Το κακό και το καλό, το μαύρο και το άσπρο, του κ. Σόιμπλε
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Το κακό και το καλό, το μαύρο και το άσπρο, του κ. Σόιμπλε

Ακούσαμε προχθές τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ,στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργού των Οικονομικών που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και θαυμάσαμε τον τετράγωνο και ωμό τρόπο σκέψης, του ανθρώπου που κρατούσε στα χέρια του  για 8 χρόνια,  τις τύχες της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. 

Για τον κ. Σόιμπλε είναι σαφές ότι τα χρώματα στη ζωή ,είναι το μαύρο και το άσπρο. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσα χρώματα.

Ή λιτότητα και αυστηρή τήρηση των κανόνων που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή έξω από αυτήν και στο καλό. Υπεραμύνθηκε των απόψεων του ως ήταν λογικό αλλά με μια ματιά και μια θεώρηση αφ' υψηλού. Δεν μπαίνει στις λεπτομέρειες όπως ας πούμε τι παθαίνουν οι άνθρωποι από την εφαρμογή των κανόνων και των όρων του.

Εξ ου και τα καλά λόγια που είχε για τον Τσίπρα από τότε που πήρε το μάθημα του και τώρα έγινε ο καλύτερος μαθητής στην εφαρμογή των απαιτήσεων Σόιμπλε. 

Κλείσιμο
Εγώ δεν κόβω συντάξεις και δεν επιβάλλω φόρους. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, μας είπε ο κ. Σόιμπλε. Δεν μας είπε όμως,  όταν επιβάλεις  σε μια κυβέρνηση αυτά τα τεράστια πλεονάσματα, πως μπορούν αυτά να επιτευχθούν, γιατί σίγουρα δεν είναι απάντηση πως  αφού το δέχθηκε και το υπέγραψε ο κ.Τσίπρας, αυτός έχει και την ευθύνη πως θα καταφέρει και πως  το Eurogroup, εξετάζει μόνο τα αποτελέσματα κι αν αυτά βρίσκονται εντός των στόχων.

Αδιαφορεί δηλαδή αν κόβονται δαπάνες και τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες, τα ασθενοφόρα και τα περιπολικά δεν έχουν ανταλλακτικά και τα μισά πολεμικά αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος σε μια χώρα που δεν συνορεύει ούτε με το Λουξεμβούργο ούτε με το Βέλγιο. 
Όπως αδιαφορεί αν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει πέσει στα 360 ευρώ, οι συνταξιούχοι αργοσβήνουν μέρα με τη μέρα και η ανεργία παραμένει καθηλωμένη πάνω από το 25%.

 Και περιττεύει η αναφορά στην κατάσταση  των εργαζομένων εκείνων που ακόμα καταφέρνουν να έχουν ένα υποφερτό μισθό,  αν από τον ονομαστικό είναι ζήτημα μετά από φόρους,εισφορές παίρνουν στο τέλος το 35-40%, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά από τις ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και στις πρώην Ανατολικές .

Το μείζον είναι οι αριθμοί,οι δείκτες, το πρόγραμμα και όχι οι άνθρωποι που δημιουργούν τους  αριθμούς,τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη.
 
Η Ελλάδα τελευταία ( από τότε που ο Τσίπρας υπέγραψε και τηρεί τους κανόνες) βρίσκεται σε καλό δρόμο κι αν συνεχίσει έτσι δεν θα χρειαστεί άλλα μέτρα, είπε ακόμα ο κ. Βόλφγκαγκ, θέλοντας να υποστηρίξει πόσο καλό είναι το πρόγραμμα του και πόσο αποδίδει. 
Αυτό δα έλειπε να είναι λάθος η συνταγή του! Τι κι αν στο εσωτερικό της Γερμανίας η πλειονότητα των πολιτικών του αντιπάλων αλλά  και εντός του δικού του κόμματος υποστηρίζουν και φωνάζουν  πως η πολιτική λιτότητας του, έχει καταστρέψει την Ευρώπη και τις ελπίδες που είχαν οι λαοί για το μέλλον της Ένωσης.

 Και μπορεί ο κ. Σόιμπλε να πανηγυρίζει  για την Γερμανική οικονομία που παραδίδει στο διάδοχο του και μαζί του οι Γερμανοί βιομήχανοι, στην υπόλοιπη όμως Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μιλάμε για εμάς που είμαστε ειδική κατηγορία, δεν θα βρει και πολλούς ικανοποιημένους και αισιόδοξους για το μέλλον πολίτες.

Όσο για την Ελλάδα, τα δικά τους χαμόγελα ικανοποίησης για τα αποτελέσματα, πρέπει να μάθουν κάποτε, πως γεννήθηκαν από το  ανελέητο και αδιάκοπο στύψιμο του Ελληνα πολίτη και από τον υποβιβασμό του σε νεόπτωχο και επαίτη για τα στοιχειώδη που μέχρι χθες η Ευρώπη θεωρούσε  ότι τα έχει αφήσει πίσω και πως δεν είχαν θέση στις προηγμένες Δυτικές κοινωνίες.

Κι αυτά κύριε Σόιμπλε δεν φαίνονται στα διαγράμματα, τους δείκτες και τις εκθέσεις των τεχνοκρατών που έχετε στα χέρια σας. Αυτά  φαίνονται μόνο στα ειδοποιητήρια που στοιβάζονται σε κάθε ελληνικό σπίτι κάθε μέρα και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία ακόμα κι αν τα πλεονάσματα είναι διπλάσια από τους στόχους σας, ακόμα κι αν η ανάπτυξη είναι θεαματική, ακόμα κι αν οι αγορές ξαναδανείσουν την ελληνική οικονομία. 
Γιατί το μείζον είναι, ποτέ οι πολίτες  θα ξαναεμπιστευτούν την Ευρώπη, το κράτος και τους πολιτικούς, ώστε να μπορέσουν να ονειρευτούν ξανά καλύτερες μέρες, πράγμα που δεν μπορούν σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ