LIVE

Κορωνοϊός

papageorgiou

Ας εκμεταλλευτούμε το καλό «οικόπεδο» και τα νέα μυαλά

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Η πολιτική ηγεσία δεν έχει μόνο την ευθύνη να απομακρύνει το φάσμα της πτώχευσης, αλλά και να διαμορφώσει γόνιμες συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης

Η πολιτική ηγεσία δεν έχει μόνο την ευθύνη να απομακρύνει το φάσμα της πτώχευσης, αλλά και να διαμορφώσει γόνιμες συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης. Γιατί δεν είναι όλες οι επενδύσεις ούτε όλες οι μορφές ανάπτυξης ίδιες.
Η ανάπτυξη δεν πρέπει να περιοριστεί σε δουλειές χαμηλής αμοιβής, ούτε σε ξεπούλημα όσο-όσο με ένα «ελευθέρας» για όποιον φέρνει χρήμα στη χώρα.

Αντίθετα, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δύο βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
■ Τη θέση της στο καλύτερο «οικόπεδο» του πλανήτη.
■ Μία από τις πλέον μορφωμένες και καταρτισμένες νεολαίες της Ευρώπης, με πολλούς νέους να έχουν σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

ΑΜΟΙΒΕΣ


Η -καταστροφική- συνταγή του μνημονίου θεωρεί τη μείωση των αμοιβών ως ένα από τα βασικά κριτήρια για προσέλκυση επενδύσεων. Και μετά την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων αρκετές εταιρείες θα πιέσουν τις αμοιβές προς τα κάτω. Ωστόσο, παρά τη γενική πίεση, άλλη «αξία» έχουν για την οικονομία και την κοινωνία οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό και την οικοδομή, και άλλη οι θέσεις εργασίας μηχανικών στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, μοριακών βιολόγων σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, χημικών τροφίμων στον κλάδο της βιολογικής διατροφής ή μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Χρειάζεται επομένως ένα ελληνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα χρησιμεύσει ως μπούσουλας για την κατεύθυνση των επενδύσεων με τρόπο που να προκύψει το μέγιστο δυνατό όφελος και να μην περιοριστούμε στο να γίνουμε «οι σερβιτόροι» ή οι «χειρώνακτες» της Ευρώπης.

Για παράδειγμα, εάν οι Γερμανοί επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα (παρέχοντας ασφαλώς γερμανικές κυψέλες και μηχανολογικό εξοπλισμό) για να εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια από εμάς, ας φροντίσουμε η ελληνική συμμετοχή να μην περιοριστεί... στα χωματουργικά έργα και τις οικοδομικές εργολαβίες, αλλά να απασχοληθούν Ελληνες μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες, να «δέσουν» τα έργα με τα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να τονωθεί η έρευνα κ.ο.κ.

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Στον βαθμό που η επέλαση των ξένων θα αντικαταστήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά δεν υπάρχει πρόβλημα - το αντίθετο. Από την άλλη όμως ο πλήρης αφελληνισμός της επιχειρηματικής σκηνής ενέχει κινδύνους. Κακά τα ψέματα, μπορεί να λέγεται ότι το χρήμα δεν έχει πατρίδα και όλες οι επιχειρήσεις νοιάζονται μόνο για το κέρδος, αλλά έχει ευρύτερη σημασία για μια χώρα να διαθέτει μια ισχυρή (υγιή) επιχειρηματική κοινότητα.

Γι’ αυτό άλλωστε οι Γερμανοί σκοτώνονται να προωθήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, οι Γάλλοι τις δικές τους κ.ο.κ. Είναι σημαντικό επομένως να υπάρχουν στην Αθήνα κέντρα επιχειρηματικών αποφάσεων με ευρύτερη επιρροή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και μια διεθνώς ανταγωνιστική ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Πάντως, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Οι ξένες εταιρείες δεν είναι άγιες και πολλές πολυεθνικές μετέχουν στο τσιμπούσι με τις υπερτιμολογήσεις των δημοσίων προμηθειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλωστε, όπως της Siemens (οι μόνες που έγιναν γνωστές), ήταν οι ξένες μίζες που εξέθρεψαν τη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα συντηρώντας ένα ολόκληρο αλισβερίσι διαπλοκής και διαφθοράς. Το ελληνικό επιχειρηματικό κατεστημένο θα υποστεί μεγάλη πίεση από το ξένο κεφάλαιο.

Σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις κινούνται με δύο ταχύτητες. Η μια εξαρτάται από την προνομιακή σχέση με τον δημόσιο τομέα (διαπλοκή και διαφθορά), η οποία συντηρεί μεν έναν τζίρο και θέσεις απασχόλησης, αλλά διαιωνίζει και την παθολογία της υπανάπτυξης. Από την άλλη, υπάρχει κι ένα κομμάτι εξωστρεφές και ανταγωνιστικό το οποίο θα αγωνιστεί για να βρει εύφορο έδαφος και να αναπτυχθεί.
Επομένως, χρειάζεται κι εδώ μια συνολική στρατηγική, η οποία θα επιτρέψει στην υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα να καταλάβει μιαν αξιόλογη θέση στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ


Ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι πιστεύουν στη θεωρία του «ελατηρίου», την οποία μεταδίδουν και στις Βρυξέλλες. Δηλαδή ότι σήμερα οι επενδύσεις είναι παγωμένες επειδή το κουβάρι των εμποδίων (γραφειοκρατία, περιβαλλοντική νομοθεσία, αδειοδοτήσεις κάθε είδους, διαφθορά) είναι αξεπέραστο. Πιστεύουν λοιπόν ότι παραμένει αναξιοποίητο ένα πολύ μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης και επιχειρηματικών ευκαιριών, το οποίο θα απελευθερωθεί εφόσον ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.

Γι’ αυτό σχεδιάζονται και προωθούνται διαδικασίες εξπρές για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα παρακάμπτουν τις υπάρχουσες διαδικασίες. Το ρίσκο είναι μεγάλο, αφού εάν όλα γίνουν βιαστικά και δοθεί ένα ανεξέλεγκτο «ελευθέρας» για όποιον φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί συνολικός σχεδιασμός, θα απειληθούν πολλά δημόσια και κοινωνικά αγαθά, όπως το περιβάλλον, τα κοινωνικά δικαιώματα, η δημόσια περιουσία και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Εάν π.χ. οριοθετηθούν ορθά χρήσεις γης, τότε θα είναι δυνατόν και επενδύσεις να γίνουν και το περιβάλλον να προστατευτεί. Εάν όμως απλώς παρακαμφθούν οι υπάρχοντες περιβαλλοντικοί περιορισμοί, τότε θα πάμε στο άλλο άκρο όπου όποιος φέρνει χρήματα στη χώρα θα επελαύνει ανεξέλεγκτος οπουδήποτε.

Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία