Μετά την “επιτυχία” στο Σκοπιανό ,σήμερα “ρυθμίζουν” και το χρέος
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Μετά την “επιτυχία” στο Σκοπιανό ,σήμερα “ρυθμίζουν” και το χρέος

Την ώρα που ο “σκακιστής σε δυο σκακιέρες” Τσίπρας, “αποθεώνεται” από άκρου εις άκρον της χώρας, για τη συμφωνία που “πέτυχε” με τους Σκοπιανούς, σήμερα περιμένουμε να δούμε και το αποτέλεσμα της αναντίρρητης αποδοχής όσων του ζήτησαν οι δανειστές στα τελευταία χρόνια. Περιμένουμε αν όσα τους έταξαν για το χρέος ως αντάλλαγμα των μέτρων που μας επέβαλλε, θα γίνουν πράξη ή αν στο τέλος, δηλαδή τώρα που έκανε τη βρώμικη δουλειά, θα τον φιλοδωρήσουν γαλαντόμα ή με ψιχία.

Στο κυβερνητικό πάντως στρατόπεδο εμφανίζονται έμπλεοι αισιοδοξίας και το μόνο που δεν μας λένε είναι πως θα τρίβουμε τα μάτια μας, με τη γενναιοδωρία των δανειστών. Αυτό βέβαια δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες και τις παρασκηνιακές κουβέντες και κυρίως με τους Γερμανούς, εξ ου και το Bloomberg κάνει λόγο για μεταμνημονιακό ζουρλομανδύα που μας ετοιμάζουν οι δανειστές.

Τι ακριβώς θα αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς, θα το μάθουμε αργά το βράδυ. Το βέβαιο πάντως είναι πως οι όποιες αποφάσεις θα αφήσουν στο συρτάρι τις γραβάτες που έχουν κάνει δώρο στον Τσίπρα διάφοροι ηγέτες κι αυτός υποσχέθηκε πως θα τις φορέσει όταν ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος. Κι αυτό γιατί, απ' ότι καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα, το μέλημα της Γερμανίας αυτή τη στιγμή είναι να ησυχάσει το κεφάλι της με την Ελλάδα για το επόμενα 3 χρόνια και μετά βλέπουμε. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι θα μετακυλήσουν για μερικά χρόνια την αποπληρωμή των τόκων των δανείων μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα κουμπαρά με μερικά δισ. από τα υπόλοιπα του προγράμματος αλλά και το στράγγισμα όλων των φορέων του ελληνικού κράτους, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να βγούμε στις αγορές άμεσα καθώς όλοι καταλαβαίνουν ότι μας περιμένουν στη γωνία. Κι αυτό γιατί το ελληνικό χρέος δεν θα έχει τη βούλα του ΔΝΤ πως είναι βιώσιμο κι αυτή η “λεπτομέρεια” κτίζει υψηλά και απαγορευτικά επιτόκια λόγω του αυξημένου κινδύνου.

Όμως κι αυτή η διαφαινόμενη προσωρινή λύση με πασαλείμματα, δεν πρόκειται να μας δοθεί εν λευκώ και χαριστικά. Οι υποχρεώσεις που θα απορρέουν από αυτήν δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου αμελητέες καθώς η αυστηρή επιτήρηση και οι συνεχείς έλεγχοι, δεν πρόκειται να αφήσουν πολλά περιθώρια αυτόνομης οικονομικής πολιτικής και η παραμικρή παρεκτροπή από τις δεσμεύσεις για συνέχιση της λιτότητας, θα έχει τίμημα και ανατροπές.

Με άλλα λόγια μπορεί τυπικά το μνημόνιο να λήξει τον Αύγουστο αλλά οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας θα είναι αέναες. Οι περικοπές των συντάξεων θα γίνουν κανονικά, το αφορολόγητο θα μειωθεί κανονικά, οι κοινωνικές δαπάνες δεν μπορούν να αυξηθούν,τα πλεονάσματα είναι υποχρεωτικά μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα, οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν, ούτε καν ο κατώτατος και φυσικά ούτε λόγος για μείωση φορολογικών συντελεστών και ειδικών φόρων. Το μόνο που μας επιτρέπουν είναι αν οι φόροι υπεραποδώσουν και το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο του στόχου του 3,5%, τότε μπορούν να διαθέσουν μικρό μέρος της υπεραπόδοσης σε μποναμάδες για τους ανθρώπους που οδηγήθηκαν στο περιθώριο, όπως επίδομα Χριστουγέννων, επιδότηση ενοικίου ή σχολικά γεύματα!

Και μπορεί όλα αυτά να μην είναι για πανηγύρια αλλά για κλάματα αλλά αυτοί είναι ικανοί να πανηγυρίσουν και να προσπαθήσουν για άλλη μια φορά να μας πείσουν πόσο ικανοί διαπραγματευτές είναι. Άλλωστε το βλέπουμε πόσο χαρούμενα κομπορρημονούν για τη συμφωνία με τα Σκόπια, όταν όλη η Ελλάδα τους αποδοκιμάζει και το 70% χαρακτηρίζει αυτή τη συμφωνία από κακή ως προδοτική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα