Μόνο «Αγία» δεν ήταν η «Ζώνη» του μαζούτ!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Μόνο «Αγία» δεν ήταν η «Ζώνη» του μαζούτ!

Καθρέφτης της χώρας μοιάζει να είναι το υπέργηρο «Αγία Ζώνη ΙΙ» που βυθίστηκε στον Σαρωνικό μέσα σε 15 λεπτά και με καιρό μπουνάτσα, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στη θάλασσα της Αττικής.

Ενα σκάφος με αμαρτωλό παρελθόν και παρόν, με όλα τα χαρακτηριστικά του πειρατικού που έπλεε στο περίπου, χωρίς κανόνες, προδιαγραφές και κανέναν σεβασμό ούτε στο υποτυπώδες πλήρωμά του, ούτε στην κοινωνία. Ομοια και η Πολιτεία και οι λειτουργοί της, που επέτρεπαν σε αυτή την κινούμενη βόμβα να απειλεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, μεταφέροντας στα τάνκια του λάσπη μαζούτ ικανή να μαυρίσει όλες τις ακτές του Σαρωνικού. Ηταν θέμα χρόνου να γίνει το κακό. Και άραγε, αυτή η όχι και τόσο «Αγία Ζώνη» είναι η μοναδική περίπτωση ή υπάρχουν και πολλές άλλες που πλέουν στις ελληνικές θάλασσες με πλημμελείς ελέγχους που θα τις μάθουμε αφού γίνει η συμφορά;

Οι επιπτώσεις από αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα γίνονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν συμμερίζονται τις διαβεβαιώσεις Κουρουμπλή ότι σε λίγες εβδομάδες ο Σαρωνικός και οι ακτές του θα είναι όπως και πρώτα. Δεν ξέρω καν αν πιστεύει αυτά που λέει ο ίδιος ο υπουργός, αφού προσιδιάζουν στις γνωστές πολιτικάντικες μπαρούφες που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις για προφανείς λόγους, ή αν όντως πιστεύει στο άλλοθι για απόσειση ευθυνών που προβάλλει, πως όλα λειτούργησαν ρολόι στην αντιμετώπιση του ναυαγίου με τους 2.300 τόνους μαζούτ. Δηλαδή, για να καταλάβω, αν υπήρχαν παραλείψεις, λέω αν με βάση τη λογική του, τότε η πίσσα από τα τάνκια του ναυαγίου θα είχε ήδη φτάσει στο Σούνιο και θα αρμένιζε για Κυκλάδες;

Αυτό πάντως που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η σιωπή όλων αυτών των συλλογικοτήτων, των ευαίσθητων ακτιβιστών, των συλλόγων προστασίας του περιβάλλοντος, των οικολόγων και όλων εκείνων που ξεσηκώνονται για το δάσος του πρώην αεροδρομίου, που σκαρφαλώνουν στις υψικαμίνους των εργοστασίων για να διακόψουν τη «ρυπογόνα» λειτουργία τους και προσφεύγουν για ψύλλου πήδημα στο ΣτΕ για οιαδήποτε επένδυση επειδή μπορεί να διαταραχτεί το οικοσύστημα.
Αραγε το οικοσύστημα του Αργοσαρωνικού δεν μπορεί να τους ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τον καταγγελτικό λόγο τους;
Κλείσιμο

Ομως, για να είμαι δίκαιος, η οικολογική πτέρυγα της κυβέρνησης διά του υπουργού Τσιρώνη των Οικολόγων Εναλλακτικών, που αρχικά θα εναλλάσσονταν κάθε εξάμηνο στην υπουργική καρέκλα με κάποιον άλλον σύντροφο, αλλά εδώ και 2,5 χρόνια το ξέχασε, βγήκε και κατήγγειλε την οικολογική καταστροφή και απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι!
Οι ευθύνες, είπε, ανήκουν στην κοινωνία που ανέχεται τα μεγάλα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών του πετρελαίου που δεν επιτρέπουν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας!
Μετά ταύτα, φρονώ, περιττεύει η περαιτέρω αναζήτηση ευθυνών από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων. Στο σκαμνί η κοινωνία! Και αφού ο γέγονε γέγονε, ας ξεσηκωθούμε τώρα όλοι για τη μελλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ολοι μαζί με μπροστάρηδες τους Καρανίκες, τους Τσιρώνηδες, του Καραγιάννηδες και τους άλλους αγωνιστές του περιβάλλοντος να στείλουμε στα τσακίδια τους χρυσοθήρες της Χαλκιδικής, τα «κοράκια» του Ελληνικού, του «Αστέρα» και όπου αλλού υπό το πρόσχημα των επενδύσεων επιχειρούν να καταστρέψουν το περιβάλλον.

Οσο για τον Σαρωνικό, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα αυτές οι ευαίσθητες κυβερνητικές συλλογικότητες να μας λύσουν το πρόβλημα με τις πίσσες, μοιράζοντας φυλλάδια με οδηγίες καθαρισμού των ρούχων και των πετσετών με λάδι ελιάς! Δοκιμασμένη και σίγουρη μέθοδος από άλλες εποχές, όπου και τότε οι θάλασσές μας ξερνούσαν πίσσες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK