stefanakidis_vassilis

Με άλλη μια κωλοτούμπα, δεν θα χαλάσει ο κόσμος

Βασίλης Στεφανακίδης

Όσοι πιστεύουν πως τα πράγματα στην οικονομία αλλά και στην πολιτική κινούνται με ευθύγραμμο τρόπο είναι το λιγότερο αφελείς.

Και εκτός από αφελείς είναι εγκληματικά επικίνδυνοι αν δεν διαθέτουν plan b αλλά και c ενδεχομένως.

Ένα χρόνο τώρα, η κυβερνητικοί, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, επαίρονται και υπόσχονται με βεβαιότητα την καθαρή έξοδο που θα κάνουν μετά τη λήξη του προγράμματος, αγνοώντας επιδεικτικά τις συμβουλές και τις επισημάνσεις των δανειστών αλλά και των διεθνών οίκων που τους λένε ότι οι αγορές δεν είναι και τόσο άγιοι. Ούτε άκουγαν για τις απρόβλεπτες καταστάσεις στην παγκόσμια οικονομία που μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή το οικονομικό κλίμα με πολλές δυσμενείς παραμέτρους. Αμέτι μουχαμέτι η καθαρή έξοδος γιατί η πρώτη φορά αριστερά, ξέρει καλύτερα πολλώ δε μάλλον που τώρα έμαθε καλά και τις αγορές!

Και αίφνης, μας προέκυψε το Ιταλικό πρόβλημα με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με τους λαϊκιστές αλλά και η πρόταση μομφής στον Ραχόι της Ισπανίας και νάσου οι αγορές έστειλαν το δικό τους μήνυμα ανησυχίας για τα λεφτά τους, εκτοξεύοντας μέσα σε μόλις δυο μέρες τα επιτόκια των ομολόγων Ιταλίας,Ισπανίας αλλά και Ελλάδος βεβαίως-βεβαίως σε απαγορευτικά επίπεδα.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει εφεξής στην Ιταλία, αν θα σχηματίσουν κυβέρνηση οι λαϊκιστές ή αν θα πάνε σε νέες εκλογές άμεσα, όμως το βέβαιο είναι πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και ανεξάρτητα από τη δική της πορεία, τα απόνερα της θα μας επηρεάζουν αναπόφευκτα. Κι αυτή η διελκυστίνδα ανάμεσα στους λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές και τους main stream Γερμανοκίνητους Ευρωπαϊστές θυμίζει τον καυγά των ιπποπόταμων στο βάλτο που στο τέλος την πληρώνουν τα βατράχια. Περιττό να αναφερθεί ποιοι είναι τα βατράχια στην προκείμενη περίπτωση.

Στο 4,6% λοιπόν από χθες το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη βέβαιη αποκλιμάκωση στο επόμενο διάστημα, τότε δηλαδή που λήγει το πρόγραμμα.

Από την Κομισιόν μέχρι πρόσφατα, για να μη χαλάσουν το χατήρι στους δικούς μας, έλεγαν στον Τσακαλώτο και στον Τσίπρα, οκέυ παιδιά καθαρή έξοδο θέλετε, καθαρή .Ο Μοσκοβισί μαζί σας. Μόνο που τον Μοσκοβισί και τον Γιούνκερ δεν τους λαμβάνει κανείς στα σοβαρά γιατί απλά μετά τον Αύγουστο τελειώνει ο ρόλος τους και δεν θα έχουν κανένα λόγο για την επόμενη μέρα. Άλλωστε η ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει λεφτά αλλά οι χώρες μέσω του ESM.

Αυτοί όμως που... κάτι παραπάνω ξέρουν από τον κ. Μοσκοβισί, όπως το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι σήμερα επιμένουν για προληπτική γραμμή στήριξης γιατί απλά δεν αντέχουν να δουν μια επανάληψη του 2015 γιατί έχουν σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν στην Ευρωζώνη όπως η Ιταλία αλλά και το ευρώ που καταρρέει.

ΟΙ δικοί μας κολλημένοι ξανά στις ιδεοληψίες τους. Βλέπετε είχαν κάνει λάβαρο το 2015 το mail Χαρδούβελη και έφτυναν στην προληπτική γραμμή που είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς και τώρα δυσκολεύονται . Τι να κάνουμε όμως και ο Νότης Σφακιανάκης δυσκολεύτηκε αλλά στο τέλος έγλειψε εκεί που έφτυνε τους Αλβανούς γιατί τα λεφτά ήταν πολλά. Ελπίζω πάντως στο τέλος να καταλάβουν πως δεν πρέπει να προσφύγουν σε ακριβό δανεισμό μόνο για το γινάτι και να κάνουν εγκαίρως άλλη μια κωλοτούμπα είτε με πιστοληπτική γραμμή είτε με άτυπη παράταση του μνημονίου. Άλλωστε εκεί που αποδεδειγμένα είναι καλοί είναι οι κωλοτούμπες και η επικοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Γιατί λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλός στις κωλοτούμπες;

Θέλετε να πείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κωλοτούμπες;

I have a dream

@ΜΟΡΤΗΣ. Να προσθέσω και άμεση κατάργηση-εξαφάνιση του νόμου κατουροκαρούμπαλου, με το παγκοσμίως πρωτότυπο αφήγημα της "εθνικής σύνταξης" με την οποία θρέφεις κομματόσκυλα και χαμένα κορμιά, γενικά επενδυτές της χρόνιας μαστούρας με την νέα τώρα "ιατρική κάνναβη υδροπονίας".

Ο Κανόνας

Στο ασφαλές λιμάνι του ΕSM με 1% επιτόκιο. Συνεχή αέναα μνημόνια με ευρωπαϊκή εποπτεία και επιτροπεία γιατί μόνοι μας θα κάνουμε σαν κακομαθημένα παιδάκια αυτά πού ξέρουμε και που μας έφεραν στην χρεοκοπία.

Σωτήρης Μπέλλος

Έτσι. Δυστυχώς μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Είμαστε ξεφτίλες. Καραδοκούν πάλι να μοιράσουν στα κομματόσκυλα τα λεφτά μας (ιδ.τομέα)

ΜΟΡΤΗΣ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ αργόσχολων στο δημόσιο, και ΜΕΙΩΣΗ μισθών. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πλερώνονται με μεγαλύτερους μισθούς απ' τον ιδ. τομέα. Γι αυτό τόσα χρόνια τώρα δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε απ' τον πάτο. Γιατί τα φράγκα τα τρώνε χαραμοφάηδες...

Σωτήρης Μπέλλος

Αμήν. Αλλά κωλώνουν άπαντες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία