Σαφείς ενδείξεις πως θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Σαφείς ενδείξεις πως θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά

Οι οιωνοί για την ελληνική οικονομία μετά τον μερικό έλεγχο της πανδημίας ήταν άριστοι και όλοι αναμέναμε μια εκρηκτική ανάπτυξη. Ωστόσο, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελά

Ηρθε ο πόλεμος και ακολούθησε η ενεργειακή ακρίβεια, η οποία στο διάβα της συμπαρέσυρε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες δημιουργώντας ένα σκηνικό τρόμου και αναθεωρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα, ανασύροντας φόβους για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, με κύρια χαρακτηριστικά την ύφεση αλλά και την ακρίβεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να ανακόψουν την ακρίβεια προβαίνουν σε αυξήσεις επιτοκίων και ακριβαίνοντας το χρήμα ελπίζουν να μειώσουν τη ζήτηση. Αυτές οι κινήσεις, όμως, δεν είναι χωρίς κόστος, αφού το ακριβό χρήμα σημαίνει αυτόματα και λιγότερες επενδύσεις, μείωση της παραγωγής με παράλληλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Ουδείς πλέον γνωρίζει την έκταση, τη διάρκεια και το βάθος αυτής της νέας κρίσης ενόσω ο πόλεμος συνεχίζεται και ο Πούτιν απειλεί ευθέως με ενεργειακό χειμώνα για όλη την Ευρώπη.

Στα καθ’ ημάς, παρότι οι επιπτώσεις από την ακρίβεια είναι πολύ βαριές για την πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η ελληνική οικονομία δείχνει, τουλάχιστον επί του παρόντος, σημαντικές αντοχές. Ναι μεν οι εκτιμήσεις έχουν επανειλημμένως αναθεωρηθεί προς τα κάτω, εν τούτοις συνεχίζουν να κινούνται σε θετικό έδαφος ως προς το σκέλος της ανάπτυξης, των επενδύσεων, των εξαγωγών και της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Η δε επίτευξη των στόχων στα έσοδα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων ανακουφίζοντας έως έναν βαθμό τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Από την άλλη, τα επενδυτικά προγράμματα που είχαν προετοιμαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρούν απρόσκοπτα, κυρίως όσα είναι συνδεδεμένα με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι ροές από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνεχίζονται.

Κλείσιμο
Επιπρόσθετα, η διαφαινόμενη εκρηκτική χρονιά στον τουρισμό έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα και έσοδα που θα διαχυθούν στο σύνολο της οικονομίας.

Η χρονιά που διανύουμε, αναμφίβολα, είναι κρίσιμη και οι αντοχές των επιχειρήσεων θα δοκιμαστούν. Υπάρχει όμως η βάσιμη ελπίδα πως οι Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου όλα τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια θα τα καταφέρουν κι αυτή τη φορά.

Κι αυτό γιατί έχουν σφυρηλατηθεί στα δύσκολα και τις αντίξοες συνθήκες, από τη χρεοκοπία έως την πανδημία, όπου τίποτα δεν ήταν εύκολο, αλλά στο τέλος διέψευσαν τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για καμένη επιχειρηματική γη.

Κι αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναπτύξει μια πρωτοφανή ευελιξία στους επιχειρηματικούς κινδύνους και αντισώματα στους απρόβλεπτους παγκόσμιους κινδύνους. Ναι, η τρέχουσα χρονιά θα είναι δύσκολη. Θέλουμε, όμως, να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος θα σταματήσει και η παγκόσμια οικονομία θα βρει τα νέα επίπεδα ισορροπίας. Οι ενεργειακές τιμές θα αποκλιμακωθούν και ο πληθωρισμός θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει. Αρκεί να υπάρχουν κυβερνητική σταθερότητα και κρατική αρωγή, όπου κρίνεται αναγκαίο, όπως είδαμε να συμβαίνει και στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τώρα με τις επιδοτήσεις ρεύματος για όσους πλήττονται.

Στη φετινή θερινή έκδοσή μας για τις επιχειρήσεις, πολλές σημαντικές από αυτές που είναι σηματωροί της αγοράς καταθέτουν τις απόψεις τους για τις οικονομικές εξελίξεις.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι, παρ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως θα τον περάσουμε κι αυτόν τον κάβο και θα βρούμε επιτέλους ήρεμα νερά.

Κρατάμε αυτή την αισιόδοξη νότα και ενώνουμε τις ευχές να τα καταφέρουμε και στο τέλος να σταθούμε όλοι όρθιοι, άνθρωποι και επιχειρήσεις, για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ