Αυτό το μέλλον μαζί το φτιάξαμε
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Αυτό το μέλλον μαζί το φτιάξαμε

Ισως να μην το έχουμε αντιληφθεί σε όλο το μέγεθος και να στεκόμαστε στις ψηφίδες που διαμορφώνουν το συνολικό κάδρο, αλλά στη σημερινή Ελλάδα:

■  Το 70 % του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας ή πολύ κάτω από αυτά.
■ Το 80%περίπου των φόρων που εισπράττει το κράτος προέρχονται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
■ Παρά την πολυετή κρίση, ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων είναι από τους λίγους που σημειώνουν άνοδο παρά τα αυξημένα τέλη και τα ακριβά καύσιμα.
■  Τα είδη πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ εμφανίζουν συνεχή μείωση.
■ Το 50% των φορολογουμένων έχει ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία και Ταμεία.
■ 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Κλείσιμο
■ Οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και εισόδημα κάτω από τα 500 ευρώ μηνιαίως.
■  Οσοι καταφέρνουν ακόμα να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα λόγω της ειδικότητας και των προσόντων τους, στο τέλος βάζουν στην τσέπη τους το 35%-40% του ονομαστικού τους μισθού.
■  Οι πολίτες υποκύπτουν στη διαχρονική λαγνεία που προσφέρεται από τους παπατζήδες της πολιτικής και τους ακολουθούν ανάλογα με το πόσο μεγαλύτερα ψέματα τους λένε και πόσα τους τάζουν. 
■  Οταν στη συνέχεια διαπιστώνουν την κοροϊδία, με μεγάλη ευκολία στρέφονται στον επόμενο που τους χαϊδεύει τα αυτιά με ωραία παραμύθια. Γενικά με την αλήθεια και τον ρεαλισμό δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις.
■  Ολοι γκρινιάζουν για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε αλλά κανείς δεν αποφασίζει να σηκωθεί από τον καναπέ της αποχαύνωσης.
■  Βρίζουν συνεχώς το κράτος και ποτέ δεν αποδέχονται ευθύνες και υποχρεώσεις. Για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι και στην πολιτική οι προηγούμενοι και οι αντίπαλοι.
■  Οι περισσότεροι δεν βάζουν στόχο να ανέβουν ψηλότερα οι ίδιοι με τη δουλειά και το μυαλό τους αλλά να κατεβάσουν στο επίπεδό τους κι αυτούς που τα κατάφεραν καλύτερα, όπως το γνωστό με την κατσίκα του γείτονα.
■  Ολοι αισθάνονται μια ψυχική ανάταση και περηφάνια για τους αρχαίους μας προγόνους, αλλά ανάθεμα κι αν κάποιοι ελάχιστοι διάβασαν και έμαθαν γιατί η αρχαία Ελλάδα θαυμάζεται σε τέτοιον βαθμό απ’ όλη την πεφωτισμένη Δύση.
■  Μια χούφτα ανθρώπων μπορούν να κλείσουν δρόμους και να ταλαιπωρήσουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες τους.
■  Αλλη μια χούφτα πειραγμένων μυαλών μπορούν διαχρονικά να καθιστούν μια ολόκληρη γειτονιά άβατο για τις κρατικές αρχές και να κάνουν βανδαλισμούς, να καίνε και να τρομοκρατούν κατά βούληση.
■ Κάποια άλλη δράκα «επαναστατημένων» μπορεί ανεμπόδιστα να τα σπάει και να ευτελίζει ακόμα και το υπουργείο Αμυνας, καθώς η σημερινή εκτελεστική εξουσία δεν ασχολείται μαζί τους γιατί έχουν το άλλοθι του ακτιβισμού και του γεγονότος πως διέβησαν τον... Ρουβίκωνα! 
■  Οπως δεν ασχολείται κανείς με κάποιες άλλες δεκάδες σούπερ αριστερών που στελεχώνουν κινήσεις του τύπου «Δεν πληρώνω», «Οχι στους πλειστηριασμούς», γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους νόμους του κράτους, τιμωρώντας τους συνεπείς και νομοταγείς.
■  Με απλωμένο το ζωνάρι για καβγά οι περισσότεροι στους δρόμους, με έναν εγωκεντρισμό του τύπου «αφού εγώ οδηγώ, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν στην άκρη να περάσω», ενώ η κατακλείδα των περισσότερων είναι το γνωστό κλισέ «ξέρεις, ρε, ποιος είμαι εγώ;».
■ Συνακόλουθα και η διαπίστωση ξένου επισκέπτη ότι δεν έχει σε καμιά εκτίμηση τη χώρα εκείνη όπου για να διασχίσεις έναν μονόδρομο πρέπει να κοιτάς και από τις δύο κατευθύνσεις, η διαγράμμιση των διαβάσεων πεζών θεωρείται διακοσμητική πινελιά και οι οδηγοί στο κίτρινο αντί να φρενάρουν, γκαζώνουν. 
Κι αυτές φυσικά δεν είναι οι μόνες ψηφίδες που διαμορφώνουν την εικόνα της σημερινής Ελλάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών την τραγωδία στη Μάνδρα, όπου αντί η Πολιτεία να δώσει 10 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, τώρα θρηνεί 22 νεκρούς και θα αναγκαστούμε όλοι μαζί να πληρώσουμε τη ζημιά των πληγέντων που υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν δε χιλιάδες ακόμα μικρά και μεγάλα που καθημερινά βλέπουμε και προσπερνούμε αποδεχόμενοι ως δεδομένο τον παραλογισμό. Πλην, όμως, το ερώτημα παραμένει: έτσι που τα ’χουμε κάνει, έχουμε μέλλον ως προηγμένη χώρα ή να αφεθούμε στη μοίρα που μόνοι μας διαμορφώσαμε και μας οδηγεί μαθηματικά στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ