Η υπόκλιση στη Γεννηματά και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Η υπόκλιση στη Γεννηματά και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ

Δεν είναι εύκολο να βρεις λόγια, λίγο πριν το ύστατο χαίρε, για έναν άνθρωπο, για μια γυναίκα που κατάφερε στη ζωή της τα ακατόρθωτα

Σιωπάς, αντλείς δύναμη από το μεγαλείο ψυχής, τα υγρά μάτια που πέταγαν φλόγες και το λαμπερό χαμόγελο που σκόρπιζε αισιοδοξία και υποκλίνεσαι. Σκέφτεσαι και αναρωτιέσαι φωναχτά. Και ξανά σιωπάς. Και όμως θες να μιλήσεις. Για τη Φώφη και τη Γεννηματά. Για τη Φώφη Γεννηματά.

Για έναν άνθρωπο που άξιζε να γνωρίσεις, να συναναστραφείς, να ανταλλάξεις απόψεις, να ακούσεις και να σ’ ακούσει, να πεις και να σου πει τους προβληματισμούς του, να γελάσεις με την καρδιά σου, να διαφωνήσεις, να γλεντήσεις, να τον εμπιστευτείς, να γίνεις φίλος του και να θάψεις οριστικά την μιζέρια. Για έναν άνθρωπο που ήξερε να ζει και να δίνει το παράδειγμα χωρίς να το διατυμπανίζει.

Για μία πολιτικό, που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με ορμή αλλά και επιμονή, με την πεποίθηση ότι τα εμπόδια υπάρχουν για να τα ξεπερνάς, με το όνομα που έπρεπε να αποδείξει ότι το τιμά αλλά ότι δεν ήταν δα και το μοναδικό της όπλο, με το …φιατάκι που κέρδισε το τερατώδες τζιπ στην διεκδίκηση της Υπερνομαρχίας, με την πεποίθηση όταν εκλέχτηκε αρχηγός το 2015 ότι θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, να κρατήσει ενωμένη την παράταξη και να την δει ξανά ισχυρή και πρωταγωνίστρια.

Ναι, ήταν η Γεννηματά η πιο γενναία γυναίκα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Μαχήτρια και αξιοπρεπής. Μίλησε για τον καρκίνο και τον κοίταγε κατάματα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το έκανε όμως θέμα. Δεν έπαιξε επικοινωνιακά, δεν άφησε να αποκαλυφθεί η καθημερινή πάλη με το θηρίο. Ακόμη και οι στενοί της συνεργάτες πίστευαν μέχρι τη τελευταία στιγμή ότι η νοσηλεία της στον Ευαγγελισμό- παρά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της- θα ήταν μια ακόμη μάχη που θα κέρδιζε.

Και κέρδισε πολλές μάχες. Ταυτόχρονες, στην πολιτική και την προσωπική της ζωή. Έζησε από μικρή με τον καρκίνο στο σπίτι, έχασε μάνα και πατέρα, ξανασηκώθηκε και έζησε αξιοβίωτα χρόνια. Έτσι όπως τα ήθελε. Μια σφιχτή αγκαλιά με τον Αντρέα και τα παιδιά της. Μέσα στην πολιτική αλλά και έξω από την «γυάλα. Μέσα στον κόσμο και δίπλα στους φίλους της. Με ισχυρή αυτοπεποίθηση. Αναγνώριζε τα λάθη της. Αγύριστο κεφάλι ενίοτε. Ευέλικτη σκέψη μπροστά στα αδιέξοδα.

Η Γεννηματά κέρδισε τον σεβασμό των πολιτικών της αντιπάλων και όχι τυχαία. Υπερασπίστηκε με πάθος την ανάγκη για εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων. Ξεκίνησε αγώνα από την πρώτη στιγμή κατά της πανδημίας, κάνοντας σαφείς και τεκμηριωμένες προτάσεις. Πρωτοστάτησε στην μάχη υπέρ του εμβολιασμού και δεν απέφυγε να εισηγηθεί από την περασμένη άνοιξη και την υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως για τους υγειονομικούς.

Κλείσιμο
Το κόμμα της, αναγνωρίζει τώρα, την προσπάθεια που ξεκίνησε ως αρχηγός από το 2015. Πήρε το ΠΑΣΟΚ στο 4,7%, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του το 2019 και δεν σταμάτησε να χτίζει στην προοπτική ισχυροποίησης του Κινήματος Αλλαγής. Το κυριότερο: κατάφερε να κρατήσει το κόμμα της ενωμένο σε μια εξαιρετικά δύσκολη για το ΚΙΝΑΛ πολιτική συγκυρία. Θα κάνει το ίδιο και η νέα ηγεσία που θα εκλεγεί;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network