LIVE

Κορωνοϊός

papageorgiou

Η μαγική εικόνα που κρύβει τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου με δεκαετή διάρκεια υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο (0,90%), μια εξέλιξη που είναι ευνοϊκή στον βαθμό που δείχνει ότι το κόστος χρήματος υποχωρεί και επομένως το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο εκδίδοντας νέα ομόλογα.

Υπό κανονικές συνθήκες, η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων οφείλεται στην καλή εικόνα μιας οικονομίας και θεωρείται δείκτης εμπιστοσύνης στην οικονομική ευρωστία της.

Οσο πιο ισχυρή είναι η οικονομία μιας χώρας τόσο μεγαλώνει η ζήτηση για τα ομόλογά της, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η τιμή τους, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόδοσης (ένα ομόλογο με αξία 100 ευρώ και τόκο 5% έχει απόδοση 2,5%, αν η τιμή του φτάσει στα 200 ευρώ).

Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική και οι αποδόσεις όλων των ομολόγων υποχωρούν όχι λόγω εμπιστοσύνης στις οικονομίες, αλλά επειδή οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν ασταμάτητα νέο χρήμα με το οποίο αγοράζουν ομόλογα κάθε είδους - ανάμεσα σε αυτά και ελληνικά.

Οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης, εφόσον χρειαστεί, έδωσε το σήμα για νέο κύκλο ανόδου στις τιμές των ομολόγων, ο οποίος συμπίεσε τις αποδόσεις ακόμα χαμηλότερα. Οι επενδυτές ακολουθούν διότι γνωρίζουν ότι, αν έχουν στα χέρια τους ένα ομόλογο, ανά πάσα στιγμή μπορούν να το πουλήσουν... στην ΕΚΤ.

Επειδή, μάλιστα, τα «καλά» ομόλογα έχουν αρχίσει να στερεύουν, παρατηρείται το φαινόμενο οι επενδυτές να στρέφονται σε ομόλογα και άλλους τίτλους υψηλότερου ρίσκου, όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα.

Ασφαλώς η νομισματική χαλάρωση διευκολύνει την Ελλάδα εν μέσω της καταστροφικής συγκυρίας που διανύουμε, αφού εν τέλει διευκολύνει τον δανεισμό του Δημοσίου.

Ωστόσο, δεν πρέπει να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις ότι η χαμηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων αντανακλά μια καλύτερη εικόνα για την οικονομία της χώρας. Ούτως ή άλλως, τα κρατικά ομόλογα που είναι σε κυκλοφορία στην αγορά είναι πολύ λίγα, περί τα 50 δισ. ευρώ, σε σύνολο δημόσιου χρέους άνω των 360 δισ. ευρώ, το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το τύπωμα χρήματος έχει προκαλέσει μια μεγάλη στρέβλωση, η οποία καλύπτει τα ρίσκα και κρύβει τα προβλήματα μέσα σε μια φούσκα χρήματος. Γι’ αυτό παρατηρείται και το φαινομενικά οξύμωρο: οι οικονομίες να πιέζονται και τα χρηματιστήρια να ανεβαίνουν.

Αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η παγκόσμια φούσκα αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει παρασύροντας και τους πιο αδύναμους κρίκους του συστήματος, στους οποίους εντάσσεται και η Ελλάδα.

H ελληνική οικονομία εξαρτάται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος έχει καταρρεύσει παγκοσμίως. Επιπλέον, η χώρα μας είναι υπερχρεωμένη και έχει περιορισμένα περιθώρια να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει την «άμυνα» στην πανδημία και τη στρατηγική ανάκαμψης. Μέχρι και το ΔΝΤ πλέον συνιστά στα κράτη να δανειστούν για να βγάλουν τις οικονομίες από το τέλμα, αλλά η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που μπορούν να το κάνουν.

Ακόμα και τα έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης που αναμένονται απαιτούν και εθνική συμμετοχή, η οποία είναι δύσκολη για τη χώρα μας.

Αλλά και το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. εγκρίθηκε μεν από τη Σύνοδο Κορυφής του καλοκαιριού, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα χρήματα θα αργήσουν και μαζί με αυτά και η ανάκαμψη.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η συγκυρία δεν προσφέρεται ούτε για επανάπαυση, ούτε για αισιόδοξες ερμηνείες και προβλέψεις περί απότομης ανάκαμψης, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στον νέο Προϋπολογισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ

Όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο είναι γνωστά. Το ζήτημα είναι που διοχετεύεις τα χρήματα αυτά. Αν είσαι αριστερός αγοράζεις με αυτά ψήφους παρέχοντας αδιάκριτα επιδόματα, υποσχέσεις και συνδικαλιστικά προνόμια. Εάν όμως είσαι σοβαρός τα χρησιμοποιείς για ανάπτυξη, παραγωγή και δουλειές. Τα πράγματα είναι απλά κ. αρθρογράφε. Ο κόσμος πλέον ξυπνά...

SPARTA.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια αλλά για ποιους;Τα χρήματα αυτά δεν κατευθύνονται προς την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα λεφτά αυτά τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους, πηγαίνουν σε επιδόματα, παροχές, βοηθήματα και συντάξεις των αλλοδαπών λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παροχή συντάξεων σε Βαλκάνιους κυρίως Αλβανούς μετανάστες και αυτά με μόνο δύο έτη δουλειάς στην Ελλάδα. Με τέτοιες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη μοιάζουν και είναι αδύνατες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία