stefanakidis_vassilis

Άλλη μια καλή ιδέα κ. Τσίπρα, είναι η πρακτική με τα γερασμένα άλογα!

Βασίλης Στεφανακίδης

Δεν ξέρω τι άλλους κυνικούς εξυπνακισμούς θα μετέλθει ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του, προκειμένου να πείσουν τους δανειστές να αναβάλλουν τις περικοπές των συντάξεων αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει με αριθμητικές αλχημείες. Που λοιπόν βρίσκεται η αλήθεια με την ψυχρότητα των αριθμών στο ασφαλιστικό μας σύστημα;

Σήμερα χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιούχοι εν αναμονή, παίρνουν σύνταξη 1.964.833 συμπολίτες μας και η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη ανέρχεται στα 23,2 δισ. ευρώ. Από αυτούς τους συνταξιούχους το 63% είναι ηλικίας πάνω από τα 71 έτη και το 37% κάτω από τα 71. Όμως αυτοί οι λιγότεροι και νεότεροι σε ηλικία συνταξιούχοι, απορροφούν το 55% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Επομένως το κυνικό επιχείρημα Τσίπρα πως το ασφαλιστικό θα λυθεί αφ' εαυτού με το χρόνο και με βάση το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, εκτός των άλλων πάσχει και με όρους στυγνούς τεχνοκρατικούς.

Θυμίζω πως το προσδόκιμο για τους άνδρες είναι τα 79 έτη και στις γυναίκες τα 83 έτη.

Ακόμα επομένως και τον Καιάδα ή το κόνιο αν ενεργοποιούσε ο κ. Τσίπρας ή αν δανειζόταν το αρχαίο σύστημα των Ινδιάνων που πήγαιναν τους γέρους στο βουνό να πεθάνουν, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ορθοποδούσαν και θα ήταν υγιή σε βάθος χρόνου αν δε ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Το γεγονός δε ότι τη μεγαλύτερη δαπάνη απορροφούν οι συνταξιούχοι κάτω των 70, σημαίνει ότι αυτή η ομάδα παίρνει και τις μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με τους άλλους καθώς αυτοί προέρχονται από τα λεγόμενα ευγενή ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και το Δημόσιο και οι περισσότεροι από αυτούς κάνοντας χρήση των παλιότερων ευνοϊκών νόμων, έχουν συνταξιοδοτηθεί πολύ νέοι και με λίγα χρόνια εργάσιμου βίου, με τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις και οι οποίοι εισπράττουν σύνταξη πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα αντιστοιχούσε στις εισφορές τους.

Επιπλέον, το 1975 υπήρχαν 4 εργαζόμενοι για κάθε ένα συνταξιούχο να τροφοδοτούν με εισφορές το ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα η σχέση αυτή έχει διαμορφωθεί σε 1,3 εργαζόμενοι για κάθε 1 συνταξιούχο. Δεν φθάνει όμως μόνο αυτό. Το 55% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα απασχολείται με τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας των 400-500 ευρώ με πενιχρές ασφαλιστικές εισφορές που επ' ουδενί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Κι ερχόμαστε στο προκείμενο. Πρέπει ή όχι να περικοπούν έτι περαιτέρω οι αποδιδόμενες συντάξεις; Σαφώς και όχι. Ήδη οι απανωτές περικοπές με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν επιδεινώσει στο μέγιστο βαθμό τη ζωή και τον προγραμματισμό των απόμαχων της ζωής. Αλλά και με αυτές ακόμα τις πενιχρές συντάξεις, οι παππούδες και οι γιαγιάδες συνδράμουν στα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ.

Η κυβέρνηση με τις υποσχέσεις για μη περικοπή των συντάξεων από τον ερχόμενο Γενάρη θέλει να εξασφαλίσει πως δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ξανακοπούν οι συντάξεις;

Φυσικά και όχι γιατί γνωρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα έτσι όπως είναι δομημένο, δεν θα αντέξει για πολύ και θα σκάσει εκ νέου.
Αυτό που επιδιώκει είναι να μην κοπούν οι συντάξεις όσο αυτοί βρίσκονται στην εξουσία.

Ας γίνουν πρώτα οι εκλογές με ικανοποιημένους τους συνταξιούχους -ψηφοφόρους γιατί αυτή η κυβέρνηση που νομοθέτησε 2 φορές τις περικοπές μέσω της προσωπικής διαφοράς, τελικά δεν τις εφάρμοσε και τις ανέβαλλε για το κοντινό μέλλον, κι ας πάρει την καυτή πατάτα ο επόμενος.
Περί αυτού πρόκειται κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλο.

Περιττεύει δε η αναφορά στην εγκληματική διάκριση ανάμεσα σε παλιούς συνταξιούχους και μελλοντικούς συνταξιούχους. Δηλαδή αυτούς που σήμερα βρίσκονται σε ηλικία 55-60 ετών και βλέπουν συνομηλίκους τους με συντάξεις τηρούμενων των αναλογιών και των καιρών που ζούμε ικανοποιητικές, κι αυτοί να είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν μέχρι τα 67, αν καταφέρουν να τους θέλει ο εργοδότης σ' αυτή την ηλικία και στο τέλος να πάρουν σύνταξη πολύ μικρότερη από τους παλιούς παρ' ότι θα έχουν δουλέψει και θα έχουν πληρώσει εισφορές για πολύ περισσότερα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Theodore.

Το σιγουρα όχι κ Στεφανακίδη πώς το δικαιολογείτε;Δηλαδή είναι δίκαιο να παίρνουν σαφώς διαφορετικά ποσά άνθρωποι με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, και τα ίδια προσόντα και που διαφέρουν μόνον στο χρόνο απονομής της συντάξεως τους;Γιατί αυτό γίνεται τώρα με το νόμο κατρούγκαλου.

Αηδιασμένος

Πρόταση που ίσως οδηγήσει σε λύση: Χωρίζουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΚΕΚΟ κ.λ.π) σε δυο κατηγορίες. 1η κατηγορία: Αυτοί που προσλήφθηκαν α. με επετηρίδα (δάσκαλοι, καθηγητές). β. με ΑΣΕΠ ή αδιάβλητους διαγωνισμούς. γ. με αδιάβλητα κριτήρια, όπως γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί. 2η κατηγορία. Αυτοί που προσλήφθηκαν με βύσμα, γλείφοντας κατουρημένες ποδιές (παίρνοντας τη θέση άλλων πιθανότατα πιο άξων) είτε από τη χούντα, είτε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ (χρονολογική σειρά). Τους μισθούς και τις συντάξεις της 1ης κατηγορίας τις αφήνουμε όπως είναι. Τους μισθούς και τις συντάξεις της 2ης κατηγορίας τις μειώνουμε στο μισό. Και όποιος από τη δεύτερη κατηγορία διαμαρτυρηθεί ας παραιτηθεί από την υπηρεσία του ή από τη σύνταξη του. Έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους που διορίστηκαν με βύσμα να διαμαρτύρονται για τη μείωση των αποδοχών τους και να φτύνουν αυτούς που τους διόρισαν. Κάποια στιγμή αυτοί οι λεχρίτες* πρέπει να πάρουν αυτό που τους αναλογεί. *Λεχρίτης (αρχαία λέξη λέχριος): Ο βρομιάρης, ο ανέντιμος, ο τιποτένιος.

Μιχάλης

Να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Αυτό θα συντελέσει στον ταχύτερο θάνατο των συνταξιούχων από κακή διατροφή, κρύο (πώς να πληρώσουν ΔΕΗ ή πετρέλαιο;) και ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επομένως θα έχει πολλαπλώς ευεργετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να απαγορευτεί η έκδοση τραπεζικών καρτών παντός είδους στους άνω των 70. Έτσι θα υποχρεώνονται να στέκουν στις ουρές των τραπεζών και το μοιραίο μπορεί να επέλθει ταχύτερα (εν μέρει το μέτρο ήδη εφαρμόζεται).

Μιχάλης

Φοβερή μελλοντολογική ταινία του 1973, που αφορούσε έναν κόσμο αποκάλυψης και φρίκης του (τότε μακρυνού) 2022. Κοντά είμαστε πλέον...

Ένας μικρός Μήτσος...

...ΤΟ ΚΌΜΜΑ ΣΤΟΝ ΤΊΤΛΟ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΤΆ ΤΗ ΛΈΞΗ Κ. ΤΣΊΠΡΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΕΤΆ ΤΗ ΛΈΞΗ ΠΡΑΚΤΙΚΉ...

ΜΙΚ

Προτείνω μια λύση τύπου "soylent green" (για όσους θυμούνται την προφητική ταινία με τον Τσάρλτον Ήστον ). Όποιος συνταξιούχος δεχτεί να πιεί τελετουργικά ένα ανώδυνο θανατηφόρο δηλητήριο, προηγουμένως να ανταμοίβεται με μια ωραία και πολυτελή κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου μαζί με άλλους που επίσης θα δεχθούν αυτή τη διαδικασία. Να το προχωρήσω λιγάκι: Τα λείψανά τους να αξιοποιούνται για την παραγωγή πρωτεϊνούχων μπισκότων που θα δίνονται σε μαθητικά συσσίτια και σε καταυλισμούς προσφύγων και λαθρομεταναστών.

!!!...

...ΣΕ ΓΟΥΣΤΆΡΩ ΔΙΚΈ ΜΟΥ, ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΎ ΜΠΡΟΣΤΆ ΛΈΜΕ !!!...

Theodore.

Εχει δει κάποια παλιά ταινία επιστημονικής φαντασίας που γινόταν κάτι τέτοιο.Την έχω δει κι εγώ.

Μπράβο

Προσπαθούσα να θυμηθω τον τίτλο της ταινίας με το σενάριο αυτό...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία