Και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θέλουν τον Πιερρακάκη τους!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θέλουν τον Πιερρακάκη τους!

Τις ημέρες αυτές γίνεται ένας πραγματικός πανζουρλισμός στα συμβολαιογραφεία της χώρας από πολίτες που θέλουν να κάνουν γονικές παροχές και εν γένει μεταβιβάσεις εν όψει των νέων αντικειμενικών τιμών που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, αλλά και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Πλην όμως τα εμπόδια στις μεταβιβάσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητα και η ευθύνη δεν βαρύνει ούτε τους πολίτες ούτε τους συμβολαιογράφους γιατί τα άφησαν την τελευταία στιγμή.

Οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι τόσο γραφειοκρατικές και χρονοβόρες και οι ευθύνες βρίσκονται στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

Η δε χαρτούρα και τα πιστοποιητικά που πρέπει να συγκεντρωθούν από τους ενδιαφερομένους είναι στην κυριολεξία ένας Γολγοθάς.

Οι κυριότερες εστίες καθυστερήσεων είναι οι μηχανικοί που πρέπει να συντάξουν εκθέσεις για τη μη ύπαρξη αυθαιρεσιών και όταν -που είναι και το σύνηθες- υπάρχουν, πρέπει να τις τακτοποιήσουν, να τις στείλουν στη συνέχεια στο Κτηματολόγιο και μόνο τότε μπορεί να εκδοθεί η απαιτούμενη βεβαίωση.

Ενα άλλο εμπόδιο είναι η έκδοση πιστοποιητικού ότι έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του ακινήτου την τελευταία πενταετία, όπου και πάλι η αναμονή από τις εφορίες μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από έναν μήνα.

Και φυσικά, αφού προηγηθούν αυτά, στο τέλος πρέπει ο οικείος δήμος όπου ανήκει το ακίνητο να εκδώσει πιστοποιητικό ότι είναι εξοφλημένο το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) με τα διορθωμένα τετραγωνικά. Ωστόσο, σε πολλούς δήμους η έκδοση του ΤΑΠ μπορεί να χρειάζεται -χωρίς μέσο- ακόμα και δύο μήνες.

Κλείσιμο
Μετά ταύτα, είναι και οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για να πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης, αν και η πλατφόρμα δεν λειτουργεί ακόμα εύρυθμα, οπότε νέες καθυστερήσεις και αναμονή.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες στις μεταβιβάσεις, όπως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης από τους συμβολαιογράφους, αλλά και η ταυτότητα κτιρίου που αναμένεται να μπει σε λειτουργία από τις αρχές του νέου χρόνου. Παράλληλα, όμως, η αγορά δεν πρέπει να νεκρώσει επειδή δεν υπάρχουν υπάλληλοι στις εφορίες ή στους δήμους για να υποδεχτούν αυτές τις δηλώσεις.

Το πρόβλημα είναι οφθαλμοφανές και οφείλουν να παρέμβουν το αρμόδιο υπουργείο και η ΑΑΔΕ για να δώσουν κάποια παράταση δύο-τριών μηνών στην ισχύ των νέων αντικειμενικών ώστε να πάψουν όλοι αυτοί οι χιλιάδες συμπολίτες μας να ζουν με την αγωνία προλαβαίνουν-δεν προλαβαίνουν να κάνουν τα συμβόλαια μεταβίβασης με τους ευνοϊκούς όρους και όχι με τις αυξημένες τιμές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο.
Δεν χάθηκε ο κόσμος μιας μεταβατικής περιόδου.

Και δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι μετά από πολλά χρόνια χειμερίας νάρκης του λεγόμενου «real estate», επιτέλους, η αγορά ξαναζεσταίνεται. Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές και μεταβιβάσεις και γι’ αυτό έχουν ανέβει και οι εμπορικές τιμές. Μετά από πολλά χρόνια η οικοδομή πήρε μπροστά και βλέπουμε ανεγέρσεις νέων κτιρίων αλλά και απορρόφηση εργαζομένων στα επαγγέλματα της οικοδομής.

Αυτή την καλή επανεκκίνηση της οικοδομής και την αυξημένη ζήτηση θα πρέπει η κυβέρνηση να την ενισχύσει απλοποιώντας τις διαδικασίες αγοραπωλησιών και καταργώντας την περιττή γραφειοκρατία. Είναι αδιανόητο το 2021 να απαιτείται ένα τρίμηνο για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, όταν πριν από χρόνια, τότε που γίνονταν όλα με το χέρι, αυτές οι πράξεις γίνονταν το πολύ σε μία-δύο εβδομάδες.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να ανατεθεί η μελέτη και επίλυση του θέματος στον πετυχημένο Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ψηφιακή μετάβαση. Αλλωστε, έχει αποδείξει με επιτυχία ότι με όποιο project καταπιάνεται το διεκπεραιώνει με τον καλύτερο τρόπο.

Και εν τέλει, η οικοδομή συμμετέχει με υψηλό ποσοστό στην ανάπτυξη, και είναι κρίμα τώρα που το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο εσωτερικό, αλλά και από χιλιάδες ξένους να εμφανίζονται τριτοκοσμικές καταστάσεις σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ