Σλοβενία: Eurobasket, Eurovolley και Champions League!
txalas1

Δημήτρης Τυχάλας

Σλοβενία: Eurobasket, Eurovolley και Champions League!

Είναι μια χώρα που δημιουργήθηκε το 1991. Ο πληθυσμός της είναι λίγο πάνω από τα 2.2 εκατομμύρια. Από το βράδυ της Κυριακής η Σλοβενία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Από τις ιστορίες που αν κάποια στιγμή στο μέλλον αποφασίσει το Χόλιγουντ να ασχοληθεί σίγουρα θα γίνει τεράστια επιτυχία. Ένα από τα πιο όμορφα αθλητικά παραμύθια, που θύμισε σε εμάς το έπος του 1987 ή του 2004.

Με τη διαφορά ότι μέσα σε δύο χρόνια η μικρούλα Σλοβενία έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μια υπερδύναμη του Ευρωπαϊκού αθλητισμού, γιατί δεν είναι μόνο ο άθλος που πέτυχαν ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ και οι παίκτες του.

Το 2015 η Σλοβενία είχε φτάσει στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Βόλεϊ, ενώ πριν από λίγες ημέρες έφτασε και πάλι στην 8άδα του Ευρωβόλεϊ 2017 (χάνοντας από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσία) έχοντας κατακτήσει το καλοκαίρι τον τίτλο στο 2ο γκρουπ του World League.

Κλείσιμο
Η ίδια χώρα των 2.2 εκατ. κατοίκων έχει φέτος εκπρόσωπο στους ομίλους του Champions League (Μάριμπορ), ενώ η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είναι ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Διάολε πως τα καταφέρνουν; Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές και μαγικά φίλτρα.

«Το μόνο μυστικό μας είναι η σκληρή δουλειά. Ξέρουμε ότι είμαστε μια μικρή χώρα, ξέρουμε ότι δεν έχουμε ποσότητα αθλητών, αλλά έχουμε ποιότητα την οποία προσπαθούμε να βελτιώσουμε με σκληρή δουλειά». Τάδε έφη Τίνε Ούρναουτ, ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας βόλεϊ της Σλοβενίας, ο οποίος σε ηλικία 19 ετών αποκτήθηκε από την Ιταλική Πιατσέντζα και ήρθε δανεικός στον Ολυμπιακό (όπου έμεινε μία χρονιά).

Ο Τίνε παρακολούθησε κι αυτός τον τελικό του Eurobasket (από την Μόντενα όπου θα αγωνίζεται φέτος), πανηγύρισε με την ψυχή του και χάρηκε γιατί «όπως η δική μας επιτυχία πριν δύο χρόνια γέμισε τα γήπεδα με νέα παιδιά, το ίδιο θα συμβεί τώρα με το μπάσκετ. Κι ο αθλητισμός στην Σλοβενία θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ».

Στην Σλοβενία, σε αντίθεση με τις προηγμένες χώρες δεν υπάρχουν τα ειδικά αθλητικά σχολεία όπου η ελίτ των αθλητών μαζεύεται και δουλεύει 11 μήνες το χρόνο.

Οι Σλοβένοι όμως από μικροί μαθαίνουν σωστά τα μυστικά του κάθε αθλήματος, καθοδηγούνται από ανθρώπους που ξέρουν σε ποιο άθλημα πρέπει να συνεχίσουν και στο μυαλό τους μπολιάζεται από τη νεαρή ηλικία η νοοτροπία πως «το ταλέντο δεν αρκεί αν δεν συνδυάζεται από την σκληρή δουλειά».

Απλά σ’ όλα τα παραπάνω δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραδεχθούν πως είναι τα κατάλοιπα που τους έχουν απομείνει από την πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Τη χώρα που αν υπήρχε σήμερα θα ήταν η κορυφαία δύναμη σε όλα τα ομαδικά σπορ.

ΥΓ: Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε και πλέον όλοι περιμένουμε να μάθουμε το σχέδιο συνομωσίας που είχαν καταστρώσει το ΝΒΑ και οι Μιλγουόκι Μπακς προκειμένου να μην αγωνιστεί στη διοργάνωση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

ΥΓ2: Στο βόλεϊ έδωσαν την Εθνική τους ομάδα στον θρύλο του Ιταλικού βόλεϊ Αντρέα Τζιάνι και μέσα σε δύο χρόνια κατέκτησαν το European League και έφτασαν στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στο μπάσκετ έδωσαν την ομάδα στον Ιγκόρ Κοκόσκοφ που είναι ασίσταντ σε ομάδα του NBA. Τελικά οι καλές ομάδες, χρειάζονται και καλούς προπονητές…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ