Όπου φύγει φύγει
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Όπου φύγει φύγει

Σύμφωνα με την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά. Ιδιαίτερα τα τριήμερα από Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Σύμφωνα με τις διαπιστωμένες και ανεξέλεγκτες συναθροίσεις, τα αυτοσχέδια ξεφαντώματα, τα γλέντια, τα ποτά και τα τραγούδια. Σύμφωνα ακόμα με τη σχεδόν ακίνητη παρουσία των ένστολων της Αστυνομίας. Γι’ αυτούς τους λόγους το προσεχές μέλλον της Μεγάλης Εβδομάδας περικλείεται σε μία μόνο λέξη: μπάχαλο!

Το εξηγώ. Με πραγματικά δεδομένα. Δεκάδες χιλιάδες νοματαίοι εποχούμενοι και απελπισμένοι θα εξορμήσουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Με τις εξής δικαιολογίες. Νεοελληνικής εμπνεύσεως. Oπως «πρώτη κατοικία είναι το σπίτι μου στο τάδε χωριό». Oπως «πρέπει να πάω να φροντίσω την άρρωστη μανούλα μου». Oπως «αργοπεθαίνει η γιαγιούλα μου». Oπως
«καταρρέει η στέγη του πατρικού μου στο χωριό». Oπως «οι γονείς μου είναι μόνοι και ηλικιωμένοι». Oπως «ο παππούς μου είναι καρκινοπαθής στο τελευταίο στάδιο». Oπως «το κτήμα μου κινδυνεύει». Oπως «είμαστε τα παιδιά του τάδε ιερωμένου στο δείνα χωριό». Και πάει λέγοντας. Ατελείωτη η εφευρετικότητα των Νεοελλήνων. Γι’ αυτό ο πονηρός Οδυσσέας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του oμηρικού έπους. Σόι πάει το βασίλειο!

Είναι αμφίβολο με ποιον τρόπο και ποια «εργαλεία» θα συγκρατηθούν και θα οπισθοχωρήσουν όλα αυτά τα πλήθη. Τι θα κάνουν και πώς θα αντιδράσουν οι αστυνομικοί; Και αν προκληθεί μια γενικευμένη και ανεξέλεγκτη εξέγερση; Με δεδομένη την τσακισμένη ψυχολογία τους; Με δεδομένα τα εύθραυστα νεύρα τους; Και με δεδομένη την αμφισβήτησή τους προς τα μέτρα που λαμβάνουν οι ειδικοί και οι λοιμωξιολόγοι; Αφού, σου λένε, παρά τα μέτρα και τα τόσα lockdown η κατάσταση από τον Νοέμβριο και μετά έχει επιδεινωθεί αρκετά, τότε γιατί να τους πιστέψω;

Πάμε παρακάτω. Ανοικτές οι εκκλησίες για τους πιστούς. Αντε τώρα να εποπτεύσει η Αστυνομία όλες τις εκκλησίες για να διαπιστώσει ποιοι και πόσοι δεν τηρούν τις αποστάσεις και αρνούνται να κυκλοφορούν με μάσκες. Ασε που λόγω ηλικίας αρκετοί εξ αυτών θα είναι εμβολιασμένοι. Ασε που το επιχείρημα θα είναι φυσικά «είμαι εμβολιασμένος». Και άσε που το πλήθος θα είναι κι αυτό στα πρόθυρα απελπισίας και ανταρσίας. Μα ούτε τα πάθη του Χριστού δεν σέβεστε; Πρέπει να ντρέπεστε!

Σαν να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Είναι μαθηματικά σίγουρο πως και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα σημειωθούν δεκάδες παραβάσεις. Πάμε παρακάτω. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, στη διάρκεια των ημερών των Παθών και ιδιαίτερα τη νύχτα της Αναστάσεως, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα, τα γλέντια και τα αυτοσχέδια πάρτυ σε πλατείες και πάρκα θα δίνουν και θα παίρνουν. Φαντάζεστε τι θα γίνει; Και πόσα κομμάτια θα γίνει η Αστυνομία; Και στα διόδια και στις πλατείες και στα πάρκα και στα λιμάνια και στις εκκλησίες; Ελεος!

Τώρα εσύ, λόγου χάριν, λόγω χαρακτήρα έχεις αποφασίσει να τηρήσεις τα μέτρα. Αν και εμβολιασμένος, διατηρείς τις αποστάσεις, φοράς μάσκα και αρνείσαι να ξεφαντώσεις σε πλατείες και πάρκα. Ετσι και δεν κοροϊδεύεις. Ετσι και δεν επικαλείσαι ούτε το κτήμα σου που καταστρέφεται, ούτε τον παππού σου που πεθαίνει, ούτε τους γονείς σου που είναι απροστάτευτοι, μόνοι και απελπισμένοι γέροι. Ακολουθείς δηλαδή το πρωτόκολλο και σε τόσες άπειρες νεοελληνικές επινοήσεις δεν καταφεύγεις.

Κλείσιμο
Αν λοιπόν είσαι ειλικρινής, σωστός και κανονικός, στο τέλος της ημέρας καταλήγεις να εκλαμβάνεις τον εαυτό σου κάτι μεταξύ βλάκα, ανόητου και μακάκα. Οπως συμβαίνει με όλα σε αυτόν τον τόπο του δήθεν Ευρωπαίου, του δήθεν φτωχού και του δήθεν νομοταγούς!

Η πραγματικότητα είναι μία. Οι μειοψηφίες από συστάσεως νεοελληνικού κράτους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη με τους προοδευτικούς, τους εκσυγχρονιστές και τους φωτισμένους. Η δεύτερη με τους κατεργαραίους. Οι ανήκοντες στην πρώτη κατηγορία έσπρωξαν την πατρίδα προς την Ευρώπη. Οι άλλοι, όπου φύγει φύγει!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK