danikas_dimitris

Μ(ου) ρε, όπως Μακεδονία

Δημήτρης Δανίκας

Τι να πούμε τώρα! Οτι η υποκρισία πάει σύννεφο; Οτι η ψηφοθηρία τρέχει με χίλια, ο λαϊκισμός ακόμα περισσότερο και η μούρλια με διαστημικές ταχύτητες με κατεύθυνση προς το υπερπέραν;

Αφήνω στην άκρη το παρελθόν, το βαθύ παρελθόν, εκείνο της δεκαετίας του ’50, όπου μετά από ασφυκτικές πιέσεις των υπερατλαντικών, πανίσχυρων συμμάχων αναγκάζονται οι λεγόμενες «δεξιές» κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν το κρατίδιο με την ονομασία «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αφήνω πίσω μου τις ταχυδακτυλουργικές και τάχα μου διεθνιστικές αμαρτίες της Αριστεράς περί Σλαβομακεδονίας και άλλα τέτοια. Αφήνω πίσω μου τη «μακεδονική» γλώσσα, αναγνωρισμένη, επί ελληνικού εδάφους, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Αφήνω πίσω μου το γεωγραφικό και ιστορικό υποδεκάμετρο. Δηλαδή το 50% και κάτι περισσότερο η ελληνική Μακεδονία. Δηλαδή το 40% και κάτι λιγότερο το σημερινό κρατίδιο των Σκοπίων. Και δηλαδή το 10% στη Βουλγαρία. Κάπως έτσι.

Αφήνω πίσω μου τη ρεαλιστική προσέγγιση του μακαρίτη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αφήνω πίσω μου τα φιλοπατριωτικά πυροτεχνήματα του Αντώνη Σαμαρά που, για ψηφοθηρικούς λόγους, «τύφλωσαν» τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να το χώσουμε κάτω από το χαλάκι.

Και, τέλος, αφήνω πίσω μου την πάγια τακτική των Ελλήνων πολιτικών όλων σχεδόν των κομμάτων, που τη μια στιγμή διεκδικούν το μάξιμουμ και στο τέλος καταλήγουν να αποσπούν το ελάχιστο. Μέχρι και το τίποτα. Οπως λόγου χάριν είχε συμβεί με το περιβόητο σχέδιο του Ντιν Ατσεσον. Οπου η Κύπρος θα κατέληγε ελληνική πλην κάποιων αγγλικών και νατοϊκών βάσεων. Πριτς! Αναφώνησε ο μακαρίτης ο Μακάριος. Κάπως έτσι και με τη «φιλοπατριωτική» συμβολή του Μητσάρα Ιωαννίδη η μισή περίπου Κύπρος κατέληξε στα κάτεργα της Τουρκίας!

Τα αφήνω όλα αυτά πίσω μου και προχωράω στο ψητό. Στον ρεαλισμό. Στο κατοχυρωμένο. Στο διαπιστωμένο. Στο εντελώς απλό.

Πώς λέγεται, παιδάκι μου, το σημερινό κρατίδιο των Σκοπίων; Με ποια ονομασία είναι κατοχυρωμένη αυτή η γεωγραφική κουκκίδα, βορείως της Ελλάδας, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών;

Να το κάνω ακόμα πιο απλό, εντελώς νιανιά. Ποια είναι η ονομασία αυτής της κουκκίδας που εμείς, ως επίσημη Ελλάδα, αναγνωρίζουμε, έστω και προσωρινά; Για σκέψου. Για βάλε το μυαλό σου να λειτουργήσει. Για κατέβασε από το Ιντερνετ τα σχετικά δεδομένα. Για ρώτα. Για μάθε. Αντε, μην πω κάτι χειρότερο. Αμάν πια!

Η επίσημη, προσωρινή, ονομασία, αποδεκτή από την επίσημη Ελλάδα, είναι FYROM. Ωραία; Πάμε παρακάτω. Τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα πέντε αρχιγράμματα; Να τα κάνω ακόμα πιο νιανιά. Το F σημαίνει Former (ελληνιστί «πρώην»). Το Y σημαίνει Yugoslavia (ελληνιστί Γιουγκοσλαβία). Το R σημαίνει Republic (ελληνιστί Δημοκρατία). Το λατινικό O σημαίνει Of (ελληνιστί «της»). Και το M σημαίνει Macedonia. Ελληνιστί Μακεδονία.

Και τώρα πες μου, στον Θεό που πιστεύεις, ποιος άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναφερόμενος σε αυτή τη χώρα, θα την ονόμαζε ποτέ ως Former Yugoslavia Republic of Macedonia; Ουδείς! Για έναν απλούστατο λόγο. Οτι το Former έφυγε και το Yugoslavia μάς άφησε χρόνους και καιρούς. Επομένως τι μένει; Δημοκρατία της Μακεδονίας!

Από που είστε; Από τη Μακεδονία. Πώς λέγεται δηλαδή αυτή η γεωγραφική «πορδούλα»; Αν δεν βρεθεί λύση, Μακεδονία. Αν όλοι οι αρχηγοί και όλα τα κόμματα υποχωρήσουν στα συλλαλητήρια και ορμήσουν προς άγραν ψήφων, τότε η συγκεκριμένη ονομασία θα παραμείνει. Και το χειρότερο; Θα παραμείνει χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σχετικά με τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς αυτής της μικροσκοπικής χώρας.

Αμ και κερατάς, αμ και δαρμένος! Καταλάβατε; Οχι; Με τέτοια μούρλια πώς να προκόψει αυτή η χώρα; Μου, ρε! Το «Μου» είναι αρχίγραμμα. Το οποίο παραπέμπει όχι μόνο στη «Μακεδονία» αλλά και στη νεοελληνική μακακία!

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Ξαναδιάβασμα

Παλαιότερα διάβαζα τον Δανίκα και μου άρεζε το ύφος\γραφή του, μετά παραστράτησα μάλλον από θεμάτων υπό συζήτηση. Τώρα τον ξαναδιαβάζω και το ύφος του διασκεδαστικό και με μιά δόση αλήθειας, που δεν φαίνεται να μαθαίνεται το υστερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, και γιαυτό κωλοτούμπες (καλή όμως άσκηση), αλλά το κισμέτ λακκίζει για αλλού. Οχι, από άχτι, ευχαριστώ.

Νηρέας

Αφού είναι έτσι Μ(ου) ρε τότε γιατί διαπραγματεύεται οκ Κοτζιάς ? Έπειτα Ο Πρόεδρος τους το δήλωσε καμία υποχώρηση Στον αλυτρωτισμό τους. Τι δεν καταλαβαίνεις μουρε Συγγνώμη εσύ το έθεσες έτσι ...

Φωτης

Και μετα απο τα της Κυπρου... και αν δεν βρεθει λυση τοτε μακεδονια. Και ολοι βαλθηκαν να κερδισουν αντι να συμφωνισουν (πως εκεινο το κομματι ΔΕΝ ειναι στην ηγεσια της Ελλαδος. Το τραγικο ειναι πως ουτε η Ελλαδα ειναι ηγετης του εθνους της! Γι αυτο και αποφασιζουν οι ξενοι αφου πρωτα αγορασαν τα προσωπικα συμφεροντα ολων οσων ακουμπησαν της καρεκλες της βουλης... γι αυτο τρεχουμε εμεις στο εξωτερικο και οχι αυτο εδω.) Μαλλον πιο νωρις συμφωνισαν πως δεν θα συμφωνισουν πουθενα !

Artica

που τη μια στιγμή διεκδικούν το μάξιμουμ και στο τέλος καταλήγουν να αποσπούν το ελάχιστο. Μέχρι και το τίποτα. Στο σημειο δημιουργηθηκε η ερωτηση γιατι αραγε να μην λενε πως βγαινε και δαρμενοι αφου τα στρεμα της ελλαδος με διαφορους τροπους μικρενουν; και λες αμεσως μετα για την Κυπρο... κοιτα να δεις σκεφτομαι... το εφτιαξε ο σκηνοθετης το σκηνικο!

Ήμαρτον!

Ρε Δανίκα, ΕΛΕΟΣ! Ασχολήσου ρε άνθρωπε με τα της τέχνης και του σινεμα και άσε τις αναλύσεις για θέματα που δεν έχεις την παραμικρή ιδέα! Δηλαδή, ρε έξυπνε Δανίκα, αν την πουν Gorna Macedonjia, θα ασχολείτε κανένας ξένος με το Gorna; Σοβαρά μας μιλάς τώρα;;; Α παρά τα μας, σε σιχάθηκε η ψυχή μου τόσο καιρό τώρα με τα ημιμαθή χαζοάρθρα σου και το ξερολίστικο υφάκι σου!

Αθανάσιος

Γιάσου ρε ΚαραΔανίκα. Ύστερα αναρωτιόμαστε πώς έγινε ο άλλος Πρωθυπουργός της Μπανανίας!

Ρεαλιστης

Λογικο το επιχειρημα αλλα Μακεδονια θα λεγεται οπως λεγεται εδω και 25 χρονια απο τις περισσοτερες χωρες και συντομα ολες.

Να τα λεμε αυτα

Aν υπηρχε αντιστοιχος Σκοπιανοδανικας θα εφευγε κακην κακως κι ο Τσιπρανδρεου δεν θα του εδινε ασυλο .

εσυ με ποιους εισαι?

ειναι λιγες οι φορες που ..ξενοι αναφερονται στο κρατος των Αθηνων δηλ.στην ελλαδα?εαν αυτοι οι.....λυσσαρηδες ,καψουρηδες με το ...μακεδονια λεγονται στο μελλον δημοκρατια των σκοπιων τι σε χαλαει εσενα?γιατι δεν καταφερεσαι εναντιον των επιδιωξεων των σκοπιανων και δε συντασσεσαι με τη βουληση του μεγαλυτερου ποσοστου των συμπατριωτων(?)σου.τι σε χαλαει ρε ναζιαρη?πα να πει εχεις την ιδια αποψη.πες το καθαρα ρε χρυσοστομε(?).και επειδη δηθεν ΦΥΡΟΜ(Μ) και κουραφεξαλα το αβαπτιστο και εν δυναμει ονοματοδοτουμενο (αφου εχουμε βρει κουμπαρους) το λεμε μπεμπη η μπεμπα.καποιοι ηλιθιοι το ειπαν τζαιησον-αντιγονη.ε!καιρος δεν ειναι γονεις,συμπεθεροι,κουμπαροι και ...παππαδες να δωσουμε το ονομα το σωστο?το σωστο ρε,ΤΩΡΑ!!το απαγορευεις εσυ και καποιοι ακομη σαν και σενα,με τους ηλιθιους προσανατολισμους σας(αριστεροι(?) ?Γραψε μας την γωμη ΣΟΥ,την αποψη ΣΟΥ αλλα αφου δε χαλας μελανι τι σε μελει.

ο

Αστα όλα κι ασχολήσου με καμμια τηλεόραση που την κατέχεις γιατί γι αυτά που μιλάς δεν έχεις ιδέα -όπως και κανένας συριζόμυαλος- και δεν ντρέπεσαι και να αναπαράγεις χοντροκομένα ψέμματα. α)Καμμία κυβέρνηση ουτε δεξια ουτε κεντρώα δεν αναγνώρισε πότε κράτος Γιουγκοσλαυική Δημοκρατία της Μακεδονίας.Δεν υπήρχε τέτοιο κράτος πουθενά.Υπήρχε Γιουγκοσλαυία. β)Δεν αναγωρίστηκε ποτέ Μακεδονική Γλώσσα το 70.Είναι μύθος,το έχει διαψεύσει ο Μπαμπινιώτης.Ενημερώσου επιτέλους πριν γράψεις. γ)Η Μακεδονία μας είναι το 90% της Αρχαίας.Η Ακαδημία το λέει.Ενημερώσου.50 είναι με βάση χάρτες που βόλευαν τη Βουλγαρία πριν τους Βαλκανικούς που διέυρυνε την έννοια ωστε να έχει πιο πολλούς Σλάβους μέσα και να της βγαίνουν τα νούμερα.Αυτό κράτησαν οι Σλαβανάκατοι των Σκοπίων επι Τίτο και μέσω ΣΝΟΦ η εθνοπροδοτική αριστερά υιοθέτησε αυτό το αφήγημα. δ)Στη Βουλγαρία σήμερα κανείς δε μιλάει για Μακεδονία του Πίριν.Η Βουλγαρία δεν ονομάζει καμιά περιοχή της Μακεδονία.Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Βαλκανικής συμμαχίας που με την απελευθέρωση ονόμασε τη διοίκηση που εγκατέστησε Μακεδονίας-Θράκης.Ούτε η Βουλγαρία το έκανε ούτε η Γιουγκοσλαυία-Σερβία.Γιατί ;Γιατί δεν θεωρούσαν αυτούς τους όρους μερος της ιστορικής τους κληρονομιάς.Ενημερώσου. ε)Η ονομασία FYROM είναι όπως είπες προσωρινή και για την Ελλάδα και για τον ΟΗΕ που έχει ορίσει και μεσολάβητή για το θέμα και για την Ε.Ε. και για το ΝΑΤΟ (όπου η Τουρκία ασκεί πολιτική υποσημειώσεων οτι η ίδια την αναγνωρίζει με άλλο όνομα)και για καμιά 50 χώρες που επίσης την αναγνωρίζουν ως FYROM .Υπάρχει μάλιστα χώρα που την είχε αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα και γύρισε στο FYROM το Μεξικό αν θυμάμαι καλά.Όλο αυτό είναι μεγάλη επιτυχία των Ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ(Το εμπάργκο του Αντρέα το ξέχασες; ).Ξερείς πολλές χώρες να τις λέει ο ΟΗΕ και όλοι οι Διεθνείς οργανισμοί ΠΡΩΗΝ;Στις διμερείς σχέσεις τους είναι άλλη ιστορία που όπως φαίνεται απ την στάση καθορίζουν τα κρατικά συμφέροντα απ τα οποία κάποιοι μας καλούν να παραιτηθούμε όντας και δίκαιοι και ισχυρότεροι. στ)Δεν θα βαρεθούμε να απαντάμε ΠΟΤΕ στα επαναλαμβανόμενα ψέμματα σας αλλα να ξέρεις οτι επίσης κρατάμε μαύρες λίστες.

τα χάλια μας λέω

κείμενο σεντόνι χωρίς τεκμηρίωση, με στοιχεία παράκρουσης... ο κ. Δανίκας έγραψε τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν από τις διάφορες κυβερνήσεις μας. Δεν είπε ποτέ ότι υπάρχει Μακεδονική γλώσσα και άλλα άσχετα που του προσάπτεις. Ηρέμησε και φύλαξε δυνάμεις για το συλλαλητήριο ....

τα χαλια μας λεω@

Ιστορικα τεκμηριωμενα γεγονοτα εξεθεσε ο συνελληνας κι γι αυτο επαθες...παρακρουση κι επειδη δεν ειμαστε και χθεσινοι ο ...λατρεμενος σου παντα αναφερει την μιση αληθεια που τον βολευει προκειμενου να σπεκουλαρει κατα το δοκουν .Τωρα θα τον μαθουμε ?

ο

Γατάκι, εγω είμαι 40 χρονών γηγενής Έλληνας της Μακεδονίας και ξέρω τους προγόνους μου με ονοματεπώνυμα και τόπο κατοικίας απ το 1800 τουλάχιστον οι οποίοι ήταν Έλληνες γενιές πριν την απελευθέρωση.Επίσης διαβάζω απ το πρωτότυπο τις σλάβικες πηγές.Δεν ασχολήθηκα συγκυριακά με το θέμα,το μελετώ χρόνια και κάτι καλαμπόρτζηδες σαν τον Δανίκα τους έχω για πρωινό στο συγκεκριμένο θέμα.Γκεγκε; Μη μου κάνεις εμένα ψυχογράφημα της πεντάρας και ποσώς με νοιάζει αν σε ικανοποιεί το στυλ γραφής μου.Το κείμενο δεν είναι σεντόνι αλλα ψιλοβελονιά που ξετινάζει τις μπαρούφες του Δανίκα.Άμα έχεις τ άντερα παρτο κι εσύ σημείο σημείο όπως έκανα κι εγώ και απάντησε μου.Αλλα τί να λέμε;Εσύ δεν μπορείς καν να διαβάζεις το ''Αφήνω πίσω μου τη «μακεδονική» γλώσσα, αναγνωρισμένη, επί ελληνικού εδάφους, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70.'' του Δανίκα και μου λες οτι δεν είπε καημένε. Συμβουλές να δίνεις στους οικείους σου...Για την ιστορία όμως θα σου πώ οτι φυσικά και θα είμαι σε συλλαλητήριο.Αλλα αυτό είναι μόνο η αρχή.Για μένα είναι και ζήτημα προσωπικής και οικογενειακής τιμής.Με ότι συνεπάγεται αυτό...

Χμμ...

Για να μπορείς διαβάζεις από το πρότυπο τις "Σλαβικές" πηγές και να μπορείς να ανάγεις την καταγωγή σου στη Μακεδονία από το 1800, μάλλον εσύ είσαι από τους άλλους Μακεδόνες. Φαντάζομαι, οι πιο παθιασμένοι στο θέμα είναι οι εξελλενισμένοι σλαβόφωνοι---απολύτως λογικό με τόση πίεση που τους έχει ασκηθεί..

ο

Κάνεις λάθος.Ξέρεις γιατί κατα την εκτίμηση μου;Επειδή δεν είσαι Μακεδόνας ο ίδιος κι έμαθες την ιστορία απ την Αριστερά που λίγο πολύ λέει οτι στη Μακεδονία δεν υπήρχαν Ελληνες πριν γίνει Ελληνικό κράτος, ακριβώς το αφήγημα των πεταμένων σνοφιτών δηλαδή.Ε τι να σου κάνω που υπήρχαν και θα υπάρχουν.Όσο για τα Σλάβικα φυσικά και δεν είναι μητρική μου γλώσσα, είμαι ο πρώτος στην οικογένεια -και ενοοώ μέχρι το 1800 που ανέφερα πιο πάνω- που τα διδάχθηκα και τα μιλάω :) Έπαιξες κι έχασες γατάκι.Δεν υπάρχουν άλλοι και άλλοι Μακεδόνες.Οι Μακεδόνες είμαστε Έλληνες.Οποιος δεν είναι Ελληνας δεν είναι Μακεδόνας.-

Ρητορικο ερωτημα

Γιατι τον υποτιμας ...λες να μην τα ξερει ολα αυτα ?

Ρεαλιστης

Ενα ακομη παραληρημα σε συμφωνια με το ψυχισμο των ελληναραδων.

ο

Νάτος κι ο άλλος ο ψυχίατρος...Μίλησα επι της ουσίας και εντελώς συγκεκριμένα, εσύ έχεις να πείς κάτι συγκεκριμένο η απλα δυσφορία; :)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία