«Λευτεριά στο ΑΠΘ»
kouvelas

Δ. Κούβελας

«Λευτεριά στο ΑΠΘ»

Μετράμε σήμερα δεκαεπτά μέρες κατάληψης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ομάδα από 10 έως 80 άτομα, όχι όλοι φοιτητές, εμποδίζουν τελικά «με το έτσι θέλω» το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας να λειτουργήσει. Κοντά σε αυτούς και λίγοι καθηγητές που συμβάλουν στο κλίμα πόλωσης και πολιτικής αντιπαράθεσης, με το πρόσχημα ότι «μάχονται» για την ανώτατη εκπαίδευση. Η μάχη όμως για το πανεπιστήμιο της γνώσης, της έρευνας, της καινοτομίας, και όχι της ανομίας και της βίας δίνεται και κερδίζεται με διάλογο, καταθέσεις απόψεων και μεταρρυθμίσεις. Δεν δίνεται υψώνοντας ψηλά κομματικές σημαίες και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, υπέρ μιας θολής αλλά βολικής μειοψηφίας. Έφτασαν μάλιστα να στοχοποιήσουν τον Πρύτανη του ΑΠΘ, που απλά τάσσεται υπέρ της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Δηλαδή, γι΄ αυτό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Η προχθεσινή παράσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Α.Π.Θ. υπέρ της κατάληψης, απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι σκοπός τους είναι να υποδαυλίζουν την ένταση και να διχάζουν την κοινωνία εν μέσω πανδημίας και όχι να προασπίζουν τη δημοκρατία και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Στα ζητήματα παιδείας δεν χωρούν κομματικές αγκυλώσεις και ιδεολογικά γινάτια, αλλά απαιτείται εθνική συναίνεση, κομματική σοβαρότητα και πολιτική συνεννόηση. Σε μια δημοκρατία είναι εύλογο, ζητούμενο και αναγκαίο να εκφράζεται η μειοψηφία. Είναι όμως παράλογο η πλειοψηφία της κοινωνίας να παραμένει δέσμια αυτής της μειοψηφίας. Και μάλιστα, μιας κοινωνίας, πιο ώριμης από ποτέ, η οποία έχει εκφραστεί ως προς την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης που επιθυμεί για τις νεότερες γενιές. Με τον πρόσφατο νόμο για τα Α.Ε.Ι, πήρε σάρκα και οστά μία τομή της κυβέρνησης της ΝΔ προς την κατεύθυνση για την οποία λάβαμε ξεκάθαρη εντολή από τους πολίτες στις εκλογές του 2019.

Η ευρύτερη επιλογή μας είναι ένα σύγχρονο και καινοτόμο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας πιο στοχευμένες και ποιοτικές επιλογές για τους φοιτητές μας, προσδίδοντας μεγαλύτερη αυτονομία για τα πανεπιστήμιά μας, εγκαθιδρύοντας το αίσθημα ασφάλειας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και λύνοντας παθογένειες δεκαετιών. Μόνον έτσι τα πανεπιστήμιά μας θα πάρουν την θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Η συνεχιζόμενη κατάληψη στο Α.Π.Θ, επιβεβαιώνει το πόσο σημαντικό είναι το νέο άοπλο σώμα φύλαξης στα Α.Ε.Ι που θα υπάγεται στην ελληνική αστυνομία. Στόχος είναι η παρουσία του και μόνο να αποτρέπει την εύκολη ανομία. Είναι, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη αυτό το νέο σώμα να συσταθεί άμεσα, να εκπαιδευτεί άρτια, και το κυριότερο να αναλάβει τα καθήκοντά του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν σήμερα στο Α.Π.Θ. κι όχι μόνο, αποδεικνύουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν ξανά στις καταλήψεις και τις «πλατείες», παρέα με τους μπαχαλάκηδες. Παλιά τους τέχνη κόσκινο!

Δημήτρης Κούβελας
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ