papageorgiou

Συνολική καθαρή λύση... για την ανάπτυξη

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα σημείο καμπής, καθώς το κέντρο βάρους για το ελληνικό ζήτημα μετατοπίζεται από το χρέος στην επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Oι δανειστές επιχειρούν να πείσουν τους επενδυτές ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο με κάποιον τρόπο έτσι ώστε να εμπεδώσουν εμπιστοσύνη για την Ελλάδα προτού ακόμα προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες διευθετήσεις.

Στόχος δηλαδή είναι να μετατεθεί η προσοχή στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε σταδιακά η χώρα να μπορεί να δανείζεται από την αγορά για να αποπληρώνει τα δάνεια του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκά κράτη και ΔΝΤ).

Το ΔΝΤ υπέκυψε και πάλι στα πολιτικά παιχνίδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραβιάζοντας την ουσία της αποστολής του, με προσχηματικές διευθετήσεις όπως το πρόγραμμα «καταρχήν έγκρισης» που ξέθαψε από τη δεκαετία του 1980. Δεν αποκλείεται αργότερα οι απαιτήσεις του για το χρέος να γίνουν η αφορμή για να απεμπλακεί από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη χωρίς να βάλει άλλα χρήματα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το γεγονός είναι ότι τα περίφημα «μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης», τα οποία δεν προσδιορίστηκαν και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω συζήτηση, αφορούν στο απώτερο μέλλον.

Ο προσδιορισμός τους μπορεί να θεωρείται σημαντικός από το ΔΝΤ, αλλά δεν θα αλλάξει τα πραγματικά δεδομένα για το ελληνικό χρέος στο αμέσως επόμενο διάστημα, ούτε και τη λειτουργία της οικονομίας.

Για τα επόμενα 10-15 χρόνια το χρέος έχει γίνει λίγο-πολύ διαχειρίσιμο με τα λεγόμενα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» τα οποία αποφασίστηκαν με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μετέφεραν στο μέλλον τις μεγάλες πληρωμές που έπρεπε να γίνουν από το 2023.

Βέβαια, οι διευθετήσεις αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα οριστικά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που όλα έγιναν με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία εξ ορισμού λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης.

Το χρέος θα ταλαιπωρεί την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες και το πρόβλημα θα χρειάζεται συνεχώς παρεμβάσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από όρους, προϋποθέσεις και οικονομική εποπτεία.

Ωστόσο, αν οι ετήσιες δαπάνες διατηρούνται χαμηλά και η χώρα μπορεί να τις εξυπηρετεί, τότε η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη και το πεδίο για την οικονομική ανάπτυξη ανοικτό. Επομένως, το μείζον για την ελληνική οικονομία δεν είναι τι θα συμβεί μετά το 2030 ή το 2040 με τις επιμηκύνσεις και τις μεταθέσεις τόκων. Αυτές είναι ασκήσεις επί χάρτου οι οποίες διαρκώς θα αναθεωρούνται.

Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια στο μέτωπο της ανάπτυξης και της ανασύνταξης της παραγωγικής υποδομής.

Πώς θα έρθουν επενδύσεις, με ποιον τρόπο θα ανοίξουν οι δουλειές για να δημιουργηθεί απασχόληση και κατ' επέκταση εισόδημα, με ποιους όρους θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα, αλλά και σε ποιους θα περάσουν οι παραγωγικές υποδομές και η ιδιωτική περιουσία που θα αλλάξει χέρια μέσα από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Εκεί πρέπει να στραφεί τώρα η προσοχή και όχι στην επιδίωξη μιας «συνολικής και καθαρής λύσης» για το χρέος, η οποία πρακτικά είναι αμφίβολο ότι μπορεί να εκπληρωθεί, ακόμα και μετά το τρέχον πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα...

Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 880 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 499 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 695 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 813 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία