stefanakidis_vassilis

Μόνο «Αγία» δεν ήταν η «Ζώνη» του μαζούτ!

Βασίλης Στεφανακίδης

Καθρέφτης της χώρας μοιάζει να είναι το υπέργηρο «Αγία Ζώνη ΙΙ» που βυθίστηκε στον Σαρωνικό μέσα σε 15 λεπτά και με καιρό μπουνάτσα, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στη θάλασσα της Αττικής.

Ενα σκάφος με αμαρτωλό παρελθόν και παρόν, με όλα τα χαρακτηριστικά του πειρατικού που έπλεε στο περίπου, χωρίς κανόνες, προδιαγραφές και κανέναν σεβασμό ούτε στο υποτυπώδες πλήρωμά του, ούτε στην κοινωνία. Ομοια και η Πολιτεία και οι λειτουργοί της, που επέτρεπαν σε αυτή την κινούμενη βόμβα να απειλεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, μεταφέροντας στα τάνκια του λάσπη μαζούτ ικανή να μαυρίσει όλες τις ακτές του Σαρωνικού. Ηταν θέμα χρόνου να γίνει το κακό. Και άραγε, αυτή η όχι και τόσο «Αγία Ζώνη» είναι η μοναδική περίπτωση ή υπάρχουν και πολλές άλλες που πλέουν στις ελληνικές θάλασσες με πλημμελείς ελέγχους που θα τις μάθουμε αφού γίνει η συμφορά;

Οι επιπτώσεις από αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα γίνονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν συμμερίζονται τις διαβεβαιώσεις Κουρουμπλή ότι σε λίγες εβδομάδες ο Σαρωνικός και οι ακτές του θα είναι όπως και πρώτα. Δεν ξέρω καν αν πιστεύει αυτά που λέει ο ίδιος ο υπουργός, αφού προσιδιάζουν στις γνωστές πολιτικάντικες μπαρούφες που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις για προφανείς λόγους, ή αν όντως πιστεύει στο άλλοθι για απόσειση ευθυνών που προβάλλει, πως όλα λειτούργησαν ρολόι στην αντιμετώπιση του ναυαγίου με τους 2.300 τόνους μαζούτ. Δηλαδή, για να καταλάβω, αν υπήρχαν παραλείψεις, λέω αν με βάση τη λογική του, τότε η πίσσα από τα τάνκια του ναυαγίου θα είχε ήδη φτάσει στο Σούνιο και θα αρμένιζε για Κυκλάδες;

Αυτό πάντως που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η σιωπή όλων αυτών των συλλογικοτήτων, των ευαίσθητων ακτιβιστών, των συλλόγων προστασίας του περιβάλλοντος, των οικολόγων και όλων εκείνων που ξεσηκώνονται για το δάσος του πρώην αεροδρομίου, που σκαρφαλώνουν στις υψικαμίνους των εργοστασίων για να διακόψουν τη «ρυπογόνα» λειτουργία τους και προσφεύγουν για ψύλλου πήδημα στο ΣτΕ για οιαδήποτε επένδυση επειδή μπορεί να διαταραχτεί το οικοσύστημα.
Αραγε το οικοσύστημα του Αργοσαρωνικού δεν μπορεί να τους ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τον καταγγελτικό λόγο τους;

Ομως, για να είμαι δίκαιος, η οικολογική πτέρυγα της κυβέρνησης διά του υπουργού Τσιρώνη των Οικολόγων Εναλλακτικών, που αρχικά θα εναλλάσσονταν κάθε εξάμηνο στην υπουργική καρέκλα με κάποιον άλλον σύντροφο, αλλά εδώ και 2,5 χρόνια το ξέχασε, βγήκε και κατήγγειλε την οικολογική καταστροφή και απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι!
Οι ευθύνες, είπε, ανήκουν στην κοινωνία που ανέχεται τα μεγάλα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών του πετρελαίου που δεν επιτρέπουν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας!
Μετά ταύτα, φρονώ, περιττεύει η περαιτέρω αναζήτηση ευθυνών από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων. Στο σκαμνί η κοινωνία! Και αφού ο γέγονε γέγονε, ας ξεσηκωθούμε τώρα όλοι για τη μελλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ολοι μαζί με μπροστάρηδες τους Καρανίκες, τους Τσιρώνηδες, του Καραγιάννηδες και τους άλλους αγωνιστές του περιβάλλοντος να στείλουμε στα τσακίδια τους χρυσοθήρες της Χαλκιδικής, τα «κοράκια» του Ελληνικού, του «Αστέρα» και όπου αλλού υπό το πρόσχημα των επενδύσεων επιχειρούν να καταστρέψουν το περιβάλλον.

Οσο για τον Σαρωνικό, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα αυτές οι ευαίσθητες κυβερνητικές συλλογικότητες να μας λύσουν το πρόβλημα με τις πίσσες, μοιράζοντας φυλλάδια με οδηγίες καθαρισμού των ρούχων και των πετσετών με λάδι ελιάς! Δοκιμασμένη και σίγουρη μέθοδος από άλλες εποχές, όπου και τότε οι θάλασσές μας ξερνούσαν πίσσες.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το ενδεχομενο να μολυναν άλλοι την θαλασσα, και να ενοχοποιουν μονον το πλοιο "Αγια Ζωνη", δεν σας περναει απο το μυαλο.?;;;;

Το παλικάρι μας η πενταημερη.

Από παλιά το λιμενικό σώμα ήταν και είναι από τα ποιο διευθαρμενα στην χώρα. Κατ'αρχή προσλαμβανονταν στο σώμα οι κομματικοι ευνοουμενοι των κομμάτων της Βουλής. Είναι ένα κομμάτι του στρατού κατοχής. Όχι όλοι. Υπάρχουν και εξερεσεις. Που ελαμπριναν κατά καιρους το λιμενικό. Και η περιπτώση της ρύπανσης, ανέδειξε το απύθμενο σαπιο φασιστικό γελοιο πολιτικό σύστημα. Το παλιό πασοκ που τόσα εγκλήματα προξενισε στην πατρίδα, όπου ευτελισαν καθε αξία, έκλεψαν περιουσιες ,ατρανταχτες , οι ιδιοι αλήτες συμμορίτες , πρόξενουν αυτές τις καταστροφές. Στηριζομενοι στους ψηφοφόρους των κομματικών στρατων. Τα γιουσουφάκια της κοινωνίας, που πληρωνονται χωρίς να δουλεύουν. Το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο. Που έρχεται μετά η αντιπολιτευση να παραγραψει όλα τα αδικήματα. Εβαλαν ένα μεγαλοαπατεωνα , σε υπουργείο που θέλει να έχει γνωση του αντικειμένου. Ως πότε θα πληρώνουμε την δικτακτόρια του κοινοβουλίου, ως πότε θα πληρώνουμε, θα συντηρουμε τον στρατό κατοχης , ως πότε θα είμαστε δούλοι υπηρέτες αυτων των συμμοριών; Που μας βουλιάζουν ακόμα περισσότερο, στην ανυπαρξία; Κάποιος να μας σώσει. Οι συνεταιροι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τα ευεργετηματα που ξεπουλουν ποιος ξέρει με τι μίζες.

νηρέας

ουδέν σχόλιο ... καλημέρα κ Βασίλη .

ALF

Αρχικά μας έλεγαν για 300 τόνους, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα έχουν ήδη μαζέψει 800 τόνους, τελικά το βαπόρι σφραγίστηκε ή όχι? Στο κομμάτι ευθυνών, αναφέρονται όλοι και σωστά, στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, στις αρμόδιες αρχές που έβγαζαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοίας, στο υπουργείο, γιατί όμως δεν γίνεται και κάποια αναφορά στα διυλιστήρια όπου φορτώθηκε το μαζούτ? Δεν φέρει ευθύνη ή επειδή μέτοχοι είναι η αγία οικογένεια κανείς δεν τολμάει να θίξει το θέμα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία