Κι αν οι εγκύκλιοι δεν πιάσουν τόπο, μετά ακολουθεί το φραγγέλιο;
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Κι αν οι εγκύκλιοι δεν πιάσουν τόπο, μετά ακολουθεί το φραγγέλιο;

Πριν από λίγες ημέρες, όταν ανακοινώθηκαν τα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο εύλογο ερώτημα γιατί εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα rapid tests και τους ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού, κάποιοι υπουργοί, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, αντέτειναν το επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνουμε τους τόπους λατρείας με τα κομμωτήρια!

Κάποιοι άλλοι πιο ορθολογιστές είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος στις εισόδους των εκκλησιών και αυτό έχει μια λογική. Προχθές όμως είδαμε την Ιερά Σύνοδο να εκδίδει εγκύκλιο (κατόπιν παραίνεσης της κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό) με την οποία επιβάλλει την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ πριν από την είσοδο στις εκκλησίες. Ορίζει δε τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, δηλαδή τους επιτρόπους, ενδεχομένως και τους καντηλανάφτες, να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους!

Με μια πρώτη ανάγνωση θα πει κανείς μπράβο στην ιεραρχία για την απόφασή της αυτή που συντονίζεται με τις αγωνίες τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας για το νέο, το τέταρτο κατά σειρά κύμα της πανδημίας που απειλεί πλέον κυρίως τους ανεμβολίαστους. Ομως αν το καλοσκεφτούμε, η εγκύκλιος αυτή περισσότερο συμβολική μοιάζει και ενταγμένη στη λεγόμενη εκκλησιαστική διπλωματία καλών σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους, καθώς στην πράξη ελάχιστα έως καθόλου δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Και τούτο για τον απλούστατο λόγο ότι οι μισοί και πλέον παπάδες, αρχιμανδρίτες και δεσποτάδες είναι ανεμβολίαστοι και κάποιοι από αυτούς ισχυροί αντεμβολιαστές που επηρεάζουν και το ποίμνιό τους. Είναι λοιπόν δυνατόν, αυτοί οι ίδιοι να διασφαλίσουν αυστηρούς ελέγχους στους πιστούς που προσέρχονται στις εκκλησίες τους, όταν μάλιστα κάποιοι από αυτούς θεωρούν αμάρτημα ακόμα και τη χρήση μάσκας μέσα στην εκκλησία και στους ασπασμούς των εικόνων;

Αστεία πράγματα. Δεν μπορώ να φανταστώ καν τον ηλικιωμένο επίτροπο μιας εκκλησίας στην επαρχία να ελέγχει τη γνησιότητα των εγγράφων και να σκανάρει με το smartphone του τα barcodes των αποδεικτικών εμβολιασμού! Κι αν δεν το κάνει, θα τον επιπλήξει μήπως ο αρνητής παπάς ή θα έχει κάποιου άλλου είδους συνέπεια;

Ας μην εθελοτυφλούμε κι ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους σε ένα βαθμό οφείλεται στην επιρροή που ασκούν οι ιερωμένοι στους πιστούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Η λύση επομένως, αν ήθελε όντως η κεφαλή της Eκκλησίας να συντρέξει την εθνική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης, ήταν να επιβάλει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στον κλήρο.

Όπως έκαναν οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Δωδώνης που με εγκύκλιό τους υποχρεώνουν τους ιερείς τους σε εμβολιασμό ή αν δεν το κάνουν, αργία από τα καθήκοντά τους χωρίς μισθό!

Κλείσιμο
Αυτό είναι όντως μέτρο. Ολα τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι και να ’χαμε να λέγαμε. Οπως και η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε το θέμα της εκκλησίας αντιπολιτευτική σημαία και τώρα που βγήκε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου αυτοθαυμάζεται ως δικαιωμένη. Λες και δεν ξέρουν ότι στην πράξη θα γίνει μια τρύπα στο νερό.

Ωστόσο, τα προβλήματα με τη νέα δραματική εξάπλωση του ιού είναι μεγάλα και τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει. Αλλά όλοι, από την επιστημονική επιτροπή μέχρι τα κόμματα και την κυβέρνηση, αναλώνονται σε ουτοπικά ημίμετρα και δεν θέλουν να σπάσουν αυγά ή να στεναχωρήσουν ομάδες και κοινά που μπορούν να τους βλάψουν πολιτικά.

Σύμφωνοι, θα ήταν όλεθρος αν επιβαλλόταν και νέο lockdown. Ομως δεν στοιχίζει τίποτα να εφαρμοστεί το ισχύον μέτρο με τους επιτρεπόμενους πελάτες με βάση τα τετραγωνικά μέτρα στα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα. Από τη στιγμή που ατόνησαν οι έλεγχοι, οι επιχειρηματίες λειτουργούν πλέον ωσάν η πανδημία να έχει περάσει. Και αλήθεια, πόσους ελέγχους κάνει η Αστυνομία στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας; Πέρυσι καθημερινά μας το ανακοίνωναν, όπως και τα πρόστιμα που επέβαλλαν στους παραβάτες. Τώρα άκρα του τάφου σιωπή.

Και εν κατακλείδι, με την εντυπωσιοθηρία δεν πρόκειται να πάμε μπροστά, πόσο μάλλον να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Οπότε, ο Θεός να βάλει το χέρι του γιατί, αν βγουν σωστές οι προβλέψεις ότι στους επόμενους τρεις μήνες θα μολυνθούν 1 εκατομμύριο πολίτες, τότε ο Αγιος Πέτρος μάλλον θα δουλεύει τριπλοβάρδιες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ