Οι τράπεζες μας θυμίζουν πως η κρίση είναι ακόμα εδώ!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Οι τράπεζες μας θυμίζουν πως η κρίση είναι ακόμα εδώ!

Κάποτε και όχι πολύ παλιά, οι τράπεζες ήταν οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας. Μετά την δημοσιονομική χρεοκοπία της χώρας, τα προβλήματα της οικονομίας πέρασαν μοιραία και αναπότρεπτα και στις τράπεζες καθώς πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.

Στα χρόνια της κρίσης, οι τράπεζες αναγκάσθηκαν να κάνουν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις με δεκάδες δισ. ευρώ, η μετοχική τους σύνθεση άλλαξε άρδην, οι τραπεζίτες όπως τους ξέραμε εξέλιπαν , οι βασικοί μέτοχοι τους πλέον είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ξένα Funds αλλά η ανάκαμψη τους, η φερρεγυότητα και η σταθερότητα τους παρά τα επανειλημμένα stress tests παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Παρ΄ ότι ο αριθμός τους από 14 προ κρίσης, μέσω αναγκαστικών συγχωνεύσεων έχει περιοριστεί στις τέσσερις και παρά τις συνεχείς αιμοδοτήσεις και τα δεκάδες δισ. που έχουν πέσει στα ταμεία τους, στην πράξη αποδεικνύεται ότι τα λεφτά αυτά είναι σα να έπεσαν σε τρύπιο πιθάρι. Και οι παθογένειες είναι γνωστές μεν, πλην όμως η θεραπεία που απαιτείται είναι μακρά και επίπονη. Και ποιες είναι αυτές; Τα κόκκινα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων και η έλλειψη τραπεζικού προσοδοφόρου αντικειμένου όπως το ξέραμε. Να πουλάνε δηλαδή χρήμα(δάνεια) με καλό τόκο

Παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται με τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις πακέτων δανείων σε funds, το πρόβλημα παραμένει ακόμα οξύ και ο χρόνος που απαιτείται για να μειωθούν αυτά σε ανεκτά επίπεδα με βάση τα διεθνή τραπεζικά standards είναι αρκετά χρόνια. Την ίδια στιγμή η εικόνα της οικονομίας της χώρας η οποία παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα δεν έχει ακόμα πείσει τις αγορές ότι μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της και γι αυτό οι αγορές κρατούν κλειστές τις πόρτες τους κι αυτό αντανακλάται άμεσα στις τράπεζες αλλά και στις επιχειρήσεις καθώς δεν μπορούν να δανειστούν φθηνό χρήμα.

Συνεπεία του ακριβού χρήματος, οι τράπεζες διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα και δεν μπορούν έτσι να δανείσουν τον ιδιωτικό τομέα και να επεκτείνουν τις πηγές εσόδων τους και περιορίζονται στις προμήθειες που έχουν επιβάλλει ακόμα και στις απλούστερες τραπεζικές εργασίες και από όσους απόμειναν από τους παλιούς δανειολήπτες και πληρώνουν ακόμα τις υποχρεώσεις τους.

Μοιραία λοιπόν εσχάτως, κάνουν την εμφάνιση τους σενάρια για νέα προβλήματα στις λεγόμενες συστημικές τράπεζες και κάνουν λόγο πως μέσα στο 2019 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια( άλλη πολλά κι άλλη λιγότερα) για να μπορέσουν να σταθούν και να εκπληρώνουν τα κριτήρια που έχει βάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για όλες τις Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Νέα κεφάλαια όμως από ιδιώτες και Funds είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν, καθώς την έχουν πατήσει κατά το κοινώς λεγόμενο επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν και δύσκολα θα ρίσκαραν να το επαναλάβουν. Κι όταν είναι ανέφικτη η εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων τι απομένει για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας;

Κρατικά κεφάλαια, δηλαδή κρατικοποίηση. Δεν ξέρω αν αυτό τελικά συμβεί ή θα βρεθεί κάποια άλλη λύση που τώρα δεν φαίνεται να συζητά κανείς αλλά αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως η χρηματιστηριακή πίεση που υφίστανται οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο, επισπεύδουν τις όποιες εξελίξεις. και γίνεται σαφές πως δεν έχουμε καθόλου ξεμπερδέψει με την πολυπλόκαμη οικονομική κρίση όπως θέλει η κυβέρνηση να μας πείσει, με τα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Κλείσιμο
Έχουμε πολλά να δούμε και να βιώσουμε ακόμα και μην ξεχνάμε πως τα απόνερα της κρίσης μερικές φορές μπορούν να αποτελέσουν τη χαριστική βολή ή τον προθάλαμο ενός ακόμα μνημονιακού κύκλου, ανεξαρτήτως πως μπορούν να τον βαφτίσουν. Και μιλάμε για συνθήκες μνημονίου όπου κανείς δεν πρόκειται να μας δανείσει νέα χρήματα και επομένως πρέπει να τα βρούμε εσωτερικά. Τουτέστιν με πρόσθετα μέτρα και περικοπές που κανείς δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται, πολλώ δε μάλλον τώρα που το κυβερνητικό αφήγημα περιλαμβάνει μόνο παροχές και καλύτερες μέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK