Αβατο υπάρχει μόνο στο Αγιον Ορος
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Αβατο υπάρχει μόνο στο Αγιον Ορος

Η προχθεσινή κινηματογραφική έφοδος των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα άβατα των τραπεζών έριξε πολλούς από τα σύννεφα. Απρόσμενο και ανήκουστο να μπαίνουν με στυλ Ράμπο στα γραφεία προέδρων CEOs και ανώτατων στελεχών και να απαιτούν να βγουν από το γραφείο τους, χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε καν το κινητό τους τηλέφωνο ή τα προσωπικά τους είδη, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος

Γιατί, όμως, πέσαμε όλοι από τα σύννεφα; Μήπως γιατί μέσα μας είχε παγιωθεί η αντίληψη ότι οι ανεξάρτητες αρχές, που είναι οι θεματοφύλακες της τήρησης των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, είναι διακοσμητικές και ασχολούνται μόνο με μικροϋποθέσεις και τη μαρίδα, ενώ τα μεγάλα ψάρια έχουν ασυλία;

Μάλλον, γιατί αν κρίνουμε από το έργο της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής στα 30 χρόνια λειτουργίας της μόνο μια άλλη ανάλογη περίπτωση μπορεί να θυμηθούμε, αυτή με τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Κι όμως, όσο κι αν στενοχωρεί τα τραπεζικά στελέχη αυτή η ενέργεια, αν το σκεφτούν ψύχραιμα και λογικά, θα έπρεπε να χαίρονται γιατί οι θεσμοί λειτουργούν - και αυτό είναι καλό για την αγορά, βασικός πυλώνας της οποίας είναι το τραπεζικό μας σύστημα.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν σε καθημερινή βάση σε όλο τον προηγμένο δυτικό κόσμο, αποτελούν τη βαλβίδα ασφαλείας του καπιταλιστικού συστήματος και είναι δείγμα διαχωρισμού από τις υποανάπτυκτες ή τις ελεγχόμενες οικονομίες.

Οσο δυσάρεστη για τον κάθε ελεγχόμενο είναι μια τέτοια ενέργεια, άλλο τόσο ευχάριστη είναι για την εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς αλλά και της Δημοκρατίας, η οποία δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε ισχυρούς και αδύνατους, σε συστημικούς και εξωσυστημικούς.

Τα σενάρια συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν από το πρωί της περασμένης Πέμπτης: τους έστειλε ο Μητσοτάκης γιατί όταν τους ζήτησε να μειώσουν τις προμήθειες τον έγραψαν κανονικά, τους έστειλε ο Αδωνις, αφού πρώτα τους είχε προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες γι’ αυτά που ακούγονται στην πιάτσα για εναρμονισμένες πολιτικές χρεώσεων, πήγαν μετά από καταγγελία της Viva, στην ανάπτυξη της οποίας οι τράπεζες βάζουν συνεχώς εμπόδια.

Κλείσιμο
Δεν μπαίνω σε αυτή τη σεναριολογία, η οποία μπορεί να είναι έτσι, αλλά μπορεί και όχι.

Το ενδεχόμενο όμως να έδρασε από μόνη της η ίδια η Επιτροπή, της οποίας τα στελέχη δεν ζουν στον Αρη, αλλά εδώ, όπως και όλοι εμείς, και βλέπουν και ακούν τόσα και πολύ περισσότερα από εμάς, δεν υπάρχει;

Να ενήργησε δηλαδή με γνώμονα και μόνο το καθήκον της για την εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς χωρίς κρυφές συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές αποκλείεται;

Ολα αυτά ενδεχομένως να μην τα μάθουμε ποτέ και δεν έχουν τόση σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδοθούν μετά το τέλος όλης αυτής της ιστορίας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Αν παρανόμησαν τα στελέχη των τραπεζών (δεν τους αποκαλώ τραπεζίτες, γιατί απλά είναι ανώτατοι υπάλληλοι, καθώς στις ελληνικές τράπεζες μέτοχοι πλέον είναι τα funds, o SSM και το κράτος και όχι φυσικά πρόσωπα όπως προ κρίσης), να πληρώσουν τα αναλογούντα, αν όχι, να αποδοθούν καθαροί στην κοινωνία.

Και βέβαια το ζητούμενο για μας, τους καταναλωτές, είναι να δούμε ανταγωνιστικές προμήθειες για να μπορούμε να επιλέξουμε την τράπεζα με τις μικρότερες χρεώσεις γιατί στις μέρες μας τα 3 ή τα 5 ευρώ για μια απλή ηλεκτρονική πληρωμή είναι σημαντικό ποσό.

Περιμένουμε, δε, ανάλογες ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπου παρατηρείται συγκέντρωση και να μη μείνει μόνο στο μήνυμα που έστειλε μέσω της εφόδου στις τράπεζες.

Ανάλογα, δε, περιμένουμε και από τις άλλες ανεξάρτητες αρχές, η καθεμιά στον τομέα της, να μας αποδείξουν από τη μια ότι επιτελούν το καταστατικό τους καθήκον και από την άλλη ότι είναι όντως ανεξάρτητες και όχι παρακλάδι του κράτους και της κάθε κυβέρνησης. Να αποδείξουν δηλαδή ότι οι κανόνες και οι νόμοι που επιβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα τηρούνται και δεν είναι απλώς τόμοι στη νομική βιβλιοθήκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ