.ο κοσμος ευτυχως μετα απο δεκα χρονια σταματαει σιγα σιγα να μασαει σανο και θα σας το φτυσει στη μουρη.ποια δημοκρατια και ποια κοινωνικα δικαιωματα υπαρχουν στην Ε.Ε ρε θλιβερε υπαλληλακο?κανε μας τη χαρη.ρουφα το καφεδακι σου πρωι πρωι και μην ασχολεισαι με το τι θα κανει ο κοσμος.ο κοσμος εχει ματια,κριση και διαισθηση.

Μπεεεεε

Μπεεεεε μπεεεεε για όλα φταίνε ο Σόρος και οι σιωνιστές μππεεεεεεε

παντως

συτο το οτι οι πρασινοι ειναι καλοι κ οι δεξιοι κακοι , να το δειτε...για καποιο ανεξηγητο λογο πρεπει να πανυγηριζουμε αν παιρνουν ψηφους αριστεροι, ακομα κ εγκληματιες στον λαο τους, οπως στην βενεζουελα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία