LIVE

Κορωνοϊός

papageorgiou

Η ώρα της αλήθειας και ο ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Πολύς λόγος γίνεται για το τι θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους εφόσον γίνει κυβέρνηση.

Κατ΄αρχήν, είναι ήδη ενδιαφέρον ότι οι αντίπαλοι του επικρίνουν το ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι οι στόχοι είναι ανέφικτοι, όχι εσφαλμένοι.

Φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ορίζει ήδη ένα σημαντικό μέρος της ατζέντας επί της οποίας αναγκάζεται να τοποθετείται η κυβέρνηση.

Σταδιακά, μάλιστα, η ρητορική της ίδιας της κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα του χρέους, για παράδειγμα, η κυβερνητική πλευρά λίγο-πολύ προβάλει την εικόνα ότι ασφαλώς είναι αναγκαία κάποιας μορφής επαναδιαπραγμάτευση του χρέους (που είναι η "σημαία" του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά μόνο η ίδια είναι σε θέση να την διεκπεραιώσει.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, όμως, βλέπει την αναγκαιότητα νέας ελάφρυνσης του χρέους υπό την οπτική των δανειστών. Υιοθετεί, δηλαδή, την προσέγγισή τους και είναι έτοιμη -όπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι σήμερα- να δεχθεί μια “λογιστική” τακτοποίηση υπό τη μορφή της επιμήκυνσης των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων. Μια διευθέτηση, δηλαδή, που θα επιτρέψει στους δανειστές να “βαφτίσουν” βιώσιμο το χρέος και να χορηγήσουν νέο δάνειο, με νέους όρους για να παρατείνουν την πολιτική και οικονομική εξάρτηση της χώρας.

Ακριβώς αυτό, όμως είναι και το πρόβλημα: Μέχρι σήμερα, οι υποτιθέμενες “ελαφρύνσεις” του χρέους είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστεί βαθύτερα η χώρα στην υπερχρέωση, στην υποτέλεια και στο οικονομικό τέλμα.

Ο κύκλος αυτός πρέπει να σπάσει, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη ούτε καν να θέσει το θέμα στους εταίρους.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι είναι το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξει, θέτοντας το ζήτημα στην ευρωπαϊκή του διάσταση. Αναδεικνύοντας, δηλαδή, ότι δεν έχει νόημα να συνεχίζεται αυτό το “θέατρο” με το ελληνικό χρέος, διότι δεν εξυπηρετεί ούτε την Ελλάδα ούτε τους εταίρους.

Πρόκειται για τη μόνη τακτική η οποία μπορεί να αποφέρει κάποια οφέλη, ανοίγοντας δυνατότητες διεξόδου της Ελλάδας από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εγκλωβιστεί.

Ασφαλώς, η έκβαση μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης δεν είναι δεδομένη. Όμως η στιγμή φαίνεται να είναι ώριμη, όχι μόνο διότι η ευρωπαϊκή συγκυρία ίσως να είναι καλύτερη μετα τις γερμανικές εκλογές, αλλά κυρίως διότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες επιλογές. Εάν συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν αρκετά χρόνια οικονομικής καθήλωσης, φτώχιας και κοινωνικής απαξίωσης. Είναι ένας δρόμος προς ένα βασανιστικό και μακροχρόνιο μαρτύριο.

Και όσο κι αν η σημερινή κυβέρνηση και οι εταίροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι “να μετά τη στροφή τελειώνει η ανηφόρα”, η συντριπτική πλειονότης των Ελλήνων γνωρίζουν πλέον βιωματικά ότι η εικόνα αυτή δεν είναι πραγματική.

Έρχεται η ώρα της αλήθειας, λοιπόν, κατά την οποία τα αδιέξοδα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι εταίροι τις δικές τους κι εμείς τις δικές μας.

Από ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που θέλει και μπορεί να θέσει το θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα