fivi_paraskeva_blog

Ο πλανήτης μας κινδυνεύει: Πως να τον σώσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Φοίβη Παρασκευά

Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι στις μέρες μας το περιβάλλον έχει αλλάξει και υποφέρει από την εκτενή χρήση της ενέργειας που, εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό το γεγονός, έχει προκαλέσει μία απίστευτη καταστροφή στον πλανήτη μας, με ποικίλες αρνητικές συνέπειες.

`Εφτασε λοιπόν η ώρα να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, για να σώσουμε τον πλανήτη και κατά συνέπεια να αναζητήσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής που να απορρέει από σεβασμό για το περιβάλλον.
Δεν υπάρχει μία και μόνο ‘μεγάλη λύση’, στο εν λόγω πρόβλημα. Για να αλλάξουμε όμως την πορεία της ισορροπίας που μοιάζει να έχει χαθεί, όπως αναφέρεται στην τηλεόραση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, θα πρέπει λίγο- λίγο να αλλάξουμε την φιλοσοφία μας και τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες, για να φανεί η διαφορά.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αποκτήσουμε μία φιλική σχέση με το περιβάλλον για να δούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, τα αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπι να μας γίνει συνείδηση, σε κάθε μας πράξη ή συνήθεια, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ήδη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το λένε όλοι καθημερινά, όπως για παράδειγμα το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, πως πρέπει να υιοθετήσουμε μία ευρύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, πριν να είναι αργά.

`Ενα από τα προβλήματα είναι το καυσαέριο. Αν, χρησιμοποιούμε λιγότερο τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουμε την χρήση των ποδηλάτων και των μέσων συγκοινωνίας, θα έχουμε κάνει ήδη την αρχή. Ο κύριος σκοπός που θα πρέπει να μας απασχολεί, είναι πως θα μειώσουμε την χρήση μέσων που καταστρέφουν και να δώσουμε λύσεις σε ένα εκτενέστερο επίπεδο οικονομίας και σεβασμού προς τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Για παράδειγμα, άλλο ένα πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι το πως ανακυκλώνουμε και διαθέτουμε τα απόβλητα και τα σκουπίδια μας, καθημερινά. Σε άλλες χώρες, με περισσότερη οικολογική φροντίδα και συνείδηση, όσο πιο πολύ ανακυκλώνονται, τόσο λιγότερους φόρους πληρώνουν οι πολίτες. Η τηλεόραση θα πρέπι να δώσει το μήνυμα και εμείς το παράδειγμα. Γιατί ο τρόπος που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας και ό,τι κι αν κάνουμε στο σπίτι μας έχει αντίκτυπο στον πλανήτη. Είναι το πως φερόμαστε στη φύση, που μας προσφέρει τόσα αγαθά και εμείς φαίνεται να μην το καταλαβαίνουμε. Μικρά θέματα και αλλαγή συνηθειών με φροντίδα και σεβασμό προς το περιβάλλον, μπορούν να μας κάνουν να δούμε σύντομα καλά αποτελέσματα.

Τα μηνύματα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι πολλαπλά. Εμείς όμως τα ακούμε? Και αν τα ακούμε, τα εφαρμόζουμε? Εδώ είναι η ουσία. Το κλίμα έχει αλλάξει, η ισορροπία του πλανήτη κινδυνεύει, και οφείλουμε να τον αφουγκραστούμε αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι με κοινωνική και οικολογική συνείδηση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα με αύξηση κυρώσεων, προστίμων και φόρων.

Σεβασμό στην ανακύκλωση λοιπόν, με πνεύμα οικονομίας και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας που ενδέχεται να προκαλέσει καταστροφές. Είναι στο χέρι μας να αναπτύξουμε και να υιοθετήουμε μέτρα αντιμετώπισης με μεγαλύτερη συνείδηση και γιατί όχι, ευαισθησία προς τον εαυτόν μας, τους άλλους και τον πλανήτη. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει επίσης χρήση φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση ό,τι είναι φιλικό προς το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας, με λιγότερες πιθανές παρενέργειες στο περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ανθρωπιστής

Το άρθρο είναι γεμάτο κλισέ κι ευχολόγια. Μοιάζει με έκθεση σχολιαρόπαιδου. Το βασικό πρόβλημα του πλανήτη δεν είναι έλλειψη οικολογικής συνείδησης αλλά ο εκρηκτικός υπερπληθυσμός στον τρίτο κόσμο, ο οποίος με την σειρά του οφείλεται στην παράλογη υπερτίμηση της ανθρώπινης ζωής από τα χριστιανομαρξιστικά δόγματα.

ChrisAK

Οι γνώσεις υπάρχουν στο σύμπαν, ψάξε να τις βρείς. Κάποιοι στον τόπο τους τις βρήκαν και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, και, δεν θέλει πολύ ψάξιμο. Ίσως πρέπει να μάθουμε να ψάχνουμε αλλά και να κοιτάζουμε γύρω μας.

George

Greece's Next Top Model

!

Διυλιζετε τον κωνωπα και καταπινετε την καμηλον... Γενικα ειναι καλη ιδεα να μην καταναλωνουμε υπερβολικα και να μην γεμιζουμε χωματερες. Αλλα με ποιο σκοπο; Νομιζετε οτι θα πεσει η θερμοκρασια του πλανητη αν μειωσετε το δευτερο αεριο του θερμοκηπιου που εχει το 1/10 της δραστικοτητας του πρωτου (υδρατμοι) και συγκεντρωση 0.04%; Νομιζετε οτι με την νοοτροπια "αναπτυξης" και οχτω δις πεινασμενων για ενεργεια θα πατε μακρυα; Και μαλιστα οι μισοι απο δαυτους μολις ηρθαν στον πολιτισμο και θελουν να προφτασουν να χαρουν. Οσο δεν μιλατε για το ποσους ανθρωπους σηκωνει ο πλανητης, δεν μιλατε για τιποτα. Και βεβαια, το βαρυγδουπο "να σωσουμε τον πλανητη"!!! Μα ποσο μεγαλη ιδεα εχετε για τον εαυτο σας; Ο πλανητης μια χαρα θα τα παει. Οταν εσεις μεινετε απο καυσιμα, οταν οι παγοι λυωσουν και τα παραλια πλημμυρισουν, θα φυγουν οι μισοι κι ο πλανητης εδω θα ειναι. Κι αμα λαχει, θα βγαλει και μια πανουκλα και θα καθαρισει τρεις στους τεσσερις. Λοιπον τερμα η πλακα. Μορφωστε τον πληθυσμο να σταματησει να γεννοβολαει σαν κουνελια, κρατηστε αειφορια (οχι αναπτυξη), με καποιο ρεαλισμο. Ολα τα υπολοιπα, ειναι "of mice and men".

κανενας

Αγαπητή κυρία Παρασκευά.Το άρθρο σας είναι πολύ καλό.Απευθύνεται όμως στα θύματα τού ήδη προβληματικού περιβάλλοντος,και όχι στούς θύτες ,τών οποίων το μόνο ενδιαφέρον είναι το ατέρμον.κέρδος. Φαντάζεστε π.χ έναν ιδιοκτήτη αεροπορικής εταιρίας να μειώνει τα δρομολόγιά της, έστω και κατ ελάχιστον, προκειμένου να συμβάλλει στην μείωση τής ζημιάς; Φαντάζεστε τις πολεμικές βιομηχανίες να περιστέλουν έστω και κατ ελάχιστον τις πωλήσεις πυρομαχικών.Εχετε υπολογίσει με την λειτουργία πόσων αυτοκινήτων αντιστοιχεί η πτήση ενός αεροπλάνου ή ενός πυραύλου εξοσέτ; Εχετε ποτέ σκεφτεί πού στηρίζεται κυρίως η οικονομία τών ΗΠΑ, και γιατί ανοίγουν συνεχώς πολέμους όπου προστρέχουν και οι άλλες χώρες να "βοηθήσουν" εν ονόματι τού "διεθνούς δικαίου"; Δυστυχώς τελειώσαμε,ότι και να κάνουμε εμείς τα ανθρωπάκια.

Ch

Ο πλανήτης μας έχει δημιουργηθεί με την Σοφία του Θεού.Και αν θέλετε να μελετήσετε την Γέννηση,στην Παλιά Διαθήκη, μελέτη επιστημονική και όχι ότι βλέπουμε στις ταινίες,θα γνωρίσετε με επίγνωση, ότι η γη είναι αυτάρκης να συντηρήσει τον πληθυσμό της.Δυστηχως τα συμφέροντα, διαδίδουν ειδήσεις ψευδείς να υπάρχει αποπροσανατολισμός,να κρατάνε τις τιμές ψηλά,με κέρδος το χρήμα.Και σπαταλούν δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων,για πυρηνικά όπλα,για διαστημικά ταξίδια, αντί να τα χρησιμοποιήσουν για την ιατρική,και για όλες τις επιστήμες,για την καλύτερη ποιότητα της ζωής.Πολεμοι, πόνος, θλίψη, αίμα, θάνατος,για το υπέδαφος της γης, νομίζοντας ότι είναι δική τους.Τυφλοι οι άνθρωποι,και τα ανθρώπινα κοινωνικοπολιτικά συστήματα.Η Απάτη του Πλούτου,της Δόξας,του Εγώ του Ανθρώπου,και ο άνθρωπος ομοιάζει με τα κτήνη τα οποία φθείρονται και εξαφανίζονται,ενώ η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία