Τα light μέτρα κι ο φόβος του πολιτικού κόστους
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Τα light μέτρα κι ο φόβος του πολιτικού κόστους

Δεν ξέρω  κατά πόσο κι αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από σήμερα, θα αποδώσουν πράγματι, αλλά πολύ φοβούμαι πως το κακό έχει ήδη γίνει και η εξάπλωση της Όμικρον δεν συμμαζεύεται πλέον με αυτού του τύπου τα μέτρα. Αλλωστε βλέπουμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο με τα εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά.

Όπως βλέπουμε εν τους πράγμασι, πως το μοναδικό αντίδοτο για ελαφριά νόσηση παραμένει ο εμβολιασμός πλην όμως η κυβέρνηση διστάζει να εφαρμόσει μια υποχρεωτικότητα σε ορισμένους κλάδους και επαγγέλματα όπως για παράδειγμα η εστίαση και τα ένστολα σώματα - που τι ειρωνεία!- είναι επιφορτισμένα να πραγματοποιούν και τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων, χωρίς να είναι αρκετοί από αυτούς εμβολιασμένοι και να φορούν τη μάσκα σα… φουλάρι!

Η αλήθεια πάντως είναι, πως τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαράκια αποδείχθηκαν εστίες υπερμετάδοσης τις ημέρες των Χριστουγέννων και γι αυτό άλλωστε βλέπουμε τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στις νεαρές ηλικίες που στη συνέχεια βέβαια μεταδίδουν την Όμικρον στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Αν το περιβάλλον τους είναι εμβολιασμένο τότε το περνούν σχετικά ανώδυνα. Αν όμως το οικογενειακό περιβάλλον είναι ανεμβολίαστο τότε πράγματα δυσκολεύουν. Το κλείσιμο επομένως αυτών των χώρων ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Βέβαια η νεολαία , είναι βέβαιο πως θα βρει τρόπους για μαζώξεις και διασκέδαση σε άλλους χώρους όπως τα σπίτια. Το βλέπαμε ακόμα και στις περιόδους τους γενικού lock down όταν τα κορωνοπάρτι έδιναν κι έπαιρναν στους πιο απίθανους χώρους από νοικιασμένα AIRBNB έως πανεπιστημιακούς χώρους. Επομένως μην τρέφουμε αυταπάτες πως με το κλείσιμο των μπουζουξίδικων και των μπαρ θα διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

Έχω όμως απορία. Θα στοίχιζε τίποτα αν αυτές τις μέρες ,διευρυνόταν το ωράριο στα σούπερ μάρκετ κι αν επαναφερόταν το μέτρο με τους πελάτες ανά τετραγωνικό; Κανείς κυβερνητικός ή από την Επιτροπή των επιδημιολόγων δεν έχει πάει για ψώνια αυτές τις μέρες, να δει το χαμό που γίνεται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ;

Ή μήπως είναι τόσο σκληρό να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι οι υπάλληλοι που μας εξυπηρετούν ή οι υπάλληλοι των delivery που μας φέρνουν τα ψώνια μέσα στο σπίτι;

Προφανώς αυτά τα Light μέτρα υπαγορεύτηκαν και από τα ιατρικά δεδομένα που μέχρι στιγμής λένε πως το σύστημα υγείας δεν έχει επιβάρυνση από την Όμικρον καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη Δέλτα.

Κλείσιμο
Αν όμως φθάσουμε να μιλάμε για πολλές δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ή και εκατοντάδες χιλιάδες, τότε είναι βέβαιο πως μέσα στους μολυσμένους θα υπάρχουν και ανεμβολίαστοι που θα χρειαστούν νοσηλεία και τότε είναι βέβαιο πως το εθνικό σύστημα υγείας θα πιεστεί και πολύ μάλιστα. Όπως και κάποιοι εμβολιασμένοι που δεν ανέπτυξαν αρκετά αντισώματα και παρότι έδειξαν υπευθυνότητα και εμβολιάστηκαν, δεν θα βρίσκουν κρεββάτια γιατί αυτά θα έχουν καταληφθεί από ανεμβολίαστους ή και αρνητές!

Το επόμενο διάστημα θα είναι ούτως ή άλλως πολύ κρίσιμο και θα δοκιμαστεί στην πράξη η θεωρία πως με την Ομικρον και την πλήρη επικράτηση της, θα δούμε σύντομα το τέλος του εφιάλτη. Μέχρι τότε όμως είναι σημαντικό να μη δούμε άλλη εκατόμβη νεκρών και διασωληνώσεις στα πάρκιγκ των νοσοκομείων γιατί τότε το πολιτικό κόστος με σκληρότερα μέτρα που αποφεύγει να αναλάβει σήμερα η κυβέρνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ