Στα μαύρα κατάστιχα της εφορίας για 500 ευρώ
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Στα μαύρα κατάστιχα της εφορίας για 500 ευρώ

Τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ είναι καταλυτικά και εξόχως ανησυχητικά. Δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι, αδυνατούν να πληρώσουν χρέη προς την εφορία που είναι λιγότερο από 500 ευρώ και φυσικά άλλοι τόσοι με μεγαλύτερα ποσά.

Δηλαδή με απλά λόγια, 2,2 εκατ. συμπολίτες μας διαβιούν σε τέτοια ένδεια και έχουν γίνει κόκκινοι οφειλέτες, με κίνδυνο κατάσχεσης των τραπεζικών τους λογαριασμών, δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα για ένα τέτοιο θεωρητικά μικρό ποσό.

Και λέμε θεωρητικά γιατί στην ουσία τα 500 ευρώ στις μέρες μας είναι ένα τεράστιο ποσό για τους περισσότερους. Αρκεί να σκεφτούμε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας είναι υποχρεωμένοι να ζουν ακόμα και με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα είτε αυτοί είναι συνταξιούχοι είτε μερικώς απασχολούμενοι αλλά και κανονικά εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο αλά με τον κατώτατο μισθό που ακόμα και με την τελευταία αύξηση θα φθάσει τα 580 ευρώ.

Άνθρωποι που δεν είναι κατ' επάγγελμα μπαταξήδες αλλά από ανάγκη καθώς οι υποχρεώσεις τους δεν είναι μόνο προς την εφορία αλλά παντού.

Αυτή δυστυχώς είναι η ωμή πραγματικότητα και όσα κι αν μας λένε για έξοδο από τα μνημόνια, για επιστροφή στην κανονικότητα, για ανάπτυξη και μεγάλα λόγια, η κατάσταση δυστυχώς είναι άκρως απογοητευτική. Η πολύχρονη κρίση αφήνει πίσω της αποκαΐδια και εκατομμύρια ανθρώπινα δράματα. Πληγές που δεν μπορούν να επουλωθούν ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά ούτε και με κούφιες υποσχέσεις από επαγγελματίες “σωτήρες”.

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια, επίμονη δουλειά και βασικά με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει όλο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής.
Όσο η οικονομική πολιτική, όπως αυτής της κυβέρνησης, στηρίζεται στα επιδόματα και στα περιστασιακά δωράκια με ψίχουλα μόνο και μόνο για εξαγορά ψήφων, η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Κλείσιμο
Η λύση δεν είναι άλλη από νέες επενδύσεις και νέες δουλειές . Και για να έρθουν επενδύσεις χρειάζεται μείωση φόρων και παροχή κινήτρων ώστε η χώρα μας να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό επενδυτικό περιβάλλον κατ αρχήν σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες.

Η ανάπτυξη και η αύξηση του ΑΕΠ δεν έρχονται με διαταγές αλλά με πολλή δουλειά από όλους και κυρίως από την εκτελεστική εξουσία. Το καλύτερο αύριο για όλους μας απαιτεί πρωτίστως αύξηση της πίτας, έτσι ώστε να δικαιούμαστε ένα μεγαλύτερο κομμάτι.

Οι ιδεοληψίες και οι αγκυλώσεις της παρούσας κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα και μας έχουν γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Αν λοιπόν δεν αλλάξει η κατάσταση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας ξεροσταλιάζουν πότε θα γίνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη τους, πολύ φοβούμαι πως το χρόνου ή του παραχρόνου, τα 2,2 εκατομμυρίων που χρωστούν έως 500 ευρώ στην εφορία θα είναι κατά πολύ περισσότεροι και οι ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης θα εξαφανιστούν δια παντός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK