Και πάλι καλά, το 1,4% της ανάπτυξης!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Και πάλι καλά, το 1,4% της ανάπτυξης!

Η ισχνή τελικά ανάπτυξη του 1,4% για το 2017, φυσικά και δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Το είχαν επισημάνει εγκαίρως πολλοί και μόνο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επαίροντο μέχρι πρόσφατα πως αυτή θα κυμανθεί πέριξ του 2% ,έναντι στόχου στον προϋπολογισμό 2,7%. Την ίδια ώρα , όλες μα όλες οι χώρες τόσο της  Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ κινήθηκαν με πολύ υψηλότερους ρυθμούς αφήνοντας μας στη “φυσική” μας θέση του...ουραγού.

Τι να φταίει άραγε και το περίφημο ελατήριο της οικονομίας που θα μας πετούσε επιτέλους ψηλά, κάτσιασε; 

Η απάντηση δεν απαιτεί δα και μεγάλες μακροοικονομικές γνώσεις για όσους τουλάχιστον θέλουν να καταλάβουν και όχι απλά να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Ανάπτυξη με υψηλούς φόρους δεν γίνεται, τελεία και παύλα.
Κλείσιμο

Ουδείς επενδυτής θα ρισκάρει τα κεφάλαια του για να κάνει το ελληνικό κράτος μεγαλομέτοχο στην επιχείρηση του. Ουδείς πολίτης μπορεί να συνεισφέρει στην αναθέρμανση της κατανάλωσης, δηλαδή της αγοράς με τόσα βάρη στην πλάτη του. Ουδείς μπορεί να εμπιστευτεί αυτή την αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση που κατά βάθος μισεί την επιχειρηματικότητα και το κακό κεφάλαιο που μέσα στη ιδεοληψία τους, είναι  η γενεσιουργός αιτία όλων των δεινών.

Όταν η οικονομική πολιτική τους κινείται αυστηρά μέσα στο δίπολο φόροι-εισφορές και διογκωμένο δημόσιο -επιδόματα, ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, προκοπή δεν πρόκειται να δούμε.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με διαταγές ούτε με ευχολόγια στα συνέδρια και στα μπαλκόνια. Το ίδιο και οι καλύτερες μέρες.

Κι όταν μάλιστα ,με δεδομένες τις ψηφισμένες δεσμεύσεις, έχουμε μπροστά μας από τον επόμενο χρόνο και νέες μειώσεις συντάξεων αλλά και νέα αύξηση των φόρων  με τη μείωση του αφορολόγητου, τότε δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε στο ελάχιστο. Η κατάσταση θα σέρνεται  ό,τι κι αν μας λένε για έξοδο από τα μνημόνια, για καθαρές εξόδους, για επιστροφή στην κανονικότητα κι όλα τα παχιά και ανόητα λόγια.

Όταν μάλιστα οι θεσμοί με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία  ξεκαθαρίζουν πως η  αυστηρή επιτροπεία θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια και παράλληλα οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν μείωση φόρων  πριν περάσουν άλλα 3 χρόνια τουλάχιστον, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο ναρκοθετημένο είναι το μέλλον και της χώρας και όλων ημών που θεωρούμε πως έχουμε ξεπεράσει τα όρια  αντοχής μας.

Με άλλα λόγια ακόμα κι αν έχουμε κάποια στιγμή ,αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, ο οιοσδήποτε αναλάβει, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι η αλλαγή του ψυχολογικού κλίματος  στην οικονομία (και δεν είναι αμελητέο) και ενδεχομένως μια σοβαρότητα και λογική στη διοίκηση της χώρας με επίλυση κάποιων καθημερινών προβλημάτων που δεν απαιτούν χρήμα αλλά αποφασιστικότητα και πυγμή. Το ολέθριο κτύπημα του  τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που έφερε ο “σοφός”  λαός με τις επιλογές του, δυστυχώς, θα μας κατατρέχει και θα μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια κι ας μην τρέφουμε περιττές αυταπάτες, μιμούμενοι την κυβέρνηση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα