stefanakidis_vassilis

Αντικειμενικές κατ' όνομα, ληστρικές στην πράξη

Βασίλης Στεφανακίδης

Εδώ και 2 χρόνια, οι θεσμοί(ακόμα κι αυτοί είχαν ευαισθησίες!) πίεζαν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων έτσι ώστε να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις χαμηλές εμπορικές τιμές και τις υψηλές αντικειμενικές στις περισσότερες των περιπτώσεων αλλά και το αντίστροφο στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές.

Επιτροπές επί επιτροπών, εξωτερικοί εκτιμητές και χιλιάδες εργατοώρες για να βγει αυτό το αποτέλεσμα που είδαμε και το οποίο πόρρω απέχει από την επιβεβαίωση του όρου “αντικειμενικές τιμές”.

Λες κι αυτοί οι άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών που φέρουν την ευθύνη γι αυτό το γονατογράφημα, ζουν σε άλλη χώρα ή και άλλο πλανήτη. Μας εμφάνισαν μειώσεις σε κάποιες ακριβές περιοχές πλην όμως κι αυτές οι νέες μειωμένες τιμές, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι έως και διπλάσιες των πραγματικών τιμών με βάση τις οποίες γίνονται οι όποιες αγοραπωλησίες.

Οι δε αυξήσεις που έγιναν στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές, είναι τόσο ανεπαίσθητες ώστε να μη το καταλάβουν καν οι υπόχρεοι στον ΕΝΦΙΑ.
Όσο δε για τη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών όπου οι αντικειμενικές έμειναν αμετάβλητες, θαρρείς κι έγινε θαύμα και πως σε αυτές, η κρίση που ισοπέδωσε τα πάντα, έστριψε και τις άφησε ανέγγιχτες!

Η εξήγηση βέβαια για αυτό το ανοσιούργημα είναι απλή και άκρως κυνική.

Επειδή τα ακίνητα είναι μια σταθερή πηγή εσόδων για τον κρατικό κορβανά τα τελευταία πέτρινα χρόνια, ουδείς αναλαμβάνει το ρίσκο να διαταράξει τα παγιωμένα.
Στο ταμείο πρέπει να μπαίνουν τουλάχιστον 2,65 δισ. Ετησίως, βρέξει χιονίσει, ανεξαρτήτως αντικειμενικών τιμών και βεβαιωμένων αξιών. Κανένα ελαφρυντικό σε κανένα. Κανένας συνδυασμός εισοδημάτων του ιδιοκτήτη του ακινήτου, με το χαράτσι που εκδίδεται από τα κομπιούτερς. Δεν έχει καμιά σημασία αν σήμερα είσαι συνταξιούχος με χιλιοπετσοκομμένη σύνταξη και απέκτησες ένα καλό σπίτι την εποχή που ήσουν καλοπληρωμένος εργαζόμενος. Αλλά και μεγαλοφορολογούμενος .Σήμερα ή θα πληρώσεις το χαράτσι για το σπίτι σου ή διαφορετικά να το πουλήσεις και να πας στο νοίκι με όσο αντέχει η νέα σου οικονομική πραγματικότητα όπως σου την έφτιαξαν τα σαΐνια οι πολιτικοί.

Όμοια αν οι γονείς, σου κληροδότησαν ένα σπίτι κι εσύ τώρα ως άνεργος δεν καταφέρνεις καν να πληρώσεις τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ ,πόσο μάλλον να πληρώσεις και τον πλέον άδικο φόρο, τον ΕΝΦΙΑ, που ας μην ξεχνάμε ,ετούτοι εδώ που σήμερα τον μονιμοποίησαν από έκτακτο φόρο που ήταν όταν πρωτομπήκε στη ζωή μας από τους Σαμαροβενιζέλους, έταζαν προεκλογικά πως θα τον καταργούσαν γιατί δεν διορθώνονταν!

Όλα στο βωμό των εισπράξεων και στα τσακίδια η αγορά του real estate που κάποτε ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας, στα τσακίδια και οι ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων αλλά και ο μόχθος 2-3 γενεών Ελλήνων που γεννήθηκαν,μεγάλωσαν και πέθαναν κυνηγώντας στερούμενοι,το όνειρο του κεραμιδιού πάνω από το κεφάλι της οικογένειας.

Ουδείς λοιπόν σήμερα από αυτούς που διαχειρίζονται τις ζωές μας, δε τόλμησε να βάλλει στον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των φόρων και τη φοροδοτική ικανότητα ενός εκάστου εξ ημών αλλά και τη συνολική περιουσιακή μας κατάσταση ή το ελάχιστο όριο επιβίωσης.

Τα στοιχεία πλέον όλων μας βρίσκονται στη διάθεση τους. Από τα κοτέτσια μέχρι τα μέγαρα, από τα χρέη μας σε εφορίες, τράπεζες Ταμεία, ΔΕΚΟ έως και τις καταθέσεις μέχρι του τελευταίου λεπτού στις τράπεζες. Τα ξέρουν όλα και τα βρίσκουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Βλέπετε όμως, αν έμπαιναν τέτοιες παράμετροι στην εξίσωση ή παράγοντες όπως η υγεία ενός εκάστου τότε ο λογαριασμός δεν θα έβγαινε. Ενώ το απλό ,οριζόντιο και με παρωπίδες σύστημα( με μικρές εξαιρέσεις στους πολύ φτωχούς όχι αντικειμενικά αλλά θεωρητικά) είναι το πιο ασφαλές σύστημα για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και να τα διαχειρίζονται αυτοί, που στη προηγούμενη ζωή τους δεν είχαν διαχειριστεί ούτε περίπτερο.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Κάτι συμβαίνει στο βασίλειο της ΝΔανιμαρκίας

Δεν σας αρέσει η ελεύθερη αγορά; Δεν θα μας σώσει το αόρατο χέρι του Κυριάκου;

Επανασταση της α-γραβατας και σια

130.000 αποποιησεις κληρονομιων,ελαχιστες καινουργιες οικοδομικες αδειες,ανεργια στον κλαδο της οικοδομης,κλεισιμο σε επιχειρησεις του κλαδου,ενεργειακα πιστοποιητικα(εδω ακουστε κι αυτο:φιλος μου θελει να αγορασει ενα παλιο σπιτι με γκρεμισμενη τη σκεπη για να το φτιαξει και δεν μπορει γιατι ο πωλητης πρεπει πρωτα να βγαλει ενεργειακο πιστοποιητικο το οποιο δεν μπορει να βγει χωρις σκεπη!)τα κανανε μανταρα...Και περιμενουν και επενδυτες τρομαρα τους τα χαιβανια! Κατα τα αλλα ερχεται η αναπτυξη τρεχοντας...

Υποκριτές

Τώρα έγιναν οι αντικειμενικές, "ληστρικές"; Τόσα χρόνια τι ήταν; Και τι "τεκμήρια" επέφεραν; Και ποιές άλλες στρεβλώσεις; Αντε σκεφτείτε κάτι καλύτερο αν θέλετε να κάνετε "αντιπολίτευση".

Το αντικειμενικό είναι αντικειμενικό,

επειδή είναι προϊόν της φύσης-ουσίας μιας διεργασίας και υπάρχει έξω κι ανεξάρτητα από τη συνείδησή μας. Στην προκειμένη περίπτωση, στον καπιταλισμό, το αντικειμενικό είναι αυτό που διαμόρφωσε η αγορά μέσω του κόστους κατασκευής, του νόμου προσφοράς και ζήτησης και του νόμου της απαξίωσης λόγω παλαιότητας, παλαιότητα η οποία το φθείρει φυσικά και χρηστικά, χωρίς να μπλέκονται αυτά τα δύο απαραίτητα. Το καλοσυντηρημένο σπίτι της γιαγιάς μου, δεν είναι σχεδιαστικά λειτουργικό για τα σύγχρονα έπιπλα και συσκευές λ.χ. Στον καπιταλισμό όμως έχουμε και την Αστική πολιτική, που το κατασκεύασμα του σάπιου μυαλού των πολιτικών υπηρετών των καπιταλιστών, το υποκειμενικό δηλαδή, γίνεται με τα κλασικά καπιταλιστικά βαφτίσια, "αντικειμενικό". Ή αλλιώς πώς η ιδεολογία των αναρχικών, ο υποκειμενικός ιδεαλισμός, το "φτιάχνω τον κόσμο στο κεφάλι μου", βολεύει τους καπιταλιστές στο να μας φορτώνουν κι άλλα χρέη, να τα πάρουν αυτοί επιδότηση και φοροαπαλλαγή. Σε σάπιο σύστημα (καπιταλισμό), για να επιβιώσεις και να αναδειχθείς θέλεις σάπιο μυαλό (Αστοί πολιτικοί και παρατρεχάμενοί τους). Η πραγματικότητα φτιάχνει το πνεύμα που της αρμόζει και ποτέ το αντίθετο. Κι ευτυχώς αυτό το πνεύμα είναι πάντα διττό. Το σάπιο (καπιταλιστικό) και το λαμπρό - προοδευτικό (Κομμουνιστικό), στην περίπτωσή μας.-

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία