Ευκολότερα γλιτώνουμε από την πανδημία παρά από την ακρίβεια
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ευκολότερα γλιτώνουμε από την πανδημία παρά από την ακρίβεια

Η εντεινόμενη αυξητική πορεία του πληθωρισμού τείνει να γίνει  δομικό πρόβλημα για την πορεία της οικονομίας και, κυρίως, για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Μπορεί να μην είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση γι’ αυτό το κύμα ακρίβειας, αφού είναι εξωγενή τα αίτια, πλήττουν όλο τον πλανήτη και εστιάζονται κυρίως στην ενεργειακή ακρίβεια, αλλά ο κόσμος που πληρώνει τη ζημιά δεν κάθεται να κάνει γεωπολιτικές αναλύσεις και περιμένει από την κυβέρνησή του να τον ανακουφίσει.

Το πώς και με ποια μέσα μάλλον δεν τον αφορά. Οταν κρυώνει και αναγκάζεται να περικόψει από τις βασικές του ανάγκες, η εύκολη απόδοση ευθυνών για την κατάστασή του είναι η κυβέρνηση. Δεν είναι έκπληξη, αλλά το αναμενόμενο, όπως γίνεται πάντα.

Αν το δούμε ρεαλιστικά, δεν ξέρω αν υπάρχουν περιθώρια να μπορεί η κυβέρνηση να ανακόψει στην παρούσα φάση την ακρίβεια. Και όλα αυτά που ακούμε για συμφωνίες κυρίων με τα σούπερ μάρκετ για απορρόφηση των αυξήσεων από τους προμηθευτές και εντατικοποίηση των ελέγχων για αισχροκέρδεια τα ακούω βερεσέ.

Να ’χαμε να λέγαμε και για να μην τους πουν πως απλώς κάθονται και παρακολουθούν απαθείς τα αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων. Οπως δεν πέσαμε απ’ τα σύννεφα όταν ο Σταϊκούρας άδειασε τον Γεωργιάδη για τη δήθεν εξέταση του ενδεχομένου μείωσης του ΦΠΑ.

Και αυτό γιατί, απλά, ο ΦΠΑ είναι ο μόνος σίγουρος φόρος που μπορεί να περιμένουν τα κρατικά ταμεία μαζί με τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων, που παρακρατείται στην πηγή. Ολοι οι άλλοι φόροι κινούνται από ρύθμιση σε ρύθμιση και από δόσεις σε περισσότερες δόσεις!

Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει και να ενισχύσει τις επιδοτήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου όσο αντέχει δημοσιονομικά. Φυσικά χωρίς να εκτροχιαστεί ο Προϋπολογισμός γιατί τότε θα έχουμε άλλα προβλήματα και θα ανοίξει άλλος ένας φαύλος κύκλος συμπίεσης των εσόδων των πολιτών με ελλείμματα και καμπανάκια από τους δανειστές.

Μπορεί επίσης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να βοηθηθούν με κάποιον τρόπο τα ευάλωτα νοικοκυριά και να ενισχυθεί περισσότερο από τις ήδη ανακοινωθείσες αυξήσεις ο κατώτατος μισθός.

Κλείσιμο
Μια άλλη παράμετρος, ιδιαίτερα σημαντική για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την πρόσθετη επιβάρυνση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, είναι οι φοροελαφρύνσεις και οι εισφοροελαφρύνσεις.

Να μη γίνει δηλαδή αφορμή η ακρίβεια να ξεχαστεί η κυβερνητική ατζέντα, δεδομένου μάλιστα ότι η κλεψύδρα του χρόνου για τις εκλογές μετράει πλέον αντίστροφα. Και τούτο γιατί, εκτός από τα ευάλωτα νοικοκυριά, που πρέπει να προηγούνται στις μέριμνες της κάθε κυβέρνησης, υπάρχει και η περίφημη μεσαία τάξη, η οποία και πάλι πλήττεται και πρέπει με κάποιον τρόπο να δει δράσεις που θα μετριάζουν τις απώλειες τις οποίες υφίσταται εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία με μέτριους υπολογισμούς θα στοιχίσει περί τα 2.000 ευρώ σε ένα μεσαίο νοικοκυριό.

Πάντως, από τη στιγμή που διαφαίνεται πως η υγειονομική κρίση έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το τέλος της, η κυβέρνηση, αν θέλει να αποκτήσει και πάλι την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό καθώς αυτή έχει τρωθεί τους τελευταίους μήνες, πρέπει να πάρει σημαντικές οικονομικές πρωτοβουλίες που θα έχουν άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Γιατί πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει να γίνει ένας συνολικός απολογισμός του έργου της σε αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι - και αλίμονο αν επισκιαστεί το έργο της μόνο από τους νεκρούς της πανδημίας και τις ΜΕΘ! Γιατί οι καλοπροαίρετοι δεν παραβλέπουν πως έχουν γίνει παράλληλα σημαντικά βήματα για επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση φόρων αλλά και την απασχόληση, τα οποία όμως δεν επαρκούν. Χρειάζονται να γίνουν κι άλλα πολλά για να πιστοποιηθεί ένας θετικός απολογισμός σε όλα τα επίπεδα. Κι ας μην ξεχνάμε πως ο Ελληνας στο τέλος ψηφίζει με γνώμονα την τσέπη του!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ