Ο πλανήτης μας κινδυνεύει: Πως να τον σώσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας.
foivi-paraskeya_blog

Φοίβη Παρασκευά

Ο πλανήτης μας κινδυνεύει: Πως να τον σώσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι στις μέρες μας το περιβάλλον έχει αλλάξει και υποφέρει από την εκτενή χρήση της ενέργειας που, εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό το γεγονός, έχει προκαλέσει μία απίστευτη καταστροφή στον πλανήτη μας, με ποικίλες αρνητικές συνέπειες.

`Εφτασε λοιπόν η ώρα να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, για να σώσουμε τον πλανήτη και κατά συνέπεια να αναζητήσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής που να απορρέει από σεβασμό για το περιβάλλον.
Δεν υπάρχει μία και μόνο ‘μεγάλη λύση’, στο εν λόγω πρόβλημα. Για να αλλάξουμε όμως την πορεία της ισορροπίας που μοιάζει να έχει χαθεί, όπως αναφέρεται στην τηλεόραση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, θα πρέπει λίγο- λίγο να αλλάξουμε την φιλοσοφία μας και τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες, για να φανεί η διαφορά.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αποκτήσουμε μία φιλική σχέση με το περιβάλλον για να δούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, τα αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπι να μας γίνει συνείδηση, σε κάθε μας πράξη ή συνήθεια, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ήδη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το λένε όλοι καθημερινά, όπως για παράδειγμα το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, πως πρέπει να υιοθετήσουμε μία ευρύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, πριν να είναι αργά.

`Ενα από τα προβλήματα είναι το καυσαέριο. Αν, χρησιμοποιούμε λιγότερο τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουμε την χρήση των ποδηλάτων και των μέσων συγκοινωνίας, θα έχουμε κάνει ήδη την αρχή. Ο κύριος σκοπός που θα πρέπει να μας απασχολεί, είναι πως θα μειώσουμε την χρήση μέσων που καταστρέφουν και να δώσουμε λύσεις σε ένα εκτενέστερο επίπεδο οικονομίας και σεβασμού προς τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Για παράδειγμα, άλλο ένα πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι το πως ανακυκλώνουμε και διαθέτουμε τα απόβλητα και τα σκουπίδια μας, καθημερινά. Σε άλλες χώρες, με περισσότερη οικολογική φροντίδα και συνείδηση, όσο πιο πολύ ανακυκλώνονται, τόσο λιγότερους φόρους πληρώνουν οι πολίτες. Η τηλεόραση θα πρέπι να δώσει το μήνυμα και εμείς το παράδειγμα. Γιατί ο τρόπος που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας και ό,τι κι αν κάνουμε στο σπίτι μας έχει αντίκτυπο στον πλανήτη. Είναι το πως φερόμαστε στη φύση, που μας προσφέρει τόσα αγαθά και εμείς φαίνεται να μην το καταλαβαίνουμε. Μικρά θέματα και αλλαγή συνηθειών με φροντίδα και σεβασμό προς το περιβάλλον, μπορούν να μας κάνουν να δούμε σύντομα καλά αποτελέσματα.

Τα μηνύματα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι πολλαπλά. Εμείς όμως τα ακούμε? Και αν τα ακούμε, τα εφαρμόζουμε? Εδώ είναι η ουσία. Το κλίμα έχει αλλάξει, η ισορροπία του πλανήτη κινδυνεύει, και οφείλουμε να τον αφουγκραστούμε αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι με κοινωνική και οικολογική συνείδηση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα με αύξηση κυρώσεων, προστίμων και φόρων.

Κλείσιμο
Σεβασμό στην ανακύκλωση λοιπόν, με πνεύμα οικονομίας και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας που ενδέχεται να προκαλέσει καταστροφές. Είναι στο χέρι μας να αναπτύξουμε και να υιοθετήουμε μέτρα αντιμετώπισης με μεγαλύτερη συνείδηση και γιατί όχι, ευαισθησία προς τον εαυτόν μας, τους άλλους και τον πλανήτη. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει επίσης χρήση φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση ό,τι είναι φιλικό προς το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας, με λιγότερες πιθανές παρενέργειες στο περιβάλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα