Παίζει μπάλα με τους νέους ο Νίκος Ανδρουλάκης;
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Παίζει μπάλα με τους νέους ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Μπορεί να μεσολαβούν 50 και πλέον μέρες από σήμερα μέχρι τις πρώτες κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά τα επιτελεία των κομμάτων- όπως ήταν αναμενόμενο- έχουν ήδη πάρει «φωτιά»

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 21 του Μάη, σήμανε ο «συναγερμός» της τελικής ευθείας με τα πολλαπλά στοιχήματα για το κάθε επιτελείο. Τα «Τέμπη» έχουν αναμφίβολα απλώσει ένα «γκρίζο πέπλο» πάνω από την προεκλογική περίοδο, όμως το «σκληρό ροκ», ως βασική μέθοδος σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων, επανέρχεται σταδιακά αλλά γρήγορα.

Οι στόχοι επικαιροποιούνται και τα νέα δεδομένα συγκροτούν τα πεδία των δύσκολων μαχών για του μελλοντικούς νικητές και ηττημένους. Τα κεντρικά επιτελεία, πριν ακόμη κι από τους υποψήφιους βουλευτές, ανοίγουν και δίνουν την τελική μορφή στον «οδικό χάρτη», γνωρίζοντας βέβαια ότι στη συνέχεια θα αναγκαστούν ουκ ολίγες φορές να τον τροποποιήσουν.

Μία από τις πρώτες κινήσεις στα επιτελεία που οργανώνουν την επικοινωνιακή επίθεση, αφορά στον προσδιορισμό των κοινών, που κάθε φορά απευθύνονται. Και εκεί που διαπιστώνουν χαμηλή προσβασιμότητα σπεύδουν να αλλάξουν τους όρους και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους. Οι νέοι και η ψήφος τους αποτελούν για παράδειγμα- όχι μόνο τώρα αλλά πάντα- ένα δύσκολο πεδίο δράσης, καθώς δεν έχουν εκ των προτέρων αποκρυσταλλωμένη άποψη για την «αντίδρασή» τους μπροστά στην κάλπη (εφόσον αποφασίσουν να φτάσουν στο εκλογικό τμήμα).

Στις εκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μεγάλη νίκη και ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα. Έλαβε 39,85% και 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 86 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής 8,10% και 22 έδρες, το ΚΚΕ 5,30% και 15 έδρες, η Ελληνική Λύση 3,70% και 10 έδρες και το Μέρα 25 3,44% και 9 έδρες. Η συμμετοχή έφτασε το 57,78%- η αποχή ήταν χαμηλότερη στην Αττική και στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ η συμμετοχή των νέων πανελλαδικά χτύπησε για άλλη μια φορά ταβάνι προς τα κάτω, έφτασε μόνο το 30%.

Μάλιστα με βάση το exit poll για τους νέους από 17 έως 24 ετών που ψήφισαν στις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε πρώτος το νήμα με 38%, η Νέα Δημοκρατία ήρθε δεύτερη με 30,4%, το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε μικρή απόδοση με ποσοστό 4,9%, το ΚΚΕ ψήφισε το 4,3% των νεολαίων, το κόμμα Βαρουφάκη ξεπέρασε τη συνολική εικόνα με ποσοστό 5,7%, η Ελληνική Λύση είχε μικρότερη απήχηση με 3,8%, ενώ η Χρυσή Αυγή διατηρούσε δυνάμεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τα ποσοστά των κομμάτων το 2019 αλλάζουν όσο αλλάζουν και οι ηλικίες των ψηφοφόρων. Θα υπάρξει αντίστοιχη ροή και στη φετινή αναμέτρηση και σε ποια ποσοστά θα κινηθεί η συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων; Είναι προφανές ότι τα σχετικά ερωτήματα είναι ταυτόχρονα και βασανιστικά για τα επιτελεία των κομμάτων- ειδικά για τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με την προσέγγιση του νεανικού κοινού, που σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται λόγω των «Τεμπών» να προσέλθουν μαζικότερα αυτή τη φορά στις κάλπες.

Το σίγουρο είναι ότι τα κόμματα και οι επιτελείς τους ετοιμάζονται να προσεγγίσουν τους νέους ανθρώπους, τη γενιά που μεγάλωσε μέσα από απανωτές κρίσεις. Εστιάζουν το μικροσκόπιο στη «δεξαμενή» των νέων και επιχειρούν να ρίξουν προς την πλευρά τους τις κατάλληλες γέφυρες. Αναφέρονται όλο και πιο συχνά στα θέματα που τους αγγίζουν, προσπαθούν να δημιουργήσουν ελπίδα για το μέλλον τους. Δεν ήταν τυχαίο ότι με την «προκήρυξη» των εκλογών για τις 21 Μάη, η Νέα Δημοκρατία έκανε την πρώτη επικοινωνιακή κρούση στη νέα γενιά, ενώ το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής «χτύπησε» με δικό του σποτάκι προτρέποντας τους νέους ψηφοφόρους «κάνε το θυμό, απόφαση αλλαγής».

Στη Χαριλάου Τρικούπη συγκεκριμένα, ένας από τους βασικούς στόχους είναι να καταφέρουν αυτή τη φορά να «ρίξουν» την «ηλικία» των ψηφοφόρων τους. Να προσεγγίσουν γενιές που επί χρόνια τους γύριζαν την πλάτη, αξιοποιώντας και την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα τους. «Παίζει μπάλα» όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης με τους νέους και τις νέες; Η προσέγγιση των νεότερων γενιών παραμένει μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση- όπως βέβαια για όλα τα κόμματα σε αυτή τη φάση των πολλαπλών αβεβαιοτήτων.

Για το ΠΑΣΟΚ, το άνοιγμα στους νέους είναι μια κρίσιμη παράμετρος. Ενδιαφέρον στοιχείο δε, είναι ότι μέχρι την υπόθεση-Καϊλή , τα ευρήματα των ερευνών έδειχναν ότι η Χαριλάου Τρικούπη είχε αποκτήσει σημαντική πρόσβαση στα νεανικά κοινά και κατέγραφε καλύτερες επιδόσεις πανελλαδικά. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους, καθώς και την ανάγκη να ανοίξουν εγκαίρως και με τον κατάλληλο λόγο πειστική ατζέντα προτάσεων για την εξασφάλιση προοπτικής στη χώρα τους.

Κλείσιμο
Τι να πεις στα παιδιά όταν τα έχουν ακούσει όλα; Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη προκάλεσε μια τομή στο χρόνο -και- των νέων, μαθητών, φοιτητών, εργαζόμενων σε δουλειές του «ποδιού», των μεγαλύτερων που αναζητούν σύνδεση των σπουδών τους με την αγορά εργασίας. Εδώ στον τόπο τους, που τους πληγώνει, τους θυμώνει και ενίοτε τους «ακινητοποιεί».

Πρόκειται για συναισθήματα που μπλέκονται με την σκληρή πραγματικότητα, για την οποία οι πολιτικοί οφείλουν να βρουν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά πειστικές απαντήσεις. Ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο, που να μην χαϊδεύει αυτιά, αλλά να ακούει τις αγωνίες τους. Η μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν συμμετοχή των νέων , των 17ρηδων και των 30ρηδων στις κάλπες- όποιο κόμμα του δημοκρατικού τόξου κι αν ψηφίσουν- θα είναι ένα καλό πρώτο υγιές βήμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ