Μια καρέκλα για την Ούρσουλα;
nea_2

Εύα Παυλάτου

Μια καρέκλα για την Ούρσουλα;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τους συνεργάτες της να κάνουν τις απαραίτητες επαφές για να δοθούν διευκρινίσεις για το «sofa -gate», που άφησε εκτεθειμένη την Άγκυρα και όρθια την πρόεδρο της Κομισιόν - Αν η Ούρσουλα ήταν άνδρας θα είχε την ίδια μεταχείριση;

«Προσβολή» χαρακτήρισαν αναλυτές σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την απαράδεκτη και πρωτοφανή εικόνα κατά τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα.

Μισέλ και Ερντογάν πήραν θέσεις στις δύο άνετες πολυθρόνες της αίθουσας αφήνοντας την Ούρσουλα όρθια να τους κοιτάζει αμήχανα ενώ ψιθυρίζει «Εμμ...» και τελικά να της προσφέρεται θέση σε έναν καναπέ απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών από τον οποίο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είναι ιεραρχικά ανώτερη. Το περίεργο δεν είναι που
ο Ερντογάν δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την άβολη θέση στην οποία έφερε την υψηλή προσκεκλημένη του - άλλωστε, πρόσφατα η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών - αλλά το τι έκανε ή μάλλον, το τι δεν έκανε ο Σαρλ Μισέλ... δεν παραχώρησε την δική του θέση, όπως θα ήταν αναμενόμενο να κάνει, ή έστω, να μείνει και εκείνος όρθιος μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Ο Έρικ Μέιμε, εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη τόνισε πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν μεν έκπληκτη αλλά προτίμησε να δώσει προτεραιότητα στα ζητήματα ουσίας και όχι στο πρωτόκολλο και αυτό σίγουρα θα περίμεναν οι πολίτες της ΕΕ, ο ίδιος τόνισε πως η επικεφαλής της Κομισιόν ζήτησε από τους συνεργάτες της να κάνουν τις απαραίτητες επαφές για να λάβουν διευκρινίσεις και να διασφαλιστεί πως παρόμοιο γεγονός δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Αναμφισβήτητα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχασε κάτι από το «ατόπημα» της τουρκικής πλευράς αλλά το θέμα και κυρίως, η άβολη στιγμή στην οποία βρέθηκε η αξιωματούχος της ΕΕ έκανε τον γύρο του διαδικτύου, έγινε πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό Τύπο και άφησε εκτεθειμένη την γείτονα χώρα. «Οι τουρκικές αρχές που έφεραν την ευθύνη για την συνάντηση θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί προσφέρθηκε αυτός ο τύπος καθίσματος στην κυρία φον ντε Λάιεν», δήλωσε ο εκπρόσωπός της. Το «ατύχημα» με την «έλλειψη καρέκλας» για την επικεφαλής της Κομισιόν συνέβη σε μια χρονική στιγμή που ΕΕ και Τουρκία προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από μήνες εντάσεων.

Η ιταλική la Stampa γράφει πως στη συνάντηση με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Ερντογάν είχε ετοιμάσει μόνο μία καρέκλα εκτός από τη δική του, η la Repubblica κάνει λόγο για «sofa - gate», η γαλλική le Figaro αναφέρει πως δεν δόθηκε καρέκλα στην φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, για «σεξιστικό λάθος του πρωτοκόλλου» κάνει λόγο η le Monde και αναρωτιέται, αν ο Τούρκος πρόεδρος θα επεφύλασσε την ίδια μεταχείριση στη Γερμανίδα, πρώην υπουργό Εξωτερικών, αν αυτή ήταν άντρας. Προς επίρρωση των παραπάνω έρχεται η φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Βελντ από την συνάντηση του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Κλοντ Γιούνκερ το 2015 στην Άγκυρα. Οι τρεις άνδρες κάθονται σε παρόμοιες πολυθρόνες και ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δεν παραγκωνίστηκε σε καναπέ μακριά από τους δύο συνομιλητές του. Αναμφίβολα, το «sofa - gate» δεν προσμετράται στα θετικά για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ