Αρχίζουν την αξιολόγηση από τους... συνταξιούχους!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Αρχίζουν την αξιολόγηση από τους... συνταξιούχους!

Καθημερινά πείθομαι όλο και περισσότερο πως έχει παρέλθει κάθε ελπίδα να μείνει στο τέλος κάτι καλό από όλη αυτή την περιπέτεια που περνάει ο τόπος τα τελευταία χρόνια.

Ολες οι μεγαλοστομίες για διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται τώρα και έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν, στην πράξη μοιάζουν κενές περιεχομένου.

Οσο κι αν οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο να υιοθετήσουν αλλαγές σε όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας ζωής, όσους νόμους και διατάξεις κι αν ψήφισε η Βουλή, η ουσία και η πρακτική δεν άλλαξαν και δεν πρόκειται να αλλάξουν.  Για να μην αναφερθώ σε παλιότερες «μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού», οι οποίες απέμειναν εγκαταλειμμένες σε κάποιες νομικές βιβλιοθήκες, θα καταπιαστώ σήμερα με ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Αυτό της αναγκαστικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, στο οποίο αντιδρούν διά των συνδικαλιστικών τους οργάνων οι υπάλληλοι, προχωρώντας μάλιστα και σε απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και... λευκές απεργίες.

Με βάση λοιπόν τον σχετικό νόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την εν λόγω αξιολόγηση, οψέποτε κι αν αυτή υλοποιηθεί, θα πρέπει να προκύπτει ότι ένα 15% του προσωπικού θα παίρνει χαμηλή βαθμολογία. Πρέπει δηλαδή οι αξιολογητές να βρουν ότι το 15% των αξιολογουμένων δεν κάνει καλά τη δουλειά του και στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει τι θα κάνει με την περίπτωσή του. Ωστόσο, το αδιόρθωτο πολιτικό σύστημά μας, όποια μάσκα εκσυγχρονισμού κι αν φορέσει, δεν θα πάψει ποτέ να παραμένει βαθιά διεφθαρμένο, πελατειακό και διαπλεκόμενο. Ποτέ δεν θα αποβάλει τις εξαρτήσεις του από τους συνδικαλιστές και τα κομματικά μικροσυμφέροντα και κόστη. Ετσι, λοιπόν, τι σκέφτηκαν εκεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (μ’ αρέσει το όνομα του υπουργείου - λες και θέλει να εξωραΐσει το κακό) για να κλείσουν  καθησυχαστικά το μάτι στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνδικαλιστές τους;

Κλείσιμο
Ατύπως και για να μην πάρει χαμπάρι και η τρόικα κι έχουμε άλλα μπλεξίματα, σκέφτηκαν και αποφάσισαν το 15% των κακών υπαλλήλων να προκύψει από εκείνους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και από εκείνους που ήδη έχουν φύγει με σύνταξη τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς η αξιολόγηση έπρεπε να είχε γίνει από το 2013!

Δηλαδή οι αξιολογητές θα κρίνουν ως αναποτελεσματικούς και μη χρήσιμους για τις δημόσιες υπηρεσίες αυτούς που ήδη βρίσκονται στο σπίτι τους κι αυτούς που έχουν ήδη υποβάλει τα χαρτιά για συνταξιοδότηση και περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις και άρα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, καθώς δεν έχουν πλέον καμιά σκασίλα για την εξέλιξή τους μέσα στην υπηρεσία!

Φοβερό; Κι όμως απόλυτα πραγματικό και δεν επιδέχεται καμιά διάψευση.

Αυτή είναι η νέα Ελλάδα που ευαγγελίζονται ο πρωθυπουργός και η δικομματική κυβέρνησή του;

Είναι τόσο δύσκολο να κάνουν κάτι σωστά χωρίς υστεροβουλία και συναλλαγή; Με κουτοπονηριές και τρικ προσπαθούν να πετύχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο;

Εντέλει, όμως, ποιον και πόσο ακόμα νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν; Μήπως νομίζουν ότι δεν υπάρχουν πολίτες με κοινή λογική που βλέπουν ότι οι υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις στην πραγματικότητα είναι απορυθμίσεις και πολύ «κο-κο-κο»  αλλά αυγό καθόλου;

Μήπως έπεσε η τιμή του γάλακτος, για το οποίο είχε γίνει τόση φασαρία, και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Μήπως απελευθερώθηκαν τα κλειστά επαγγέλματα και μας διέφυγε;

Μήπως φτήνυναν οι μεταφορές με τα φορτηγά και διέλαθε την προσοχή μας;  Ή μήπως πουλιέται το ψωμί με το ζύγι και απλά δεν το μάθαμε; Με άλλα λόγια, και επειδή κάθε άνθρωπος μόνος ορίζει τη μοίρα του, αλλά και οι ηγέτες τη μοίρα της χώρας τους, φρονώ ότι στο τέλος το μόνο που θα έχουμε πετύχει θα είναι μια τρύπα στο νερό και δυστυχία για γενιές Ελλήνων που δεν είχαν την τύχη να βολευτούν σε κάποια κρατική, ημικρατική ή δημοτική θέση!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ