stefanakidis

Η ανόητη πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Βασίλης Στεφανακίδης

Η εντεινόμενη κρίση με την Τουρκία, εκτός από την ακατάσχετη σεναριολογία που φθάνει μέχρι και στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, έφερε στο προσκήνιο και μια καινοφανή  άποψη από μερίδα πολιτικών, για αύξηση της θητείας των στρατιωτών για να αυξηθεί αριθμητικά η δύναμη των τριών όπλων

Ομολογουμένως όταν την άκουσα και μάλιστα σε αντιδιαστολή με τα πολυπληθή Τουρκικά στρατεύματα, δεν πίστευα στ΄ αυτιά μου. Να ακούγονται τέτοια ρηχά και εκτός τόπου και χρόνου επιχειρήματα από πολιτικούς που δεν είναι δα και χθεσινοί ,ωσάν το μέγα πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μικρό στρατό να αντιπαραθέσει στα Τουρκικά στίφη.

Προφανώς κανείς δεν τους έχει πει ή δεν έχουν ακούσει, πως οι πόλεμοι πλέον γίνονται με επαγγελματικούς στρατούς καλά εκπαιδευμένους και με τα σύγχρονα όπλα που λειτουργούν με τηλεχειριστήρια και κομπιούτερς , με τα σύγχρονα αεροπλάνα και πλοία και όχι με αντιμέτωπους στρατούς στα χαρακώματα.

Αν κάτι χρειάζεται η χώρα και το λένε οι ειδικοί και όχι άκαπνοι στρατηγοί του καφενείου, είναι εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού με τα λεγόμενα έξυπνα και ψηφιακά όπλα και όχι στρατιώτες που με “εφ' όπλου λόγχη” θα φωνάζουν αέρα και θα αποτελούν στόχο από βόμβες που θα έρχονται και θα τους βρίσκουν από το πουθενά.

Τα τελευταία 10 χρόνια, λόγω της χρεοκοπίας είναι αλήθεια πως δεν έχει ανανεωθεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός με τα νέας γενιάς όπλα που στο μεταξύ έχουν οι σύγχρονοι στρατοί, ανάμεσα τους και οι Τούρκοι. Οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω, έχουν βγάλει στην παραγωγή δικά τους πολεμικά drones όταν εμείς μόλις αυτές τις ημέρες, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την αγορά 1-2 αναγνωριστικών!

Ομοίως και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροπλάνων μιας και δεν αντέχουμε οικονομικά να προχωρήσουμε σε αγορά νέων 4ης γενιάς.

Κακά τα ψέμματα λοιπόν. Ας ευχόμαστε να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα για την επίλυση των διαφορών μας με τους προκλητικούς γείτονες που διαθέτουν μια πολεμική μηχανή εμπειρότατη από τους διαρκείς πολέμους και μάχες που δίνουν σε πολλαπλά μέτωπα. Στην απευκταία όμως περίπτωση που θα χρειαστεί, τότε θα χρειαστούμε σύγχρονα μέσα που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε και όσο δεν τα αποκτούμε είμαστε σε μειονεκτική θέση.

Κανείς εχέφρων δεν θέλει οι κόποι μας και οι φόροι μας να πηγαίνουν σε εξοπλισμούς τη στιγμή μάλιστα που τα 2/3 του πληθυσμού ζουν στα όρια της φτώχειας. Έλα μου όμως, που εκτός από την ωραιότερη χώρα του κόσμου κληρονομήσαμε και ένα κακό και απρόβλεπτο γείτονα και αυτό δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε;

Το πρώτιστο επομένως που πρέπει να κάνουμε και να ρίξουμε όλο το βάρος, είναι η διπλωματία και ο διάλογος χωρίς φοβικά σύνδρομα αφού πρώτα αναλυθούν με σοβαρό τρόπο όλα τα νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και καταλάβουμε τι είναι αυτό που ερέθισε τον τελευταίο χρόνο τον Ερντογάν κι έγινε τόσο προκλητικός ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια που βρίσκεται ο ίδιος στην εξουσία, να αποτελούν κατά γενική ομολογία μια ομαλή και χωρίς σημαντικές εξάρσεις περίοδο.

Κι αν σήμερα ο Ερντογάν είναι πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις, σκεφτείτε αν αύριο βρεθεί στη θέση του κάποιος από τους εθνικιστές που σήμερα κάθονται στην αντιπολίτευση!

Όσο για τους πολιτικούς που ζητούν αύξηση της θητείας, καλό είναι να αναλογιστούν πόσα ρουσφέτια κάνουν καθημερινά τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνάδελφοι τους από όλα τα κόμματα με μεταθέσεις στρατιωτών δίπλα στο σπίτι τους και ποια εκπαίδευση έχουν πάρει, για να κρατήσουν ένα έρμο τυφέκιο της συμφοράς!

Ελάχιστοι από τους κληρωτούς υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες ικανό διάστημα ,για την απόκτηση εμπειρίας και ακόμα πιο λίγοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι.

Η πρόταση επομένως για αύξηση της θητείας και η στράτευση στα 18 είναι κατά την άποψη μου ανόητη και ανεύθυνη όταν αυτό που χρειαζόμαστε όχι σήμερα αλλά χθες, είναι οι επαγγελματίες στρατιώτες και τα σύγχρονα όπλα.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (37)

τσιριπιτρινιάζω

κάνω τσιριπιτρινιές

Αυτος που εγραψε το αρθρο αυτο ....

Ειναι το λιγοτερο ημιμαθεις για να μην πω τραγικα ασχετος.

Η αυξηση ειναι επιβεβλημενη

οχι για να κανουμε γιουρουσι στους Τουρκους αλλα για διοικητικη και λειτουργικη υποστηριξη των υφισταμενων μοναδων που εχουν χαλια υποστελεχωσης.Αλλα βλεπεις ο Βαγγελας ηθελε ψηφους και την εκανε 9μηνο δηλ. 8μηνο αν βγαλεις και την αδεια.

Αρθούρος

Από τη φωτογραφία του,φαίνεται ότι ανήκει οριακά στη γενιά των καλοζωισμένων baby-boomers,στην οποία ανήκουμε πολλοί.Όμως,αυτή η εποχή τελείωσε και μαζί της οι καλοί γονείς μας που μας μεγάλωσαν με αγάπη.Αυτοί είχαν να διηγούνται λίγη από την αίγλη των προγόνων τους που ελευθέρωσαν γιά πολλοστή φορά τη Βόρεια Ήπειρο,τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη.Ο πόλεμος κύριοι,μπορεί να κρίνεται από τα σημερινά τεχνολογικά μέσα,όπως και στο β'παγκόσμιο πόλεμο με την κεραυνοβόλα συνδυασμένη από αέρα κι από ξηρά επίθεση του Χίτλερ στην Ουκρανία,Εσθονία,Λετονία, Λιθουανία,Λευκορωσία.Αλλά στο τέλος,θριαμβεύει η γενναιότητα των απλών φαντάρων,όπως τότε στις λυσσασμένες πολιορκίες του Λένινγκραντ και του Στάλινγκραντ.Όπως βεβαιώνει και η αυτοθυσία του Μπικάκη στην Κύπρο το 1974,όπου με ένα ΠΑΟ και με ένα συνοδό γιά τα βλήματα,μπορεί κανείς να τα βάλει με ίλη θωρακισμένων.Σήμερα βέβαια,έχουμε τα αντιαρματικά νέου τύπου,που μπορεί να τα φέρει κι ένας έφηβος. Και βέβαια χρειάζεται αύξηση της θητείας,έστω γιά 3 μήνες.Είναι αστείο να λέμε ότι τα ηλεκτρονικά μέσα θα αντιτάξουν άμυνα στα χιλιάδες χιλιόμετρα συνόρων μας και χερσαία και νησιωτικά.Η διπλωματία δυστυχώς,τελειώνει κάπου εδώ.Πρέπει η νέα γενιά κι αυτή που τώρα είναι ενεργή,να διαπαιδαγωγηθούν ότι θα χρειαστεί και η λύση των όπλων,αφού όλοι οι διεθνείς θεσμοί και σύμμαχοι μας γυρνούν την πλάτη.Σταματήστε να κοιμίζετε τους πολίτες.Ο κίνδυνος είναι εδώ.

Cris

Δημοσιογράφοι ξερόλες, που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μιά σωστή λέξη. Κ. δημοσιογράφε μια πρόταση για αύξηση της θητείας δεν μπορεί να είναι ποτέ ανόητη, ούτε και για το Μονακό. Μπορεί να είναι ατυχής, μπορεί να είναι ανέφικτη, μπορεί να είναι λανθασμένη, αβάσιμη. Δόξα τον Θεό έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά εσείς εκεί στα κλικ, στην πρόκληση την μεγαλοστομία.

Έτσι εξηγείται

το πως οι καταπληκτικοί στρατοί της Χεσμπολάχ, των Χούτι και των Ταλιμπάν τα έβαλαν με τους Εβραίους, τους Σαουδάραβας και το ΝΑΤΟ. ΉΤΑΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΗΓΜΈΝΟΙ.

Οι Έλληνες είμαστε πολεμικός λαός

1. Οι Έλληνες είμαστε πολεμικός λαός, από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα μάγουλα δεξια αριστερά, είναι των ανατολικών σαν εσένα. 2. Ως βλέπω που είσαι παντογνώστης γράψε και για τον πανάκριβο στρατό της Ελβετίας και πόσο συχνά καλλούνται οι πολίτες για εκπαίδευση 3. Εσύ να πάρεις κομποσκήνια και προφητείες παραμάσχαλα και να περιμένεις να σου δώσoyn την χαμένη σου πατρίδα κάποιοι άλλοι, χωρίς εσύ να κάνεις τίποτα, όπως οι παππούδες σου ένα πράγμα 4. Τολμάς να δημοσιεύσεις όλα τα σχόλια; Ή γράφεις μόνος σου τα σχόλια

reinaldo

Οι "Έλληνες πολεμικός λαός" είναι το καλύτερο ανέκδοτο που έχω ακούσει αυτό το μήνα. Να ' σαι καλά.

μακιςςς

δηλαδή το Ισραήλ που μετά από μείωση το 2015, έχει τώρα 35 μήνες υποχρεωτική θητεία, δεν είναι χώρα ανεπτυγμένη με έξυπνα όπλα κλπ; Σχόλιο σκουπίδι της μεταπολίτευσης με μισά λόγια που δεν βγάζουν νόημα ούτε στην πρώτη απλή ανάγνωση.

καράτσος

Η στράτευση στα 18 ΕΊΝΑΙ το καλυτερο μέτρο για να μην αυξηθεί η θητεία και εφόσον οι νέοι ψηφίζουν από αυτήν την ηλικία. ΘΑ υπηρετούν όλοι πριν τις σπουδές τους και μετά ωριμότεροι και πειθαρχημένοι πραγματικοί πολίτες θα συνεχίζουν..

n.....

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ....ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ πχ ΕΞΥΠΝΑ ΟΠΛΑ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΑ -PC-αεροπλανα πλοια νρονς ΚΛΠ...ΜΑ ΚΥΡΙΕ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΑΦΡΟΝΕΣ ΝΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΧΙ ΧΘΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΠΡΠΟΧΘΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΡΑ ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΕΙ ===ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΥΡΙΕ ΒΑΣΛΗ ---ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΣΥΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΟΓ-ΜΑΛΟΝ ΓΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕΙΡΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ.......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία