danikas_dimitris

Φέσι με γόβες Prada

Δημήτρης ΔανίκαςΣχετικά με τις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχετικά με την τεχνητή πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων και σχετικά με την απλή αναλογική, το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό και αποκαλυπτικό: το επίπεδο ανάπτυξης της Ελλάδας, απελπιστικά χαμηλό. Και πάντα με το επιχείρημα «μα είναι ιδιαιτερότητα ελληνική!».

Σχετικά, λοιπόν, με τον «Κλεισθένη» του Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο οποίος Κλεισθένης του Αλκμεωνίδου του Αθηναίου (570-508 π.Χ.) έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας, πολύ σωστά προβλέπεται στο νομοσχέδιο η κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας Αθηνών. Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ανέκαθεν όλες οι παρατάξεις επιχειρηματολογούσαν για τον διαμερισμό μιας τόσο θηριώδους περιφέρειας όσο περίπου και το ένα πέμπτο της ελληνικής επικράτειας. Και όταν λέω όλες οι δυνάμεις, εννοώ όλες. Τα επιχειρήματα είναι πολλά και δεν είναι της ώρας να τα αναφέρω ένα προς ένα.

Πώς να σας το εξηγήσω. Αν η σύζυγος με τον σύζυγο αδυνατούν να τα βρουν για το σε ποιό σχολείο θα πάνε τα παιδιά τους και τι θα έχουν π.χ. για βραδινό, τότε πώς εμείς, ως κοινωνία, απαιτούμε και περιμένουμε από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν για τα μεγάλα εθνικά θέματα; Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε για την αποκομιδή των σκουπιδιών, τότε είμαστε εντελώς για τα σκουπίδια. Μα είναι τρελό!

Αλλωστε, εξ όσων γνωρίζω, η απλή αναλογική για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών είναι καθεστώς από αρχαιοτάτων χρόνων. Και μάλιστα σε αρκετές πόλεις ο δήμαρχος εκλέγεται μετά από ψηφοφορία των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Ναι, λέμε. Ομως εμείς δεν έχουμε κατακτήσει αυτή την κουλτούρα την ευρωπαϊκή!

Η λογική να ψηφίζεις δήμαρχο με πυγμή συγχρονίζεται με την καθυστερημένη αντίληψη τη νεοελληνική, αυτή του «εθνοσωτήρα», του «πατερούλη», του «παιδονόμου» και του «χαρισματικού». Ετσι απωθείται εντελώς το κριτήριο της συλλογικότητας, της συνευθύνης και της συναίνεσης.

Η Αθήνα είναι Καμίνης, η Θεσσαλονίκη είναι Μπουτάρης και πάει λέγοντας. Κι έτσι ο, φερ’ ειπείν, «χαρισματικός» δήμαρχος καταλήγει περικυκλωμένος από «άσχετους» και «άχρηστους» δημοτικούς συμβούλους.

Ομως απλή αναλογική δεν λογίζεται με δεύτερη Κυριακή. Προφανώς ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρεί να συνδυάσει δύο πράγματα εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους. Δηλαδή την απλή αναλογική με την παροιμιώδη ιδιαιτερότητα την ελληνική. Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω. Λάου-λάου.

Αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα περιλαμβάνει όλες τις παθογένειες της νεοελληνικής πραγματικότητας..

Οπως ας πούμε ιδιαιτερότητα ελληνική η ολοσχερής απουσία συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων του ίδιου δημοκρατικού τόξου. Ολοι λειτουργούν υπέρ του ίδιου συστήματος. Ομως, όλα κι όλα, εγώ θα το υπηρετήσω καλύτερα!

Εξ αυτής της ιδιαιτερότητας προκύπτει δεύτερη ιδιαιτερότητα. Ο τεχνητός φανατισμός που προφανώς ευνοεί τη συσπείρωση των πελατών. Εξ αυτού του φανατισμού προκύπτει και άλλη ιδιαιτερότητα. Η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση να απαιτεί, μετά το τέλος κάθε εκλογικής αναμέτρησης, μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Από εκλογές σε εκλογές λοιπόν. Και εξ αυτού του φανατισμού να προκύπτει και άλλη νεοελληνική ιδιαιτερότητα. Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο κομμάτων. Που μπορεί να καταλήξει στο Ειδικό Δικαστήριο.

Και εξ όλων αυτών των ιδιαιτεροτήτων προκύπτει ορυμαγδός πολιτικός, συνοδευόμενος από χαρακτηρισμούς του τύπου «είσαι ψεύτης», «είσαι απατεώνας», «είσαι το παιδί για όλες τις δουλειές», «είσαι ταγματασφαλίτης», «είσαι γερμανοτσολιάς» και, γιατί όχι, «είσαι προδότης».

Και ενώ πυροδοτούνται και αναπαράγονται όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες. Και ενώ έτσι το πολιτικό κλίμα είναι ασταθές και επικίνδυνο για κάθε υποψήφιο επενδυτή. Στο τέλος οι ίδιοι πολιτικοί, υποκρινόμενοι τους «αφελείς», τους «αθώους» και τους «εκσυγχρονιστές», κατηγορούν αλλήλους ως ηθικούς αυτουργούς αυτού του ασταθούς πολιτικού κλίματος που διώχνει τους επενδυτές!

Η κατάληξη μοιάζει με την παραμορφωτική, στρεβλή εικόνα μιας χώρας που σουλατσάρει φορώντας φέσι οθωμανικής και μουσουλμανικής προελεύσεως με γόβες στιλέτο από την Prada. Εξω ευρωπαϊκή κούκλα, μέσα τουρκαλβανική πανούκλα!

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Οι κομματικοί προοδευτικοί νεαροί

Την αρχή της δεκαετίας του 1980 γυρόφερνανσε σεανεπιστημιακή σχολή που τόπαιζεαν ωραίοιμε πουλόβερ ως το λαιμό πουκάμισο και όλη την μέρα προπαγάνδιζε για το τότε κκε εσωτερικού και τάβλεπαν πολιτικά. Ακόμα και προβληματισμός φοιτητικός για το μάθημα και τις συσκολίες του ή ευκολόιες του , για τον αυτοθεωρούμενο αυτό γόητα φοιτητή, ήταν πολιτικό συμβάν. Ήτανε και ψιλοείρωνες γιατί μόνο το κκε εσωτερικού τότε ήταν το δημοκρατικό προοδευτικό πολιτικό που έλεγε την αλήθεια και απολάμβανε την εγκυρότητα πέρα από πολιτικές αντιδικίες των τότε κομμάτων και των φοιτητικών παρατάξεων. Το κκε εσωτερικού τότε και ο γόης φοιτητής τόπαιζαν και λίγο διανοούμενοι , προβληματιζόμενοι δήθεν για να βρούνε την αλήθεια, κάποια εποχή το μπατάρανε με την αλληλεγγύη του Βαλέσα στην Πολωνία, μιλάγανε για δημοκρατικά συνέδρια πλουραλισμού, βρήσκανε καμιά ψόφια φοιτήτρια και της πουλάγανε ερωτηλίκι και κομματικό νταραβέρι,. Πολύ κυριλίκι και γκλαμουριά κομματικού λαπά , λίγο διάβασμα γιατί ήταν όλα πολιτικά , λίγο στο κκε εσωτερικού λίγο στο ρήγα φερραίο με τους θούριους, λίγο νεομαρξισμός χωρίς νάξέρουν ούτε ποιο ήταν το βασικό έργο του Μάρξ, λίγο λαπά ιδεολογία μίγμα με καλοπαίραση και χύμα προοδευτισμό και δημοκρατικά συνέδρια του κυρκοδρακόπουλου και πολύ πολιτική κάλυψη από το τότε αρχικά κυβερνητικά πασόκ, στην θεωρία της προοδευτικής αλληλεγγύης.

THE PARTY IS OVER

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ Η ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΥΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΩΝ ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΑΜΑΝΕ ΚΙ ΕΔΙΩΧΝΑΝ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ . ΕΝΑΣ Ο ΨΗΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ Ο ΦΙΛΟΚΕΜΑΛΙΣΤΗΣ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΑΛΗ ΜΠΟΥΤΑΡ .

Ηράκλειτος

Η Απλή Δημοκρατία είναι προβληματικό πολίτευμα .Γιατί αν υπάρχουν δέκα άτομα απο τα οποία οι έξι είναι καθυστερημένοι πνευματικώς ,οι δύο ευφυείς και ικανοί και δύο έτσι και έτσι και ψηφίσουν για ένα κοινό θέμα τους δημοκρατικά με την αρχή της πληοψηφίας και με απλή αναλογική τι θα συμβεί;Αριστοκρατική Δημοκρατία η λύση.

Οταν...

...καποτε ρωτησαν το Λυκουργο γιατι δεν καθιερωνει Δημοκρατια στη Σπαρτη απαντησε "Ξεκινα απ το σπιτι σου"............

To μεγαλυτερο λαθος

στην Τ.Α. -για μενα φυσικα-ειναι οι επιχορηγησεις/επιδοτησεις/καλυψη των "μαυρων οπων" στα οικονομικα των δημων απ το κρατος.Δωστους τα λεφτα απ τον ΕΝΦΙΑ(που θα τα εισπραττουν μονοι τους ως δημοτικα τελη και το υψος θα καθοριζεται απ τις -πραγματικες-αναγκες του καθε δημου)και ΤΕΛΟΣ.Αν χρεοκοπησουν χρεοκοπησαν και ας αναλαβουν τις ποινικες ευθυνες οι υπευθυνοι(δημαρχοι κλποι παρατρεχαμενοι)Ετσι και οι προυχοντες θα κοψουν τις σπαταλες/λαμογιες/προσληψεις ψηφοφορων και οι πολιτες-εχοντας αμεσοτερη γνωση των τοπικων αναγκων κ του που πηγαινουν τα λεφτα τους κ αν χρησιμοποιουνται για την καλυψη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αναγκων η σε προσληψεις/εξυπηρετησεις ημετερων θα γινουν πιο υπευθυνοι στις επιλογες τους γιατι θα ξερουν οτι αν ψηφισουν το κομματοσκυλο που προτεινει το κομμα και κανει χαρες σε ημετερους για ψηφοθηρικους λογους(και στην Τ.Α. αλλα και για τις βουλευτικες εκλογες) και οχι τον τιμιοτερο/καλυτερο διαχειριστη των χρηματων τους θα κινδυνευουν να μεινουν χωρις νερο,δρομους,αποχετευσεις κλπ και το σκ@το θα τους πνιξει μεσα στα σπιτια τους.Και φυσικα θα εχουν τους υπευθυνους φατσα καρτα μπροστα τους(με το υπευθυνους εννοω οχι μονο τους δημαρχους/δημοτικους συμβουλους αλλα και τους ιδιους τους τους εαυτους...).Ισως ετσι μαλιστα αρχισουν να ψηφιζουν με λογικη και συνεση και στις εθνικες εκλογες και οχι οποιον ταζει οτι ο γαιδαρος πεταει.Επισης οι δημοι θα ειναι αναγκασμενοι να βρουν και εναλλακτικες πηγες χρηματοδοτησης(πχ το Μιλανο εχει εσοδα 20+ εκ το χρονο μονο απ τη σωστη διαχειρηση των σκουπιδιων του)γιατι θα ξερουν οτι η αλλη λυση(δηλ η αυξηση των δημοτικων τελων)θα σημαινει γι αυτους μαυρο στις επομενες εκλογες.Φυσικο επακολουθο ειναι οτι θα γινει "αποκομματικοποιηση" στις τοπικες εκλογες και θα μπορει να εφαρμοστει η απλη αναλογικη-που τοσο θελουν καποιοι- με συνεργασιες ουσιας,,, ΥΓ1 κ.Δανικα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα ηθελα την αποψη σας πανω στην αποψη μου αν κ γνωριζω οτι δεν συνηθιζετε να απαντατε(οπως ουτε να κοβετε αναγνωστες που γραφουν απο αρνητικοτατα εως σχεδον υβριστικα σχολια για εσας και τα αρθρα σας και αυτο ειναι κατι που αν και εχω τελειως αντιθετες πολιτικες αποψεις απο εσας ειλικρινως σας το αναγνωριζω και πραγματικα σας βγαζω το καπελλο).ΥΓ2 (και τελειως ασχετο με τα παραπανω)τι γνωμη εχετε για τη σειρα Counterpart με πρωταγωνιστη τον J K Simmons?

Τσαγκαροδευτερα

Πσσσσσσ!τι πες τωρα!ετσι ξεκινα η βδομαδα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία