Οι εκλογές, οι τρίχες και οι τριχιές!
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Οι εκλογές, οι τρίχες και οι τριχιές!

Με φόντο τις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αβεβαιότητες που κυκλώνουν κάθε χώρα, στην παγκόσμια κοινότητα και δη στην ευρωπαϊκή, ξεκινά σήμερα άλλη μία Σύνοδος Κορυφής.

Για άλλη μια φορά στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών θα εξεταστεί πακέτο προτάσεων και θα κριθεί αναμφίβολα η βούληση και η δυνατότητα για κοινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πριν διογκωθούν οι κοινωνικές ανισότητες και αποδειχθεί αναιμικός ο συναγερμός. Η ανάγκη συντονισμένων κινήσεων είναι αναγκαία όσο ποτέ και αφορά στην αντιμετώπιση των τιμών ενέργειας, στην επισιτιστική κρίση, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην επιθετική στάση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας (μιας ευρωπαϊκής χώρας) και στο σύνολο των μείζονων ζητημάτων της κρίσιμης συγκυρίας.

Είναι προφανές ότι επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα που αναλύθηκαν κατά το χθεσινό τετ-α-τετ στη Ρώμη των κ.κ. Ντράγκι και Μητσοτάκη, όπως για: το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και την ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τεθούν όλα όσα πηγάζουν ή συνδέονται με τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία.

Η χώρα μας βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά σε μια δύσβατη συγκυρία- τη στιγμή δε που ο κορονοϊός επιμένει να υπενθυμίζει το θλιβερό αποτύπωμά του και να μην «αποκλείει» ένα νέο κύμα από το φθινόπωρο.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό επικρατεί προεκλογικό κλίμα και … ουδείς ρωτά αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές αλλά για την ακριβή ημερομηνία. Οι δημόσιες κοκορομαχίες θυμίζουν πλέον μονοκαλλιέργεια- κυβέρνηση και αντιπολίτευση εστιάζουν στο άπλωμα της επικοινωνιακής τους τακτικής και προετοιμάζουν το έδαφος για την ώρα της επίσημης έναρξης του προεκλογικού αγώνα.

Έτσι κι αλλιώς σε λίγες μέρες η κυβέρνηση μπαίνει στην τέταρτη και τελευταία χρονιά της θητείας της. Έτσι κι αλλιώς το κλίμα πόλωσης- όπως διαπιστώνουν άπαντες, ασχέτως των επιχειρημάτων που αξιοποιούν- δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί επί μήνες.

Η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση της δύσβατης συγκυρίας είναι αναμφίβολα η εξασφάλιση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, νέων προοπτικών για το σύνολο των πολιτών και δη των νεότερων γενιών. Είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης την επόμενη μέρα- μετά τα επιδοματικά (αν και αναγκαία) μπαλώματα. Είναι όμως και η άμεση απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση εμμένει στην υπερφορολόγηση των καυσίμων και στον υψηλό ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής ή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξηγεί με …πιο απλά σταράτα λόγια γιατί υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Είναι και η άμεση απάντηση στο ερώτημα για τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων και τις επιλογές του κάθε κόμματος.

Κλείσιμο
Είναι δε σίγουρο ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που βάλλεται από την ενεργειακή κρίση αρνείται να εγκλωβιστεί σε μια ξέφρενη δημόσια αντιπαράθεση γύρω από τα προφανώς απαράδεκτα, καταδικαστέα σεξιστικά σχόλια εναντίον μιας γυναίκας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Αυτήν την φορά ήταν η Έφη Αχτσιόγλου.

Χθες ήταν άλλες πολλές γυναίκες στον δύσκολο στίβο της πολιτικής, που δεχόντουσαν άθλιες προσβολές και επιθέσεις με «αφορμή» το αν ήταν χτενισμένες ή όχι, αν ήταν ντυμένες έτσι ή αλλιώς, αν αγουροξύπνησαν ή αν … ξέχασαν να πάνε γυμναστήριο. Ναι, οι απαντήσεις σε τέτοιες σεξιστικές προκλητικές συμπεριφορές πρέπει να δίνονται σε χρόνο d/t. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση οφείλει να παίρνει καθαρή θέση για όλα τα ζητήματα, πριν κάνει την τρίχα τριχιά, όπως συμβαίνει συνήθως στις μακρές προεκλογικές περιόδους….

Και σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες δείχνουν τις προτεραιότητες, τους φόβους και τις αγωνίες τους…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ