Κασσάνδρες, Πυθίες, χαρτορίχτρες
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Κασσάνδρες, Πυθίες, χαρτορίχτρες

Τι πουλάει; Η τρομολαγνεία! Τι είναι αυτό; Η καταστροφή. Ο μαζικός θάνατος. Το απόλυτο χάος. Οι κατακόμβες νεκρών. Η εφιαλτική αριθμητική! Σήμερα πόσα τα κρούσματα; Να μην είναι πενήντα χιλιάδες; Πόσα θα είναι αύριο; Ασε καλύτερα. Ισως και εκατό χιλιάδες.

Αυτό το καθημερινό δελτίο. Αυτός ο προάγγελος του επερχόμενου θανάτου σου. Αυτή η αριθμητική του εφιάλτη. Αυτό η μονοθεματική ενασχόληση των τηλεοπτικών ειδήσεων. Αυτό το μεροκάματο της τηλεθέασης. Οσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Η απόλυτη καταστροφή. Ο Αρμαγεδδών. Η συντέλεια του κόσμου. Το τέλος.

Από κοντά και από «πίσω», πλαγίως τα social media. Ο καθένας αμολάει ό, τι κατεβάζει η κούτρα του. Ο, τι διαβάζει από τον οποιοδήποτε ανεύθυνο και αστοιχείωτο. Ο, τι πέφτει στο θολό οπτικό του πεδίο. Οπως εκείνος ερμηνεύει τα γεγονότα. Και πάει λέγοντας.

Η ανευθυνότητα πάει σύννεφο. Η επιπολαιότητα το ίδιο. Η κοινή λογική έχει πάει περίπατο. Περίπου ένας στους δύο έχουν πάρει διαζύγιο από τον ορθολογισμό και την κοινή λογική. Και οι περισσότεροι που σκοτώνουν την ώρα τους με τα social media, αισθάνονται, περίπου ως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ιατρικής. Κασσάνδρες, Πυθίες, χαρτορίχτρες. Κάπως έτσι.

Τα δεδομένα είναι απλά. Όπως, τουλάχιστον «λέει» η πείρα και όπως τα ερμηνεύουν και τα αξιολογούν οι ειδικοί.

Ένα λοιπόν. Η μετάλλαξη με την ονομασία «όμικρον» εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα και με επίσης ήπιες μορφές. Γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις μολυσμένων φίλων και γνωστών δύο κατηγοριών. Η πρώτη από εκείνους που ούτε την κατάλαβαν, δηλαδή χωρίς πυρετό, ούτε βήχα. Απλώς διαγνώστηκαν μετά από rapid test . Και η δεύτερη κατηγορία από εκείνους με συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και πυρετό.

Δύο λοιπόν. Ο ιός είναι έξυπνος. Ακούγεται σαν αστείο αλλά έτσι τον χαρακτηρίζει η επιστημονική κοινότητα. Και είναι smart virus επειδή με την μετάλλαξη αυτή, και με άλλες που θα επακολουθήσουν, δεν επιθυμεί να σκοτώνει, απλώς να φωλιάζει και να ταλαιπωρεί. Αν σκοτώσω, σου λέει, μετά θα μείνω χωρίς δουλειά και θα εξαφανιστώ κι εγώ. Κάπως έτσι.

Τρία λοιπόν. Με κάθε μετάλλαξη η πορεία του θα είναι φθίνουσα. Απείρως μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά ελαφρά τα συμπτώματα. Με απλά λόγια ο Covid-19 οδηγείται προς την κατεύθυνση της γρίπης. Θα τον έχουμε, θα υπάρχει, θα κυκλοφορεί, θα μολύνει αλλά ελάχιστα θα σκοτώνει.

Τέσσερα λοιπόν. Με την ίδια ταχύτητα που έτρεξε και διαδόθηκε, με την ίδια θα κατηφορίσει. Ταχύτατη κλιμάκωση, ταχύτατη αποκλιμάκωση. Πότε; Ισως και μέσα σ αυτόν τον μήνα. Ισως και αρχές του Φεβρουαρίου. Πάντως η αποκλιμάκωση προ των πυλών.

Πέντε λοιπόν. Αν και η κατάσταση δύσκολη, υπάρχει φως στο τούνελ. Πως να το κάνουμε. Απλώς προσοχή, αυτοπροστασία, υπομονή και ελπίδα.

Και για να τελειώνω αντιγράφω την έκρηξη του Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, του καθηγητή πνευμονολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας:

«Επιτέλους τέλος στην τρομολαγνεία. Ας περάσουμε τις ώρες της κοινωνικής απομόνωσης διαβάζοντας και αξιοποιώντας το διαδίκτυο, παρακολουθώντας κινηματογράφο και ακούγοντας μουσική. Μένουμε σπίτι, δεν ρυπαίνουμε το διαδίκτυο με άχρηστες ειδήσεις, αντιμετωπίζουμε την τρομολαγνεία».

Ακούει κανείς απ όλες αυτές τις χαρτορίχτρες; Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ