stefanakidis_vassilis

Υπουργός παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας (στην Πορτογαλία...)

Βασίλης Στεφανακίδης


«Μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και τα δεκάδες θύματα που θρηνήσαμε, θεωρώ ότι δεν διαθέτω τις προϋποθέσεις ούτε πολιτικά αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο να παραμείνω στη θέση μου στο υπουργείο Εσωτερικών».

Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Αυτή η δήλωση παραίτησης για λόγους ευθιξίας, δεν ανήκει σε Ελληνα αξιωματούχο. Ήταν η περυσινή παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην πατρίδα της.

Στα καθ' ημάς, η έννοια της πολιτικής ευθύνης και η αποδοχή της, είναι άγνωστες λέξεις διαχρονικά. Τι κι αν θρηνούμε κάθε τόσο δεκάδες θύματα πότε από πλημμύρες και πότε από πυρκαγιές.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και καθ' ολοκληρίαν πότε στους στρατηγούς ανέμους καιπότε στα ασύμμετρα φαινόμενα που είναι απότοκα της κλιματικής αλλαγής. Αν μη τι άλλο, οι δικαιολογίες είναι σοβαροφανείς. Πειστικές δεν ξέρω.

Αυτό που ξέρουμε μετά βεβαιότητας όμως, είναι πως αυτές τις μέρες εθνικού πένθους, μετράμε δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα, αγνοούμε πόσοι τελικά είναι οι αγνοούμενοι και αγωνιούμε για τους διασωληνωμένους τραυματίες. Σ' αυτούς και τους συγγενείς τους, ελάχιστη έως καθόλου σημασία έχουν οι δικαιολογίες για την κλιματική αλλαγή και το πινγκ πονγκ με το μπαλάκι των ευθυνών να περνάει από τη μια κρατική υπηρεσία στην άλλη.

Ελάχιστα έως καθόλου τους ενδιαφέρουν αν οι εμπλεκόμενοι φορείς του κράτους υπερασπίζονται τον εαυτό τους λέγοντας πως έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν σωστά και βάση τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα είναι οδυνηρότατο κι αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Επομένως γι αυτό τον μακρύ κατάλογο των νεκρών και των χιλιάδων καμμένων σπιτιών κάποιος φταίει.

Κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη.

Κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του.

Κάποιος βρίσκεται σε λάθος θέση και κάποιοι άλλοι τον έβαλαν εκεί όχι με αξιοκρατικό τρόπο. Αδιάφορο πως επιμερίζεται η ευθύνη ανάμεσα σε Πυροσβεστική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια, Δημάρχους και Κεντρική Διοίκηση.

Κάποιοι από όλους αυτούς ή όλοι μαζί φταίνε.

Φταίνε γιατί δεν συντονίστηκαν, δεν πήραν εγκαίρως τις σωστές αποφάσεις, υποεκτίμησαν το φαινόμενο, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και εν τέλει άφησαν τους συμπολίτες μας αβοήθητους να καούν και να γίνουν στάχτη οι περιουσίες χιλιάδων φορολογουμένων από τους οποίους πληρώνονται όλοι αυτοί.
Αδιάφορο επίσης αν τα Μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι πυροσβέστες είναι λίγα και πεπαλαιωμένα.

Ας φρόντιζαν αυτοί που έχουν την ευθύνη, να πάρουν πυροσβεστικά αεροπλάνα και όχι πολεμικά αεροπλάνα για χάρη του Τραμπ.

Φθηνή δικαιολογία τα περί δημοσιονομικού προβλήματος και της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Θέμα βούλησης και προτεραιοτήτων είναι.
Δεν υπήρχε βούληση και οι προτεραιότητες είναι λάθος ιεραρχημένες.

Πως δηλαδή τώρα, μετά το κακό η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται και μας λέει πως υπάρχουν χρήματα στα ευρωπαϊκά ταμεία, για ανανέωση του πυροσβεστικού μας στόλου;

Γιατί αυτοί που έπρεπε δεν φρόντισαν να το ψάξουν μόνοι τους από πριν και να διεκδικήσουν αυτά τα κονδύλια;

Αδιάφορο επίσης αν ο οικισμός στο Μάτι και τις γύρω περιοχές ήταν αυθαίρετος και χωρίς υποδομές, δρόμους και σχέδιο πόλης. Ποιος το επέτρεψε να υφίσταται εδώ και δεκαετίες;

Το κράτος. Μήπως αυτό το ελληνικό κράτος δεν έχει τους ανάλογους νόμους και τη δικαιοδοσία να μην επιτρέπει την αυθαιρεσία του πολίτη και να γκρεμίζει τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε δάσος;

Από νόμους τίποτα άλλο.

Η εφαρμογή των νόμων είναι το πρόβλημα και η αποκλειστική ευθύνη ανήκει διαχρονικά στην εκτελεστική εξουσία. Μια όμως εκτελεστική εξουσία που ανεξάρτητα από το κόμμα που την ασκεί, διαχρονικά κάνει τα στραβά μάτια για να μη στεναχωρήσει την κομματική πελατεία.

Οι ώρες και οι μέρες που ζούμε είναι τραγικές και με αυτό τον εθνικό πόνο θα πορευτούμε για πολύ ακόμα. Μετά θα έρθει ο πανδαμάτωρ χρόνος και θα τα ξεχάσουμε κι αυτά όπως ξεχάσαμε τους νεκρούς της Ηλείας και τους νεκρούς της Μάνδρας.

Θα σταθούμε και θα αναδείξουμε τον ηρωισμό κάποιων πυροσβεστών, κάποιων πιλότων, κάποιων εθελοντών, θα αναδείξουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη των συμπολιτών μας και η τραγωδία θα κουκουλωθεί όπως – όπως.

Δεν θα βρεθεί καν κάποιος για το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για να καθίσει στο εδώλιο όπως έγινε με τους ιδιώτες μηχανικούς των πολυκατοικιών που έπεσαν στους σεισμούς του 1999 ή όπως έγινε με τους ιδιώτες καπεταναίους με το ναυάγιο του Σάμαινα στην Πάρο.

Γι αυτό έγκλημα ,δεν θα υπάρξει τιμωρία όπως δεν υπήρξε στα ανάλογα του παρελθόντος γιατί απλούστατα, σ' αυτές τις περιπτώσεις εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιες εξουσίες οι οποίες ίστανται υπεράνω νόμων και ανθρώπων σε αντίθεση με τους ιδιώτες.

Στη επόμενη τραγωδία πρωθυπουργός και υπουργοί θα δεσμεύονται και πάλι πως η έρευνα θα φθάσει στο κόκκαλο και πως δεν θα μείνει κανένα αναπάντητο ερώτημα.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΧχΧ

Γατάκια Πορτογαλία, εμάς ο καμμμμμμμμενος έχει παραιτηθεί 12 φορές.

Νίκος Γκιώνης

Κάποτε φτιάχτηκε κι εδώ η Πολιτική Προστασία, η οποία είχε πολλές επιτυχίες με χαρακτηριστική τον σεισμό του 99 , μερικές αποτυχίες αλλά πάντα δρούσαν επί τη βάσει περίπου πολεμικού επιχειρησιακού σχεδιασμού στην βάση της καταστολής, καθώς αρχικά δεν είχε προβλεφτεί πρόληψη. Τα 10 τελευταία χρόνια δουλεύονταν πολύ το λεγόμενο «Υγειονομικό μοντέλο» , η πρόληψη δηλαδή. Τι ακριβώς έχει συμβεί και η Πολιτική Προστασία έχει πια τόσο παραμεριστεί δεν το γνωρίζουμε, παρά μόνο εικασίες κάνουμε. Ωστόσο για να φτιαχτεί το όποιο μοντέλο δράσης εκτός από τις υδροφόρες ή τα αεροπλάνα ή τον σχεδιασμό εκκένωσης – όπως έπραξε ο Δήμαρχος Καμίνης με απόλυτη επιτυχία, φυσικά σε ευμενέστερο πεδίο απότι μια δόμηση πολίχνης – χρειάζονται επιτελείς , που να δουλεύουν όλο τον χρόνο με επαρκή διαχειριστική επίβλεψη από μια ξύπνια ηγεσία. Να , μόνον που εδώ μας έδειξαν πως ο Μηχανικός ΠΘ δεν είχε ιδέα για την ταχύτητα του αέρα , ως τάξη μεγέθους αντιληπτικά και ο αρμόδιος ΥΠΕΣ έπαιζε αμήχανα το κινητό του . Παρακάμπτω για προφανείς λόγους το επικοινωνιακό στήσιμο.

Συριζανελέ Καραμανλοπαπακιστάν

Οι εικόνες από τους δορυφόρους πόση περισσότερη αλήθεια να πουν? Μέχρι την Μικρά Ασία σχεδόν έφτασε να φαίνεται από τον δορυφόρο το σήμα των καπνών από Κινέτα και Ανατολική Αττική! Εδώ ακόμα ψάχνουμε γιατί πέρασε η φωτιά την Μαραθώνος ενώ άλλες φορές δεν τη πέρναγε. Πιο πιθανό ήταν η συγκεκριμένη φωτιά να καβαλούσε τον Ευβοϊκό και να συνέχιζε στην Εύβοια παρά να σταμάταγε στην Μαραθώνος με ΚΑΘΕΤΟ αέρα 9-11 μποφώρ…. Θυελλώδεις ΔΥΤΙΚΟΙ άνεμοι ήταν ένα άγνωστο φρούτο μέχρι την περασμένη Δευτέρα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής (Μάτι – Ραφήνα) . (Κατά τα άλλα η Κλιματική αλλαγή είναι μύθος των Γερμανών και των Κινέζων). Τα μελτεμάκια είναι βόρεια βορειοανατολικά και σε σχετική παραλληλία με την λεωφόρο Μαραθώνος, ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕΤΟΤΗΤΑ. Από την στιγμή που εμφανίστηκε φλόγα κατάντι της Πεντέλης, (στο Νταού Πεντέλης) ήταν κάτι σαν Death Sentence για την όλη τη λωρίδα αυτή δυτικά μέχρι την θάλασσα με θυελλώδεις δυτικούς ανέμους να καεί. Όμως, έπρεπε να σωθούν οι άνθρωποι. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Δεν υπάρχει για να φτιάχνει αφηγήματα αλλά για να δρα! Πληρώνουμε ένα σωρό διοικητικές δομές και αγοράζουμε ένα σωρό εργαλεία software και best management practices και δεν υπάρχει ΕΝΑΣ με ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να πάρει MIA κρίσημη απόφαση ΤΗΝ κρίσημη ώρα? Υπήρξαν 2 καθαρές ώρες. Αρκετός χρόνος για να οδηγηθούν οι "ικανότεροι" με ηρεμία (ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ) στη θάλασσα από τις λίγες διαθέσιμες ασφαλείς προσβάσεις (όσες έχουν μείνει από τις καταπατήσεις) και να φυγαδευτούν οδικώς ΜΟΝΟ οι ανήμποροι. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να ξεκινήσουν έγκαιρα την αποκομιδή από την θάλασσα με όλα τα διαθέσιμα πλωτά μέσα για όλους αυτούς που θα είχαν αυτή τη συγκεκριμένη οδό διαφυγής (και όχι να χρειαζόταν κολύμπι από 3 μέχρι και 7 ώρες!!). Δηλαδή αν είχε γίνει το ίδιο ακριβώς μια μέρα πριν που ήταν Κυριακή, με 4πλάσιο κόσμο στην ευρύτερη περιοχή πόσες ψυχές έπρεπε να θρηνήσουμε? Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται Πολιτική Προστασία με Ουσία και guts όπως δρα σε τωρινές γιγαντιαίες πυρκαγιές στην Σουηδία και στην Καλιφόρνια (μύθος η Κλιματική Αλλαγή τα είπαμε αυτά…) ΚΑΙ ΟΧΙ δήθεν Πολιτική Προστασία με απλά Επικοινωνιακό Προσανατολισμό και κομματική στρατηγική της δεκαετίας 1960! Όσο για την περιρρέουσα και εύκολη συνωμοσιολογία. Όποιος έχει δει πως σπινθηρίζουν οι μικροί μετασχηματιστές και τα καλώδια πάνω στις κολώνες ΜΤ της ΔΕΗ και πόσο κακοσυντηρημένο είναι αυτό το δίκτυο καταλαβαίνει σε συνθήκες θυελλωδών ανέμων ποιος είναι ο αληθινός εμπρηστής.

S

Συγχαρητήρια φίλε. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με τη δική σας κρίση, η Ελλάδα έχει μέλλον.

VAGANEMOS

Πλημμύρισε η Μάνδρα με νεκρούς τίποτα καμία παραίτηση, γέμισε μαζούτ όλος ο Θερμαϊκός τίποτα Όλα καλά καμία παραίτηση, ξανά πλημμύρισε η Μάνδρα Ευτυχώς αυτή τη φορά χωρίς νεκρούς τίποτα όλα καλά καμία παραίτηση, κατά κάηκαν πάνω από 100 άνθρωποι στο μάτι όλα λειτούργησαν ρολόι τίποτα καμία παραίτηση Απορώ τι άλλο πρέπει να γίνει?

ΑΤΛΑΣ

Εύκολο και εύπεπτο άρθρο... πόσοι αλήθεια παραιτήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις για παρόμοιους λόγους; ο αρθρογράφος θα έλεγε την αλήθεια αν έγραφε ότι σαν διατεταγμένος που είναι το μόνο που θέλει είναι να πέσει ο Τσίπρας μπας και σωθεί το πρώτο θέμα!

γλοιωδης, ρουφιανος, τραμπουκος με ηθικο πλεονεκτημα

σωστος συντροφε, πρεπει να αντιμετωπιζουμε τα γεγονοτα διαλεκτικα που συγκεκριμμενα σημαινει οτι και οι αλλοι τα ιδια καναν. εξ αλλου η ιστορια δεν ειναι ηλεκτρικο πλυντηριο που προσφερεται με εγγυηση, ομως με την αντιμνημονιακη κυβερνηση σωτηριας ερχεται εδω και τρια χρονια το καινουριο. την κυβερνηση αποτελλουν καταξιωμενοι αγωνιστες της αριστερας που εχουν να επιδειξουν ιδιαιτερες επαγγελματικες επιτυχιες και πολυτιμη πειρα σε συνδικαλιστιλικι στο δημοσιο, σε καταληψεις δημοσιων χωρων, στο κινημα "δεν πληρωνω", στην υποστηριξη της λαθρομεταναστευσης. η περηφανη διαπραγματευση με το τριτο μνημονιο, τα capital controls, η αυξηση του αριθμου των μετακλητων, η αναγνωριση μακεδονικης γλωσσας και εθνους, η μειωση των συνταξεων, η παραχωρηση δημοσιας περιουσιας για 99 χρονια ειναι μερικες απο τις επιτυχιες της κυβερνησης που δειχνουν οτι βρισκομαστε στον σωστο δρομο εναντια σε γκεσταπιτες, βαστασοιμπλεδες, μενουμεευρωπηδες, Πρωτο Θεμα, Σκαι.....

AN_NE

η αναφερομενη Constança Urbano de Sousa ειναι καθηγητρια πανεπιστημιου, με καρριερα διαφορετικη απο μιας συντροφισσας διορισμενης μεσω ΦΕΚ η των αλλων κομματοσκυλων του ΣΥΡΙΖΑ με την υποστηριξη και των "παιδιων". η παραιτηθεισα δεν ειναι αριστερη, κατεβηκε στις τελευταιες εκλογες με το σοσιαλιστικο κομμα, με το οποιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει καμμια ιδεολογικη συγγενεια και ποτε δεν ειχε επαφες. οι αριστεροι δεν παραιτουνται οικειοθελως, τους παραιτουν οπως ειδαμε σε ανασχηματισμους, η μετατιθενται σε αλλη θεση ιδιων αποδοχων οπως η συντροφισσα Αντωνοπουλου. αλλωστε τι ευθιξια να εχει καποιος που η κουλτουρα του ειναι μπαφος, κοπροσκυλιασμα, βρισιδι, ρουφιανλικι, πιασαρικα συνθηματα, να το παιζουμε θυμα εστω και με αυταπατες.

Κρις7

Πετυχημένο σχόλιο.

Αθανάσιος

Φοβερά εύστοχος τίτλος....

ΥΠΑΜ

τα αεροσκάφη ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία οπότε την ευθύνη την φέρει ο Καμμένος για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για ανανέωση του στόλου που δεν χρησιμοποίησε. Και γιατί να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια , αφού δεν προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση να εισπράξει νόμιμη μίζα(εκ του νόμου) από την αγορά ! Όσον αφορά τις παραιτήσεις που περιμένουν οι νεοέλληνες ,το λέω συνεχώς ότι στην κουμμουνιστική ιδεολογία και πρακτική δεν είναι αποδεκτό η παραίτηση αλλά μόνο η απόλυση από το Κομισαριάτο (ή όργανα του κόμματος που συνηθίζουν να λένε τα κνιτόμουτρα). Δεν υπάρχει παραίτηση για αυτούς αλλά μόνο απόλυση,αυτό ίσχυε και στην ΕΣΣΔ παλιότερα.

Montazieros

Φανταστείτε με την απλή αναλογική στους δήμους που ψήφισαν, να προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους όλοι αυτοί που θα εκλεγούν σε κάποια τέτοια συμβάντα και θα πρέπει να πάρει κάποιος την ευθύνη! Θα καούν και τα πεζοδρόμια!

Δεν φεύγουν με τίποτα!

Ο προδότης αρχηγός τους ξεπούλησε αρχές, ιδέες, συντρόφους, κατάσχει Α' κατοικίες, παραδίδει την Ιστορία της χώρας (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), ετοιμάζεται να ξεπουλήσει εδάφη (Ήπειρος) και ευθύνη δική του δεν είδε πουθενά!! 17 ώρες διαπραγματευόνταν και ξεπούλησε τη χώρα για 99 χρόνια! Πού θα βρει το κουράγιο να διώξει τον Σκουρλέτη;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία