paxinos01

Ο θεσμικός ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων

Δημήτρης Χ. Παξινός

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, στους οποίους υποχρεωτικώς ανήκουν οι δικηγόροι, έχουν αναχθεί σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)

Η αναγωγή της επαγγελματικής οργάνωσης των δικηγόρων σε Ν.Π.Δ.Δ. έγινε προδήλως για να περιβάλει τους δικηγόρους με τις εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την άσκηση του λειτουργήματός τους, που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την απονομή της Δικαιοσύνης.

Τούτων παρέπεται, ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, έχοντες ως κύρια αποστολή την εξασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικηγόρων - μελών τους, έχουν την εξουσία να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, όταν, κατά την κρίση των αρμοδίων καταστατικών τους οργάνων, η ανεξαρτησία αυτή απειλείται.

Το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος άλλωστε διασφαλίζει μεν τη δικαστική προστασία, πλην η έννομη αυτή προστασία που παρέχεται από τα δικαστήρια δεν περιλαμβάνει μόνο τη δυνατότητα προσφυγής σ’ αυτά και την έκδοση δικαστικής αποφάσεως εντός ευλόγου προθεσμίας, αλλά και την τήρηση όλων των εγγυήσεων, που είτε ρητώς προβλέπονται από το Σύνταγμα, είτε συνάγονται από την ύπαρξη και λειτουργία του κράτους δικαίου, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνεται και η ενώπιον των δικαστηρίων παράσταση των πολιτών με δικηγόρο, ο οποίος πρέπει όχι μόνο να διαθέτει τις αναγκαίες τεχνικές γνώσεις, αλλά να είναι εξοπλισμένος με όλες εκείνες τις λειτουργικές και θεσμικές εγγυήσεις, που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των εντολών του (ΣτΕ 1443/1993).

Ανατίθεται στους Δικηγορικούς Συλλόγους το βαρύ έργο της εξασφαλίσεως των υλικών και θεσμικών προϋποθέσεων της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικηγόρων, έργο που επιβάλλει την επαγρύπνηση των συλλόγων και την επίκαιρη λήψη κάθε αναγκαίου και κατά τις περιστάσεις πρόσφορου μέτρου για την αποτροπή ουσιώδους βλάβης ουσιαστικών ή δικονομικών δικαιωμάτων των ιδίων των δικηγόρων αλλά και των εντολέων τους.

Και τούτο γιατί η παρουσία του δικηγόρου προκαλεί την αυτόματη αντίδραση της κάθε μορφής εξουσίας, που θέλει να παραμένει απόλυτα ανεξέλεγκτη στο έργο της κατά την μεταχείριση του πολίτη και αντιμετωπίζει τον δικηγόρο ως παράγοντα περιστολής της δράσεώς της.

Πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό, ότι οι δικηγόροι υπάρχουν και λειτουργούν προς χάριν των εντολέων που τους εμπιστεύθηκαν (κατηγορουμένων και γενικά διαδίκων) και ότι κύριος σκοπός του βιοτικού γεγονότος της δίκης, είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των διαδίκων.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, ο άνθρωπος που οι αντιξιοότητες της ζωής ή οι περιπλοκές του συναλλακτικού βίου οδηγούν στην αίθουσα του δικαστηρίου, αποτελεί τον κύριο πρωταρχικό παράγοντα της δίκης.

Συνακόλουθα, κάθε περιορισμός ή φαλκίδευση των λειτουργικών δικαιωμάτων του δικηγόρου, πλήττει τον πυρήνα των δικαιωμάτων του διαδίκου τον οποίο εκπροσωπεί.

Με την έννοια αυτή, δεν νοείται δικαία δίκη, χωρίς την παρουσία και την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του δικηγόρου.

Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

τροχανας

αρες μαρες κουκουναρες και κοινοτοπιες επιπεδου εκθεσης γυμνασιου... και κατα τα αλλα θα δινατε πρακτικες λυσεις στα προβληματα των δικηγορων..

Αισυμνητής

Ποια προσωπική λειτουργική ανεξαρτησία ... των δικηγόρων; μας δουλεύετε; ότι να είναι...

Φιλελευθερος

Γιατροι, μηχανικοι, δικηγοροι, φαρμακοποιοι. Λογω του οτι αποτελουν το 90% των βουλευτων (διαχρονικα και διαπαραταξιακα), φροντισαν να προικισουν τους κλαδους τους με αρμοδιοτητες και δικαιοδοσιες που προσιδιάζουν και υπερκαλυπτουν αυτες που θα έπρεπε να εχει μονο η δημοσια διοικηση. Απο που και ως που επαγγελματικα σωματεια εχουν δικαιωματα που τα καθιστουν βραχιονες του κράτους; Απο που και ως που ειναι ΝΠΔΔ; Βεβαια, ολα αυτα επενδυονται με ωραιες, μεγαλες και "αερατες" εκφρασεις, απο τις οποιες το παραπανω αρθρο ειναι γεματο. Ενα μεγαλο μερος της κακοδαιμονιας αυτης της χωρας οφειλεται στις αρμοδιοτητες που εχουν δοθει στα παραπανω επαγγελματικα σωματεια, με αποτελεσμα να καθιστανται βραχιονες της Διοικησης. Μια πραγματικη μεταρρυθμιση θα περιλαμβανε την αφαιρεση απο αυτα, καθε ανάλογης εξουσιας, την μη υποχρεωτικη συμμετοχη των επαγγελματιων σε αυτα και τη δυνατοτητα ιδρυσης περισσοτερων του ενος συλλογων. Βεβαια αυτο θα ηταν σαν οι βουλευτες μας να θελουν να βγαλουν με τα χερια τους τα ματια τους...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία