Αν το πιστέψουμε, μπορούμε να γίνουμε Φοίνικας
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Αν το πιστέψουμε, μπορούμε να γίνουμε Φοίνικας

Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσον της πανδημίας που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τον τρόπο ζωής μας, όπως τουλάχιστον τον ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά η επόμενη μέρα πλησιάζει. Η ώρα που θα κάνουμε ταμείο, θα μετρήσουμε τις ζημιές και θα δούμε πώς θα πορευτούμε εφεξής ως κοινωνίες και ως πολίτες. Ομως σε αυτό τον δύσκολο χρόνο πολλά πράγματα άλλαξαν και αλλάζουν και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις εκείνες που βλέπουν μακριά και από τώρα έχουν δημιουργήσει νέες βάσεις εκκίνησης.

Την ώρα που οι περισσότεροι αγωνιούμε για την εξάπλωση του ιού, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια, υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που προχωρούν σε προγραμματισμένες επενδύσεις, αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους και ετοιμάζονται για restart. Οπως υπάρχουν στον αντίποδα και πολλές άλλες επιχειρήσεις που βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον, από τη στιγμή που θα σταματήσουν τα προγράμματα στήριξης από το κράτος.

Εν μέσω λοιπόν πανδημίας, βλέπουμε να γίνονται εγκρίσεις με ταχείες διαδικασίες εκατοντάδων επενδυτικών σχεδίων από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες δείχνουν ότι η πανδημία δεν επέφερε παντελή ακινησία στην οικονομική δραστηριότητα.

Βλέπουμε έντονη δραστηριότητα από μεγάλες ξένες εταιρείες όσον αφορά την αγορά ακινήτων και κυρίως μεγάλων χώρων γραφείων και επαγγελματικών κτιρίων, μια και έχουν επιλέξει τη χώρα μας ως βάση δραστηριοτήτων call centers.

Βλέπουμε επίσης μεγάλες πολυεθνικές να εγκαθίστανται με ερευνητικά κέντρα και hubs στην Ελλάδα, ανοίγοντας θέσεις εργασίας για υψηλής κατάρτισης προσωπικό.

Βλέπουμε επενδύσεις και επεκτάσεις σε νέους τομείς δραστηριότητας που επισπεύδονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι οι ταχυμεταφορές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το delivery και γενικά τα logistics.
Βλέπουμε μεγάλα deals στην ενέργεια, στο πλαίσιο του περάσματος στην πράσινη ενέργεια.

Κλείσιμο
Παρατηρούμε επίσης μια έντονη κινητικότητα, από τη μια, επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων και, από την άλλη, πολλών ξένων της κατηγορίας των λεγόμενων «ψηφιακών νομάδων» που επιλέγουν να δουλεύουν από τη χώρα μας.

Οπως φυσικά βλέπουμε και τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών από το κράτος ώστε να μη χαθεί και η 4η Bιομηχανική ή Ψηφιακή Επανάσταση.

Μάλιστα επενδύσεις και αγοραπωλησίες στον τουριστικό τομέα, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πανδημίας, καταδεικνύουν εμπιστοσύνη στο brand name Ελλάδα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έχει στην επόμενη μέρα.

Με άλλα λόγια, μπορεί αυτή τη στιγμή να βιώνουμε το πιο βαθύ σκοτάδι, αλλά μάλλον αυτό είναι πριν από την αυγή μιας νέας μέρας. Σαφώς και οι ζημίες στον τελικό λογαριασμό θα είναι πολύ μεγάλες. Αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Οπως επίσης πολλά θα είναι τα θύματα της διπλής κρίσης τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία.

Ομως σε αυτή τη νέα περιπέτεια που έχουμε μπει, αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι και ικέτες. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθούν συνολικές λύσεις στήριξης των οικονομιών των χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, για παράδειγμα, δεν κάνει πλέον τις ίδιες επιλογές με εκείνες που έκανε πριν από την πανδημία. Τα προγράμματα λιτότητας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, η σφιχτή χρηματοδότηση των οικονομιών και η τιμωρητική πολιτική στους μη συμμορφούμενους ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τώρα η φωτιά μπήκε στις αυλές και των πιο ισχυρών κρατών της Ε.Ε. και επομένως τα πυροσβεστικά μέτρα, που είναι το τύπωμα χρήματος και το μοίρασμα ρευστότητας με την κάνουλα, δεν μπορούν να μας αφήσουν απέξω επειδή κάποτε ήμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Τρανή απόδειξη τα εγκεκριμένα κονδύλια από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα φτάσουν στα 32 δισ. ευρώ και μαζί με το ΕΣΠΑ μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα και τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, δεν έχουν χαθεί τα πάντα, αρκεί αυτοί που θα κληθούν να διαχειριστούν την επόμενη μέρα να έχουν σχέδιο, όραμα, εργατικότητα και έγνοια όχι μόνο για τους αριθμούς, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία, πολλά χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ