stefanakidis_vassilis

Βασίλης Στεφανακίδης

Το κακό και το καλό, το μαύρο και το άσπρο, του κ. Σόιμπλε

Ακούσαμε προχθές τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ,στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργού των Οικονομικών που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και θαυμάσαμε τον τετράγωνο και ωμό τρόπο σκέψης, του ανθρώπου που κρατούσε στα χέρια του  για 8 χρόνια,  τις τύχες της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. 

Για τον κ. Σόιμπλε είναι σαφές ότι τα χρώματα στη ζωή ,είναι το μαύρο και το άσπρο. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσα χρώματα.

Ή λιτότητα και αυστηρή τήρηση των κανόνων που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή έξω από αυτήν και στο καλό. Υπεραμύνθηκε των απόψεων του ως ήταν λογικό αλλά με μια ματιά και μια θεώρηση αφ' υψηλού. Δεν μπαίνει στις λεπτομέρειες όπως ας πούμε τι παθαίνουν οι άνθρωποι από την εφαρμογή των κανόνων και των όρων του.

Εξ ου και τα καλά λόγια που είχε για τον Τσίπρα από τότε που πήρε το μάθημα του και τώρα έγινε ο καλύτερος μαθητής στην εφαρμογή των απαιτήσεων Σόιμπλε. 

Εγώ δεν κόβω συντάξεις και δεν επιβάλλω φόρους. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, μας είπε ο κ. Σόιμπλε. Δεν μας είπε όμως,  όταν επιβάλεις  σε μια κυβέρνηση αυτά τα τεράστια πλεονάσματα, πως μπορούν αυτά να επιτευχθούν, γιατί σίγουρα δεν είναι απάντηση πως  αφού το δέχθηκε και το υπέγραψε ο κ.Τσίπρας, αυτός έχει και την ευθύνη πως θα καταφέρει και πως  το Eurogroup, εξετάζει μόνο τα αποτελέσματα κι αν αυτά βρίσκονται εντός των στόχων.

Αδιαφορεί δηλαδή αν κόβονται δαπάνες και τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες, τα ασθενοφόρα και τα περιπολικά δεν έχουν ανταλλακτικά και τα μισά πολεμικά αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος σε μια χώρα που δεν συνορεύει ούτε με το Λουξεμβούργο ούτε με το Βέλγιο. 
Όπως αδιαφορεί αν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει πέσει στα 360 ευρώ, οι συνταξιούχοι αργοσβήνουν μέρα με τη μέρα και η ανεργία παραμένει καθηλωμένη πάνω από το 25%.

 Και περιττεύει η αναφορά στην κατάσταση  των εργαζομένων εκείνων που ακόμα καταφέρνουν να έχουν ένα υποφερτό μισθό,  αν από τον ονομαστικό είναι ζήτημα μετά από φόρους,εισφορές παίρνουν στο τέλος το 35-40%, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά από τις ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και στις πρώην Ανατολικές .

Το μείζον είναι οι αριθμοί,οι δείκτες, το πρόγραμμα και όχι οι άνθρωποι που δημιουργούν τους  αριθμούς,τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη.
 
Η Ελλάδα τελευταία ( από τότε που ο Τσίπρας υπέγραψε και τηρεί τους κανόνες) βρίσκεται σε καλό δρόμο κι αν συνεχίσει έτσι δεν θα χρειαστεί άλλα μέτρα, είπε ακόμα ο κ. Βόλφγκαγκ, θέλοντας να υποστηρίξει πόσο καλό είναι το πρόγραμμα του και πόσο αποδίδει. 
Αυτό δα έλειπε να είναι λάθος η συνταγή του! Τι κι αν στο εσωτερικό της Γερμανίας η πλειονότητα των πολιτικών του αντιπάλων αλλά  και εντός του δικού του κόμματος υποστηρίζουν και φωνάζουν  πως η πολιτική λιτότητας του, έχει καταστρέψει την Ευρώπη και τις ελπίδες που είχαν οι λαοί για το μέλλον της Ένωσης.

 Και μπορεί ο κ. Σόιμπλε να πανηγυρίζει  για την Γερμανική οικονομία που παραδίδει στο διάδοχο του και μαζί του οι Γερμανοί βιομήχανοι, στην υπόλοιπη όμως Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μιλάμε για εμάς που είμαστε ειδική κατηγορία, δεν θα βρει και πολλούς ικανοποιημένους και αισιόδοξους για το μέλλον πολίτες.

Όσο για την Ελλάδα, τα δικά τους χαμόγελα ικανοποίησης για τα αποτελέσματα, πρέπει να μάθουν κάποτε, πως γεννήθηκαν από το  ανελέητο και αδιάκοπο στύψιμο του Ελληνα πολίτη και από τον υποβιβασμό του σε νεόπτωχο και επαίτη για τα στοιχειώδη που μέχρι χθες η Ευρώπη θεωρούσε  ότι τα έχει αφήσει πίσω και πως δεν είχαν θέση στις προηγμένες Δυτικές κοινωνίες.

Κι αυτά κύριε Σόιμπλε δεν φαίνονται στα διαγράμματα, τους δείκτες και τις εκθέσεις των τεχνοκρατών που έχετε στα χέρια σας. Αυτά  φαίνονται μόνο στα ειδοποιητήρια που στοιβάζονται σε κάθε ελληνικό σπίτι κάθε μέρα και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία ακόμα κι αν τα πλεονάσματα είναι διπλάσια από τους στόχους σας, ακόμα κι αν η ανάπτυξη είναι θεαματική, ακόμα κι αν οι αγορές ξαναδανείσουν την ελληνική οικονομία. 
Γιατί το μείζον είναι, ποτέ οι πολίτες  θα ξαναεμπιστευτούν την Ευρώπη, το κράτος και τους πολιτικούς, ώστε να μπορέσουν να ονειρευτούν ξανά καλύτερες μέρες, πράγμα που δεν μπορούν σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Κ

Πάντοτε φταίνε οι άλλοι κύριε αρθρογραφε και όχι οι άσχετοι και καταστροφικοι συριζανελ .Με τέτοια μυαλά πώς να πάμε μπροστά. Αλήθεια εσείς πληρώνετε τους φόρους σας ,χρησιμοποιείται πλαστικό χρήμα, παίρνετε αποδείξεις, πληρώνεται τα διόδια, δημοτικά τέλη κλπ .Να προσέχετε τι λέτε!!

μη ελλην βλαξ

Θέλετε να είστε στην ευρώπη ή όχι? Θέλετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν σαν ευρωπαίοι ή θέλετε να επιδεικνύουν ότι το χειρότερο έχει να δείξει (και έχει δείξει ) η ελλάδα που τόσο λέτε ότι αγαπάτε?

και οι δημοσιογράφοι συνένοχοι

denial!denial! denial!Μας φταίει ο Γερμανός που φτιάχνει καλά προιόντα και μας δανείζει όταν του ζητήσουμε δάνειο για να τα αγοράσουμε κι είναι κακός και τοκογλύφος όταν ζητάει πίσω τα δανεικά, δηλαδή θέλει ο μάγκας ο τεμπέλης ο κηφηναράς ο νεοέλληνας; να κυκλοφορεί με την Μercedes και την BMW και να μένει στο νεόκτιστο με τις μπαλκονάρες με δανεικά και αγύριστα

Γιάννης

Το άλλο σχόλιο με τους εφοπλιστές που είπε το καταλάβατε? Λίγο πολύ μας είπε πως η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να φορολογήσει τους εφοπλιστές αλλά να κόψει τις συντάξεις! Βλέπουμε δηλαδή πως πίσω από τον δήθεν ορθολογικό του λόγο κρύβεται η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας του. Είναι γνωστό πως η Ελληνική Ναυτιλία είναι πολύ πιο μπροστά από την αντίστοιχη Γερμανική κάτι που φυσικά τον ενοχλεί...

dodothegreek

Η ελλάδα δανείζεται απο την ευρωζώνη με μικρότερο επιτόκιο απο ότι η γερμανία και άλλες ευρωπαικές χώρες δανείζονται απο τις αγορές. Δεχτείτε τις ενοχές σας, απορρίψτε την άρνηση της πραγματικότητας, όσο και να είναι δύσκολο...και είναι δύσκολο, πολύ. Αν θέλετε να αρχίσετε να κτίζετε....γιατί μάλλον γκρεμίζατε μέχρι τώρα και δεν το γνωρίζατε.

νικ

ε και???????????? πως αυτο αγνοει την πραγματικοτητα της φτωχοποίησης των περισσοτερων απο εμας? ειπαμε να πληρωνουμε και τους λογαριασμους και τα λαθη μας...οχι ομως με τη ζωη μας...μπορεις παντα να πληρωσεις ενα δανειο σε 1, 12, 24, 36 ή δεν ξερω ποσες δοσεις...αναλογα με το εισοδημα που πρεπει να μενει για να ζεις αξιοπρεπως...ΓΚΕΓΚΕ??? φυσικα και τα δικα μας πολιτικα λαμογια φταινε χοντρα, αλλα ουτε εμεις φταιμε για ολα, ουτε οι ξενοι τα εκαναν ολα σωστα...ΓΚΕΓΚΕ??? ευκολη η ομαδοποιηση και η ταμπελα μια που δεν απαιτουν κριτικη σκεψη και κριση...ΓΚΕΓΚΕ εξυπνουλη???

μακιςςς

Πρώτον δεν υπάρχει καμιά δύναμη που να αποτρέπει την φτωχοποίηση όταν η εν λόγω κοινωνία έχει παραγωγικό μοντέλο που δικαιολογεί φτωχοποιηση. Βοήθεια αλληλεγγύης νοείται μόνο ως μέρος ένας προγράμματος μεταρρυθμίσεων που οδηγεί σε κοινωνία που παράγει όσα θέλει να καταναλώνει. Δεύτερον δεν πιστεύω ότι το υπάρχον προγραμμα είναι σωστό για τον απλούστατο λόγο του ότι όπως κουρεύτηκε το δημόσιο χρέος έτσι έπρεπε να κουρευτεί το ιδιωτικο. Δεν έχει νόημα να μειώνονται οι μισθοί και τα εισοδήματα 40% και να μην μειώνονται ανάλογα και τα ατομικά χρέη προς τις τράπεζες. Εντάξει υπάρχουν καλοπληρωτες και κακοπληρωτες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις υποτίθεται ότι το σταματάνε αυτό. Οπότε έπρεπε μαζί με τις σωστές μεταρρυθμίσεις να κουρευτεί και το ιδιωτικό χρέος ώστε να μην είμαστε σε αυτή την γελοία και άκρως προβληματική κατάσταση, κάποιος που πήρε στεγαστικό δάνειο την περίοδο της φουσκας, ας πούμε 300Χιλ και έβγαζε 50,000 το χρόνο, τώρα να βγάζει 20,000, το σπίτι να κοστίζει 50,000 αλλά αυτός να πρέπει να πληρώσει το δάνειο μιας άλλης εποχής. Ήταν μεγάλο σφάλμα που δεν κούρευαν τα ιδιωτικά δάνεια εδώ και 5 χρόνια.

μη ελλην βλαξ

Το γκεκε σου δείχνει και το επίπεδό σου.

Τασος

Ασχετα με τις ευθυνες του κ. Σοιμπλε (που σαφως ειναι μεγαλες) αυτο που ειπε οτι ολα πανε καλα και συντομα η Ελλαδα θα βγει στις αγορες και θα ξεπερασει τα προβληματα δεν ειναι αληθεια. Και δεν λεει την αληθεια γιατι τον βολευει η κατασταση αυτη οσο εισπρατει. Για ποσο ομως?

μη ελλην βλαξ

εύκολο να κάνεις κριτική για κάποιον σαν το Σόιμπλε. Πιό συμφέρον για εσας και τα παιδιά σας να αναλύσετε τα δικά σας προβλήματα. Το φταίνε κάποιοι ξένοι δεν αρκεί. Και, εμποδίζει την πρόοδο....που και βέβαια γίνεται σήμερα στην ελλάδα, αλλά είναι στα στατιστικά στοιχεία ακόμα. Αλλά η πρόοδος απο εκεί ξεκινάει, απο που θέλετε να ξεκινήσει απο την τσέπη σας? Αυτό το τελευταίο το ζήσατε, ήταν οικονομικό έγκλημα, καταστρέψατε το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας, και ων εγγονών σας, πήρατε το "κατηγορώ" των υπολοίπων ευρωπαίων, κλπ, κλπ

μη ελλην βλαξ

Θα σας βοηθούσε περισσότερο σα χώρα να κάνετε λίγο(μάλλον πολύ χρειάζεστε) αυτοκριτική. Επαναλαμβάνετε την άρνηση να δείτε την πραγματικότητα της κατάσταστης σας. Σας φταίνε οι άλλοι, που όταν λένε τη γνώμη τους φίνονατι οι κακοί: αυτό είναι το χαρακτηριστικό της αυταρχικής προσωπικότητας, όχι ότι σας φαίνεται ότι είναι ο Σόιμπλε. Τον Σόιμπλε τον υβρίζετε εδώ και πολλά χρόνια ( ο σακάτης, ο φασίστας κλπ) , ένα υβρεολόγιο που δείχνει το ποιόν το δικό σας όχι το δικό του. Δημοσιεύεται μόνο αρνητικά σχόλια απο τον διεθνή τύπο και όχι το γεγονός ότι χαίρει εκτιμήσεως διεθνώς, είναι ένας άνθρωπος συγκροτημένος και μάλιστα με χιούμορ. Το τελευταίο δυστυχώς λείπει απο τους κατηφείς έλληνες δημοσιογράφους. Λίγο χίουμορ, λίγο εκλεπτυσμός κύριε έλληνα δημοσιογράφε. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σας θα σας συνέφερε να δείτε και την αλλη, την πανευρωπαική σκοπιά....Ολοι οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών μάλλον θα συμφωνούσαν με αυτά που γράφω, σίγουρα συμφωνούν με τον Σόιμπλε. Εσείς είστε the odd man out, και με το χειρότερο τρόπο. Ενα ελαφρυντικό, μάλλον δεν καταλαβαίνεται την ευρωπαική κουλτούρα που έδωσε πολέμους, αλλα έδωσε και πολιτισμό.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι συντάξεις που δίνονται στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλές. Το κράτος δαπανά 15,7% του ΑΕΠ για συντάξεις που είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, ενώ διατηρεί την ανεργία των νέων στο 45%. Δεν θα υπάρχει φρένο στον κατήφορο των συντάξεων αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές γιατί όπως αποδείχτηκε τα λεφτόδεντρα ήταν δανεικά.

Με φούσκες δεν βάφουν αυγά....

Λίγο ανάποδα βλέπεις το ποτήρι Κύριε Στεφσνακίδη... Όταν άρχισε το μνημόνιο η Ελλάδα είχε έσοδα 52 δις και έξοδα 90 ... Ο Σοιμπλε και οι "κακοί" ευρωπαίοι έσωσαν την χώρα ( και τις δικές τους ) απο μία καταστροφή που θα προκαλούσε η ανεξέλεγκτη πτώχευση , γιατι κανεις δεν δάνειζε τότε την Ελλάδα.. Και τι έκαναν οι ντόπιοι πολιτικοι ΓΑΠ και μετα Τσίπρσς ;;; Ρήμαξαν το παραγωγικο τμήμα και κράτησαν τους "πελάτες" του δημοσίου ... Αντί να πουλήσουν την Βιομηχανία Ζάχαρης , εδωσε ο Τσίπρας αλλα 70 εκατομμύρια απο τους φόρους μας ... Ο Σπιρτζης φόρτωσε με 1 δις τις συγκοινωνίες , ο Πολακης διορίζει καθαρίστριες και καταργεί συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ... Ο Σοιμπλε φταίει που εδω κυβέρνανε "προδότες" ;;; Αν αντί να βγαίνει ο γελοίος που να θέλει να κάνει τον Άγιο Βασίλη με ξένα λεφτα , πλήρωνε τις υποχρεώσεις στους προμηθευτές που κλείνουν εξαιτίας του, ξερεις πόσοι εργαζόμενοι δεν θα έχαναν την δουλεία τους ;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία