Ενας ιός που αλλάζει τον τρόπο ζωής μας
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ενας ιός που αλλάζει τον τρόπο ζωής μας

Βλέπαμε στις χολιγουντιανές ταινίες, την αχαλίνωτη φαντασία τους, με την εξάπλωση θανατηφόρων ιών από τη μια στιγμή στην άλλη και γελούσαμε γιατί απλώς θεωρούσαμε πως αυτά δεν γίνονται στην πραγματική ζωή. Κι όμως, ήρθε η στιγμή και τα βλέπουμε να περνούν μπροστά από τα μάτια μας σε real time.

Γιατροί και νοσηλευτές με ολόσωμες άσπρες φόρμες χωρίς ένα σημείο του σώματός τους ακάλυπτο, πανικόβλητοι πολίτες κλεισμένοι στα σπίτια, μαγαζιά κλειστά, επιχειρήσεις κλειστές και τεράστιες αραιές ουρές για τα απαραίτητα στα σούπερ μάρκετ. Κι όλα αυτά σε μια ευρωπαϊκή και γείτονα χώρα, την Ιταλία. Μερικές εβδομάδες πριν είδαμε σε καραντίνα και στρατιωτικό νόμο πόλεις εκατομμυρίων στην Κίνα αλλά λέγαμε μέσα μας πως είναι μακριά και δεν μας αφορά.

Να όμως που η χολιγουντιανή μυθοπλασία ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Κι αυτά που μέχρι χθες βλέπαμε στην Ιταλία δεν αποκλείεται να τα δούμε και στη χώρα μας, αν δεν λάβουμε όλοι τα μέτρα που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες και η Πολιτεία και δεν θέσουμε σε ύψιστη προτεραιότητα την ατομική ευθύνη ενός εκάστου εξ ημών.
Τα περασμένα χρόνια συνηθίζαμε να χωρίζουμε τον χρόνο ως προ κρίσης και μετά κρίσης.

Πλέον, με τα νέα δεδομένα αλλάζει άρδην ο τρόπος ζωής μας και σύντομα θα μάθουμε να τον ξεχωρίζουμε ως προ και μετά κορωνοϊού!
Ολες οι σταθερές που είχαμε στο μυαλό μας, όλοι οι προγραμματισμοί και οι βεβαιότητες τίθενται πλέον υπό αναθεώρηση και τα πιο ακραία σενάρια στην καθημερινότητά μας δεν αποκλείεται να τα δούμε να εφαρμόζονται στην πράξη.

Από τη δουλειά στο σπίτι, όπου είναι εφικτό, ως την αναγκαστική ανεργία σε επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να υπολειτουργούν ή και να κλείσουν. Οι μετακινήσεις μας, η κοινωνική μας ζωή, οι σχέσεις μας με φίλους και γνωστούς, τα σχέδια για το μέλλον, τις γιορτές, τις διακοπές και οι αμέριμνες βόλτες είναι πλέον σε ανασχεδιασμό και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών συμπολιτών μας.

Με άλλα λόγια, μας αναμένει ένα δίμηνο που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα το ζήσουμε. Και μακάρι να σταματήσει το κακό σε αυτό το «νεκρό» δίμηνο όπου, όπως όλα δείχνουν, θα παγώσουν τα πάντα. Κι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους και την ευθύνη μας έναντι των συνανθρώπων μας.

Και είναι καιρός να δείξουμε έστω για μια φορά πως ως λαός μπορούμε να γίνουμε πειθαρχημένοι, να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες, να μην κάνουμε του κεφαλιού μας και να θάψουμε βαθιά τον Ελληνάρα και δήθεν μάγκα που κρύβουμε μέσα μας.

Οι συνέπειες αυτού του αναπάντεχου προβλήματος είναι επί του παρόντος δύσκολο να εκτιμηθούν, καθώς οι νάρκες σκάνε από κάθε κατεύθυνση και στην ουσία αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο - και τώρα δοκιμάζονται οι αντοχές και τα συστήματα υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου απ' όλες τις χώρες. Εξετάσεις δίνουν όλοι για το ποιος θα καταφέρει να έχει τις μικρότερες συνέπειες, τη χαμηλότερη εξάπλωση, τους λιγότερους θανάτους. Απλώς δεν ξεκινούν όλες οι χώρες από την ίδια αφετηρία για να χτίσουν τις άμυνές τους σε αυτόν τον «αόρατο» εχθρό. Υπάρχουν χώρες και κοινωνίες με υψηλά οικονομικά αποθέματα, υπάρχουν χώρες και κοινωνίες φτωχές όπως κι εμείς που μόλις βγήκαμε από μια δεκαετή οικονομική και ισοπεδωτική κρίση.

Κλείσιμο
Ας ελπίσουμε η νέου τύπου κρίση που μας βρήκε να περάσει ξώφαλτσα και με μικρές απώλειες και η μετά κορωνοϊό εποχή να μας βρει όλους υγιείς και όρθιους οικονομικά - και να επουλώσουμε γρήγορα τα νέα τραύματα στην οικονομία της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ