Η νέα δοκιμασία με την ενεργειακή ακρίβεια
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Η νέα δοκιμασία με την ενεργειακή ακρίβεια

Αν ήταν σε άλλες εποχές, η προχθεσινή 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και τα εύσημα που εμπεριείχε θα ήταν πρώτο θέμα συζήτησης. Πέρασε όμως στα ψιλά καθώς η επικαιρότητα έχει άλλες προτεραιότητες και, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρείται δεδομένο ότι η οικονομία πάει καλά. Φυσικά δεδομένο δεν είναι τίποτα και οιαδήποτε εξέλιξη έχει κάποιον λόγο που συμβαίνει. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δεν γίνονται με κάποιο μαγικό ραβδί, αλλά με δουλειά, προεργασία, υπομονή και επιμονή στους στόχους

Δεν αρκούν από μόνα τους τα καλά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου για να ανακτηθούν όσα χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Είναι συνδυασμός θετικών εξελίξεων που οδηγούν την ανάπτυξη όλο και ψηλότερα, με σοβαρή πλέον την πιθανότητα να υπερβεί το 7% ή και το 8% στο τέλος του χρόνου και να ισοσκελιστεί η ύφεση του 2020.

Πέραν όμως των διαφαινόμενων θετικών εξελίξεων στα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας την τρέχουσα χρονιά, πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι και απρόοπτα που μπορούν να τορπιλίσουν τις θετικές προοπτικές.

Πρώτο και κύριο είναι ότι δεν ξεμπερδέψαμε ακόμα με την πανδημία και ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο μια έξαρση με φαινόμενα όπως τα περσινά, τέτοια εποχή, δεν θα επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Το δεύτερο είναι το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια με άμεσες συνέπειες και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Οι τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθημερινά καταγράφουν νέα αυξητικά ρεκόρ και πλέον όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με τρόμο αυτή την κούρσα που απειλεί την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και προδιαγράφει έναν εφιαλτικό χειμώνα. Ηδη, όπως λένε παράγοντες της αγοράς ενέργειας, το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών από τις αυξήσεις του ρεύματος δεν επαρκεί ούτε για έναν μήνα και δεν είναι καθόλου μα καθόλου βέβαιο πως η επιβάρυνση στους λογαριασμούς θα είναι μόνο 1-2 ευρώ!

Από τον άλλον μήνα θα ξεκινήσουν οι ανάγκες των νοικοκυριών για θέρμανση και επ’ αυτού δεν έχουμε ακούσει τίποτα πέραν του επιδόματος στα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά. Ομως όταν η αναμενόμενη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι με το καλημέρα τουλάχιστον 35% πάνω από την περυσινή τιμή, που δεν ήταν και η χαμηλότερη (γύρω στα 95 λεπτά το λίτρο), τότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ζεστός μπορεί να είναι ο χειμώνας μέσα στα σπίτια ακόμα και των μη ευάλωτων νοικοκυριών!

Κλείσιμο
Ούτε οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα βρεθούν σε καλύτερη κατάσταση, αφού οι τιμές του σημειώνουν αύξηση κατά 125% από αυτές στο τέλος του Αυγούστου.

Με άλλα λόγια, καλά τα εύσημα των θεσμών, καλή η ανάπτυξη και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, όμως όλοι μας σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα σκληρή πραγματικότητα, την οποία πρέπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση από τώρα, πριν βρεθούμε να καίμε τα παλιά έπιπλα στις σόμπες και τα τζάκια.

Ο δημοσιονομικός χώρος που ανοίγεται με την ανάπτυξη πρέπει να στηρίξει οριζόντια όλους τους πολίτες από τα πολλαπλά κύματα ακρίβειας, με κάθε τρόπο. Είτε με μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, είτε με αύξηση του εισοδήματος μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ή και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι να περάσει η μπόρα.

Σε διαφορετική περίπτωση και επειδή πορευόμαστε πολλά χρόνια τώρα από κρίση σε κρίση και από απρόοπτο σε απρόοπτο, η δημοφιλία που απολαμβάνει ακόμα η κυβέρνηση θα έχει ημερομηνία λήξης και οι λαϊκιστές και σπεκουλαδόροι της καταστροφής και της απελπισίας θα σηκώσουν και πάλι κεφάλι - και είναι το μόνο που δεν χρειαζόμαστε. Μας αρκούν οι φυλές των αντεμβολιαστών. Δεν χρειαζόμαστε και νεο-αγανακτισμένους στις πλατείες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK