God bless America
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

God bless America

Τι λιγότερο θα περίμενε κανείς από ένα αδίστακτο, εμμονικό, τοξικό και παθολογικά ναρκισσιστικό τύπο. Τα αλαζονικά δείγματα συμπεριφοράς του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ ήταν ολοφάνερα. Δεν σεβόταν τους δημοκρατικούς θεσμούς, αγνοούσε τις διατάξεις  του συντάγματος, αψηφούσε ακόμη τους κανόνες στοιχειώδους αξιοπρέπειας. 

Θα δίσταζε άραγε, ως ξοφλημένος αυταρχικός ηγέτης μιας μπανανίας να αποπειραθεί ένα πραξικόπημα προκειμένου να σώσει το παρανοϊκό κεφάλι του; Όχι βέβαια. Τέτοιος ήταν και τέτοιος παραμένει μέχρι να πάρει οριστικά πόδι από το Λευκό Οίκο.

Το έδαφος για τη εκτροπή το είχε στρώσει εδώ και μήνες. Εν ανάγκη ας χυνόταν και αίμα. Σιγά μη κώλωνε. Πριν ακόμη ηττηθεί συντριπτικά στις προεδρικές κάλπες είχε πυροδοτήσει έξαλλα το μίσος, τη βία και το διχασμό, εκθρέψει και διαδώσει θεωρίες συνωμοσίας, καλλιεργήσει τη πόλωση και το φανατισμό. Το επόμενο βήμα του ήταν μάλλον προβλέψιμο, ως απόσταγμα της προεδρικής του θητείας 

Προχθές κιόλας μιλώντας στο θερμοκέφαλο όχλο των υποστηρικτών του σκόρπισε δηλητηριώδη ψέματα. Αμφισβήτησε την πραγματικότητα του εκλογικού αποτελέσματος,  αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του, απείλησε τον αντιπρόεδρο του  Μάικ Πενς, που προεδρεύει της συνεδρίασης του Σώματος πιστοποίησης της νίκης Τζο Μπάιντεν, να αντιταχθεί στην επικύρωση της με όλα τα μέσα. Έφαγε μεν πόρτα από εκείνον αλά δεν τα παράτησε. Θύμωσε περισσότερο .

Αναπόδραστα, επένδυσε στο χάος. Απαίτησε σκόπιμα από τους συγκεντρωμένους οπαδούς του να μη συνεδριάσει το Κογκρέσο, ώστε να καθυστερήσει η διαδικασία διαδοχής του. Τους κάλεσε εμπρηστικά  να πραγματοποιήσουν πορεία προς αυτό αποσκοπώντας να θέσει τις νόμιμες πολιτικές  ελίξεις σε έναν θανάσιμο «φαύλο κύκλο". Ενθάρρυνε, πατρονάρισε και παρότρυνε, με δυο λόγια,  ένα τσούρμο ακροδεξιών τραμπούκων να κάνουν αλαλάζοντας «ντου» στο Καπιτώλιο. Δεν το προστάτευε, άλλωστε και ο παλιομοδίτικα αφοσιωμένος ως μυστικός πράκτορας Τζέραλντ Μπάτλερ από τη ταινία «Ο Όλυμπος Έπεσε»

 Ωστόσο ο χώρος έμεινε εκτεθειμένος, δεν αποκλείστηκε η περίμετρος του, δεν ενεργοποιήθηκαν εγκαίρως οι αστυνομικές δυνάμεις του, οι οποίες παίρνουν εντολές μόνο από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Το χειρότερο, εντοπίστηκαν εκεί εκρηκτικοί μηχανισμοί!  Γεγονός που προκαλεί βάσιμες υποψίες ότι το πραξικόπημα μεθοδευόταν εντός του σκληρού  πυρήνα της εξουσίας με τη συνδρομή μερίδας των δυνάμεων καταστολής. 

Το κυρίαρχο, όμως, δεν ήταν το σοκ της εισβολής αλλόκοτων ένοπλων βανδάλων με προβιές και κέρατα. Το βαθύτερο τραύμα προκύπτει όταν οι ποιοτικά ανθεκτικοί δημοκρατικοί θεσμοί εμφανίζονται , έστω και για ένα τετράωρο, ευάλωτοι. Προφανώς κανένα αντιπροσωπευτικό πολίτευμα δεν καθίσταται άτρωτο όταν οι λειτουργίες του έχουν τεθεί στον αυτόματο πιλότο. Πόσο μάλλον όταν έχουν διαβρωθεί οι αξίες και έχουν φθαρεί οι μηχανισμοί  «ελέγχου και ισορροπίας» του από ένα πρόεδρο που φρόντιζε μόνο τη πάρτη του; 

Αυτή ήταν η δυσοίωνη σπορά του Τραμπ επί μια  τετραετία. Για τη οποία απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και κοπιαστική δουλειά ώστε να ξεριζωθούν τα απειλητικά για τη δημοκρατία αγκάθια που βλάστησαν στο σκοτεινό προεδρικό θερμοκήπιο του.

¨Όσο για τον ίδιο πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από το οβάλ γραφείο ως ακατάλληλος για το αξίωμα και την εκπλήρωση των συνταγματικών του ευθύνες, Κυρίως, επειδή παραβίασε τον όρκο του για τη προάσπιση της δημοκρατίας Παράλληλα πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας, υποκίνηση εσωτερικής τρομοκρατίας και ηθική αυτουργία σε κακουργηματική  τέλεση  εγκλήματος- 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες δεν είναι αμελητέοι.  

Αν δε συνειδητοποιηθεί ο υπονομευτικός ρόλος του και δεν καθαιρεθεί, μιάμιση εβδομάδα πριν αποχαιρετίσει το πόστο του, θα συνεχίζει προσεχώς να δυναμιτίζει με το ακραίο λαϊκισμό του τη δημοκρατία. Τόσο εκρηκτικά που ακόμη και η ευχή "Γκοντ μπλες Αμέρικα" δεν θα φτάνει να τη παρηγορήσει στο χείλος του γκρεμού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ