LIVE

Κορωνοϊός

patsopoulos01

Τα αφανή λάθη ως αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας νοσηρής νοοτροπίας

Γ. Ι. Πατσόπουλος

Επρεπε να έλθει η εποχή των φορολογικών δηλώσεων και της έκδοσης βεβαιώσεων στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για να ανακαλυφθεί ένα λογιστικό λάθος. Δεκαπέντε μήνες καταβολής δεν αρκούσαν για να το εντοπίσει κάποιος έλεγχος

Επρεπε να έλθει η εποχή των φορολογικών δηλώσεων και της έκδοσης βεβαιώσεων στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για να ανακαλυφθεί ένα λογιστικό λάθος. Δεκαπέντε μήνες καταβολής δεν αρκούσαν για να το εντοπίσει κάποιος έλεγχος. Οι υπηρεσίες που υπολογίζουν τις συντάξεις όσων πληρώνονται από το Δημόσιο δεν καταλόγιζαν τη γνωστή εισφορά 1%-4%, με αποτέλεσμα αυτή να μην εμφανίζεται στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011: τι ωραία ονομασία σε έναν συμπληρωματικό φόρο σε βάρος του φορολογουμένου! Μπερδεύτηκαν από τη συνεχή χρησιμοποίηση της λέξεως αλληλεγγύη: η εύηχη λέξη αναφέρεται και στον ασφαλιστικό νόμο 3865/10. «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Το λάθος βέβαια τους το υπέδειξε κάποιος αφανής λογιστής του ιδιωτικού τομέα και αυτοί απάντησαν ψυχρά: θα κρατηθούν αναδρομικά ή ο υπολογισμός θα γίνει κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Εκτός από αυτό, υποβάθμισαν μέχρις εξαφανίσεως το γεγονός. Το έγραψαν στα ψιλά μερικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, δεν έγινε αναφορά στην τηλεόραση. «Με ασήμαντα λογιστικά λάθη θα ασχολούμαστε τώρα; Εδώ έχουμε σπουδαία προβλήματα που ενδιαφέρουν το φιλοθεάμον! Αυτό δεν θα πουλήσει! Δεν θα δημιουργήσει θεαματικότητα και ακροαματικότητα. Δεν θα μας αυξήσει τις πωλήσεις!». Ετσι, η τηλεοπτική δημοκρατία εξαφανίζει από την πραγματικότητα ένα μικρό δείγμα αλλά απόλυτα αντιπροσωπευτικό λειτουργίας και νοοτροπίας του δημόσιου τομέα. Σκεφθείτε τι θα συνέβαινε αν το ίδιο λάθος το έκανε το λογιστήριο ή το τμήμα μισθοδοσίας μιας μεγάλης ιδιωτικής επιχείρησης! Απαριθμήστε συνέπειες:

- Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, κάνοντας έλεγχο παρακρατούμενων φόρων, θα επέβαλλε διαφορές και πρόστιμα.
- Αν η οφειλή ως ποσό ξεπερνούσε ένα ύψος, θα κινδύνευε η προσωπική ελευθερία των εκπροσώπων της εταιρείας.
- Δεν θα χορηγούσαν φορολογική ενημερότητα στην εταιρεία και στα μέλη του Δ.Σ.
- Με δυσκολία θα ρυθμιζόταν η οφειλή σε μηνιαίες δόσεις.
- Δεν θα ήταν τεχνικά δυνατό να υποβληθεί η «οριστική ΦΜΥ».
- Το θέμα θα έπαιρνε μεγάλη δημοσιότητα προκειμένου να διαφημιστούν τα κατορθώματα των υπηρεσιών έναντι του «τέρατος της φοροδιαφυγής».
- Πολλά και εύκολα μαθήματα φορολογικής ηθικής και συνέπειας.
- Θα κατηγορούσαν για το αδίκημα της υπεξαίρεσης τους υπεύθυνους, αν και δεν θα είχε γίνει ταμειακή παρακράτηση.
- Ο λογιστής και ο υπεύθυνος μισθοδοσίας θα είχαν απολυθεί.
- Θα διακοπτόταν η συνεργασία με την εταιρεία υποστήριξης του λογισμικού της μισθοδοσίας.


Κανείς δεν θα συγχωρούσε ένα πιθανόν ανθρώπινο λάθος που συνεχιζόταν για 15 ολόκληρους μήνες. Ολα αυτά βέβαια θα ήταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και δεν θα έφταναν σε τόσο μεγάλο διάστημα. Γιατί απλούστατα πολύ σύντομα κάποιοι από τους εργαζομένους της εταιρείας θα είχαν υποδείξει με τις ερωτήσεις τους το λάθος στους αρμόδιους εκκαθαριστές της μισθοδοσίας! Θα το ανακάλυπτε και ο λογιστής το άλλο δίμηνο όταν θα απέδιδε τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών!  Και βέβαια είναι για να αναρωτιέται κανείς: Είναι αναγκαίο να υπάρχει αυτή η άνιση μεταχείριση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα; Πού είναι οι διατάξεις που αφορούν την ισότητα έναντι των νόμων και μάλιστα συνταγματικές; Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν τους νόμους και μάλιστα από δεοντολογική άποψη με μεγαλύτερη επιμέλεια από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις; Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τέτοια κατ’ εξακολούθηση λάθη βλάπτουν την αξιοπιστία των κρατικών υπηρεσιών και δημιουργούν αμφιβολίες ακόμη και για τις σωστές ενέργειες; Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ελέγξουν μια σοβαρή ιδιωτική εταιρεία όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να συντάξουν σωστά τη μισθοδοσία των δικών τους συνταξιούχων πρώην συναδέλφων; Κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή ο προϊστάμενός τους ή ο νόμιμος εκπρόσωπος όπως θα γινόταν σε ιδιωτική επιχείρηση;

 Επενέβη ο ελεγκτικός μηχανισμός ή αυτός ασχολείται μόνο με τα τυροπιτάδικα και τις λαϊκές ταβέρνες; Ζήτησε κανείς συγγνώμη για το λάθος; Από τον ελληνικό λαό βέβαια που πληρώνει «ειδική εισφορά αλληλεγγύης», η οποία για το έτος 2012 θα υπολογιστεί και στους τόκους, όπως που είναι δυνατόν να θεωρηθεί εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό. Ο για τα πάντα υπεύθυνος ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον πάντα ανεύθυνο δημόσιο: σαν τους βασιλιάδες και τους παλαιούς αυτοκράτορες! Λένε ένα «mea culpa» και τελείωσαν. Οπως φαίνεται, οι εισηγητές των νόμων είναι ανεξέλεγκτοι και πάνω από κάθε νόμο! Πώς μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς; Θα μπορούσαν κάλλιστα να νομιμοποιήσουν το λάθος τους με αλλαγή της νομοθεσίας. Να καταργήσουν την εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά από 01.01.2012. Το πιο μεγάλο όπλο του πολιτισμένου ολοκληρωτισμού: αναδρομική ισχύς νόμων! Μια μικρή φράση σε ένα επόμενο νομοσχέδιο της βιομηχανοποιημένης κάθετης παραγωγής αρκεί για να μετατραπεί μια παράλειψη σε νομιμότητα.

Γι’ αυτό ας μην ανησυχούν. Το σύστημα τους υπερπροστατεύει. Οι τρεις εξουσίες τούς αγκαλιάζουν σαν παιδιά τους και η τέταρτη δεν ασχολείται με τις παραλείψεις τους. Αλίμονο μόνο στους παραγωγούς του αιμοδότη ιδιωτικού τομέα: μόνο αυτοί έχουν υποχρεώσεις που μόνιμα μεγαλώνουν για να ικανοποιήσουν την ανικανοποίητη απληστία του αχόρταγου «πιθαριού των Δαναΐδων». Τι σισύφεια προσπάθεια!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα