Φαντάσου να μην είχαν και κρίση σχέσεων με την Τουρκία
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Φαντάσου να μην είχαν και κρίση σχέσεων με την Τουρκία

Παγίως, στις συναντήσεις επιπέδου προέδρου των ΗΠΑ με αρχηγούς κρατών όλα τα θέματα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί από πολύ καιρό πριν, από τεχνοκράτες και διπλωματικούς συμβούλους, και αυτή καθαυτή η συνάντηση έχει περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα. 

Συμφωνημένο από πριν είναι και ποιες από τις συμφωνίες θα δημοσιοποιηθούν και τι θα μείνει πίσω από τις κλειστές πόρτες - κι έτσι, όταν αυτές γίνονται γνωστές είναι πολύ αργά.

Στην πρόσφατη και απρόσμενη εν πολλοίς επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στον Τραμπ (στο κακό που μας βρήκε, σύμφωνα με παλιότερη ρήση Τσίπρα) μάθαμε και πάλι αναπάντεχα από τον πάντα απρόβλεπτο Τραμπ πως συμφώνησαν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των πολεμικών αεροπλάνων F-16, συνολικού κόστους 2,4 δισ. δολαρίων.

Αν και λίγο πολύ ήταν γνωστό πως το θέμα ενδιέφερε την ελληνική πλευρά, η αλήθεια είναι πως με βάση τη λογική περιμέναμε μια άλλου τύπου συμφωνία αντί για την επηρμένη δήλωση Τραμπ ότι με τη συμφωνία αυτή εξασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας για Αμερικανούς πολίτες.

Κλείσιμο
Και λέμε με βάση τη λογική δεδομένου ότι:

■ Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας έχουν τόσο διαταραχθεί με τις παλινωδίες του σουλτάνου Ερντογάν που πλέον δύσκολα οι ΗΠΑ μπορούν να εμπιστευτούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή στη γειτονική χώρα. Η φιλία τους έχει πλέον μετατραπεί σε λυκοφιλία και γι’ αυτό, με βάση πάλι τη λογική, θα έψαχναν πιο αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή για τις στρατιωτικές τους βάσεις και τις πολεμικές τους επιχειρήσεις.

■ Η Ελλάδα, τούτων δοθέντων, μοιάζει η ιδανικότερη εναλλακτική για να απαλλαγούν από τον απειλητικό και αυθάδη σύμμαχό τους.

■ Επειδή όμως η Ελλάδα κυβερνάται από ένα αριστερό πρωθυπουργό που ανδρώθηκε φωνάζοντας «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», και πάλι με βάση τη λογική, θα περίμενε κανείς ότι για να τον εξευμενίσει και να του δώσει κι ένα άλλοθι για το κοινό του, να του πρόσφερε κάποια δωράκια-ανταλλάγματα για την ενίσχυση της βάσης της Σούδας, της Σητείας και όλων των άλλων παραχωρήσεων που κάναμε και ακόμα δεν τις ξέρουμε γιατί έμειναν πίσω από τους χοντρούς τοίχους του Λευκού Οίκου.

■ Ενα τέτοιο δωράκι, για παράδειγμα, θα ήταν η απόφαση να μας εκσυγχρονίσουν τα πολυκαιρισμένα μας F-16 δωρεάν έτσι ώστε να επανέλθει η στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο και να κοπούν ο τσαμπουκάς και οι προκλήσεις του μαχαλόμαγκα Ερντογάν.

Αντί όμως για όλα αυτά, ο «διαβολικός» Τραμπ βγήκε με έπαρση μπροστά στις κάμερες να θυμίσει για άλλη μια φορά ποιος είναι ο χρυσός κανόνας στις διαπραγματεύσεις. Οτι δηλαδή ο χρυσός κάνει τους κανόνες. Ανετος και πατριώτης για τους δικούς του, επέδειξε τη δύναμη επιβολής του σε ξένους ηγέτες, δεξιούς και αριστερούς. Οποιος διαβαίνει το κατώφλι του Λευκού Οίκου δεν το κάνει με το αζημίωτο για την αστερόεσσα.

Εκ των υστέρων και νιώθοντας πως όλα αυτά είναι δυσεξήγητα στο εγχώριο κοινό τους, βγαίνουν και λένε πως δεν είναι ακριβώς 2,4 δισ., θα είναι λιγότερα και μπορεί το Κογκρέσο μαζί με την έγκριση να μας κάνει σκόντο και διάφορα τέτοια γραφικά που δεν τα πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Οσο για τα υπόλοιπα, όπως τα καλά λόγια για την Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση (αυτό πάλι πού το είδε ο Τραμπ;), για την ανάγκη ρύθμισης του χρέους (δυστυχώς δεν χρωστάμε στις ΗΠΑ αλλά στους Ευρωπαίους) και τις επενδύσεις που θα... μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα, νομίζω ότι δεν... ξεπαράδιασαν ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οπως ο νταβατζής που μόλις τσεπώσει τις ικανοποιητικές εισπράξεις από την κοπέλα τη διαβεβαιώνει πως αν συνεχίσει έτσι, δεν έχει να φοβάται τίποτα γιατί καθαρίζει αυτός!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK