stefanakidis_vassilis

Η αυταπάτη της αύξησης της απασχόλησης

Βασίλης Στεφανακίδης

H κυβέρνηση επαίρεται πως το 2017, κατάφερε να αυξήσει την απασχόληση καθώς με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, προσλήφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 143 χιλιάδες περισσότεροι απ' όσους απολύθηκαν.

Αυτό όμως το στοιχείο δεν είναι η πλήρης και ακριβής εικόνα, όταν στην ίδια την έκθεση διαπιστώνεται πως το 55% αυτών των προσλήψεων αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με μισθούς από 360 ευρώ και λιγότερα το μήνα. Αν αυτή η ενίσχυση της φτωχοποίησης με μισθούς που είναι χαμηλότεροι ακόμα και από το επίδομα  ανεργίας, ικανοποιεί την κυβέρνηση, δεν νομίζω να συμβαίνει το ίδιο με αυτούς που υποχρεώνονται να δουλεύουν  κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Και περιττεύει η αναφορά πως σε πολλές περιπτώσεις υποχρεώνονται να  δεχθούν την μερική απασχόληση στα χαρτιά και ο εργοδότης να πληρώνει τις μειωμένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ο εργαζόμενος  απασχολείται με πλήρες ωράριο αλλά μισό μισθό  κι αν του αρέσει. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει μεγάλη προσφορά για δουλειά όσο-όσο αρκεί να εξασφαλιστεί κυριολεκτικά ένα πιάτο φαΐ.

Κακά τα ψέμματα σ' αυτό το ευαίσθητο θέμα, δεν χρειάζονται ούτε ωραιοποιήσεις ούτε στρουθοκαμηλισμοί. Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια, έχουν δημιουργήσει στην κυριολεξία μια εργασιακή ζούγκλα. Οι επιχειρήσεις(οι μικρές κυρίως) που άντεξαν και δεν έβαλαν ακόμα  λουκέτο, προσπαθούν με νύχια και δόντια να κρατηθούν στη ζωή, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από μειώσεις τζίρου, τεράστιες υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία πέραν των διογκωμένων οικογενειακών βαρών .

Όχι πως αυτά δικαιολογούν την εκμετάλλευση της αγωνίας και της ανάγκης του άνεργου κι αυτού που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τον μικροεπιχειρηματία. Φυσικά κοντά σ' αυτούς υπάρχουν κι άλλες ,μεγαλύτερες επιχειρήσεις που το βλέπουν σαν ευκαιρία να ρίξουν το κόστος και να κερδίσουν περισσότερα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, όπως οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας που απαιτούσαν  να τους επιστρέψουν οι εργαζόμενοι το δώρο Χριστουγέννων που τους κατέβαλλαν υπό το φόβο του αυτόφωρου.

Πλην όμως η ηθική και η νομιμότητα είναι το τελευταίο που μπορεί να περιμένει  κανείς μέσα σε αυτό το ατέλειωτο χάος που έχει επιφέρει η χρεοκοπία της χώρας. Ο νόμος της ζούγκλας, ο θάνατος σου η ζωή μου κυριαρχεί και θα συνεχίζεται όσο οι φόροι και οι εισφορές παραμένουν σε αυτά τα δυσβάστακτα ύψη. Όσοι το αντέχουν, το αποδέχονται ελπίζοντας κάποια στιγμή να ανακτήσουν τα χαμένα δικαιώματα τους και όσοι δεν το αντέχουν, ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους.

Με το τρικ της ευέλικτης απασχόλησης μπορεί οι αριθμοί της απασχόλησης να βελτιώθηκαν όμως σε καμιά περίπτωση δεν βελτιώνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων,  ή της εφορίας με την προσθήκη νέων φορολογουμένων. Παράλληλα δε, δημιουργείται μια νέα κοινωνική τάξη που θα τη βρούμε όλοι μπροστά μας κι είναι αυτοί των πεινασμένων εργαζομένων οι οποίοι είναι θέμα χρόνου να εκραγούν.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να κόβει δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να  τις κάνει φιλοδώρημα εξαγοράς συνειδήσεων, ας δώσει κίνητρα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Ας μειώσει φόρους και εισφορές στις νέες προσλήψεις κι είναι βέβαιο πως ο τελικός απολογισμός τόσο για την οικονομία όσο και για τα ταμεία, θα είναι θετικότερος και θα σταματήσει επιτέλους αυτός ο εξευτελισμός των πολιτών που δήθεν βρήκαν δουλειά και το κράτος θεωρεί ότι επιτέλεσε την υποχρέωση του!

ΣΧΟΛΙΑ (3)

βλάκας, γλοιώδης, ρουφιάνος με ηθικό πλεονέκτημα

όπως μας έχουν διαβεβαιώσει καταξιωμένοι σύντροφοι από την ντόπια αριστερή διανόηση το κράτος στην Ελλάδα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη παράγει πλούτο. έτσι η κυβέρνηση σωτηρίας έκανε ένα βήμα στην "δίκαιη ανάπτυξη" αφήνοντας πίσω το "στρεβλό παραγωγικό μοντέλο" του παρελθόντος. από τα στοιχεία της "Εργάνης" λοιπόν πληροφορηθήκαμε για την τριετία 2015-2017 τα εξής: - Οι επιχειρήσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα αυξήθηκαν από τις 227 το 2015, στις 374 το 2017. Δηλαδή προστέθηκαν 87 νέες επιχειρήσεις ή αύξηση 24%. - Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) έφτασαν το 2017 τα 1.211, από 1.068 που ήταν το 2015. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 143 ή κατά 11%. Συνολικά, προστέθηκαν 230 νέες δημόσιες επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 14,5%. Επιπλέον αυξήθηκαν και οι αποδοχές των εργαζόμενων στα ΝΠΔΔ. -Τα στοιχεία, πάντα για την τριετία 2015-2017, δείχνουν αύξηση 3,3% στο πλήθος των αμειβομένων στο Δημόσιο, αύξηση που αποδίδεται στους συμβασιούχους που εργάζονται σε δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπά τους. ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ;

.....@

Αντιπολιτευση ακόμη και στη μειωση της ανεργίας. Τι να κάνουμε ετσι λέει η ΕΛΣΤΑΤ (η οποία ειναι ανεξάρτητη και όχι της κυβέρνησης). Τι θέλετε δηλαδή να αποτύχει η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σε αυτο το πεδίο να μείνουν άνεργοι έστω και μερικοί άνθρωποι και κυριως νέοι. Επιτέλους αφήστε και κάτι Ε κω απο αντιπολιτευση. Ζητήστε αν θέλετε να κάνετε αντιπολιτευση να γίνουν γρηγορότερα βήματα στη μειωση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων. Δκος μου άνθρωπος (30ρης) έπιασε δουλειά με 580 το μήνα, δεν ειναι το ιδανικότερο αλλα δεν ειναι και απο το πρωί ως το βράδυ στο κρεβάτι. Και βρήκε λίγο τον εαυτό του, την αυτοπεποίθηση του, μπορεί να πληρώσει τον καφέ του. Ήδη του αναγγειλαν αύξηση 100 απο 1/3. Αφήστε λοιπόν την αντιπολιτευση και την γκρίνια και ζητήστε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις για να βρουν οι νέοι δουλειά έστω και μερική απασχόληση, σιγά σιγά να μπούμε στην κανονικότητα. Δεν αντέχουμε απο το πρωί ως το βράδυ την γκρίνια, την μαυρίλα, την απογοήτευση ζητήστε κάτι θετικό να γίνει. Ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

???!!!

Οταν κάποιος είναι άνεργος γράφεται στον ΟΑΕΔ.Μολις πιάσει εργασία μέσω διαφόρων προγραμμάτων που ανακοινώνονται κατά καιρούς,ο άνεργος παύει να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ.Δεν φαίνεται ότι είναι άνεργος για ένα χρονικό διάστημα.Αρα λοιπόν είναι λογικό τα ποσοστά της ανεργίας κατά καιρούς να φαίνονται μειωμένα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία