Πεδίον λαμπρόν για μετά Χριστόν προφήτες!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Πεδίον λαμπρόν για μετά Χριστόν προφήτες!

Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, αλλά η ήττα είναι πάντα ορφανή. 

Η διαχρονική αυτή διαπίστωση έρχεται για άλλη μία φορά να επιβεβαιωθεί, με αφορμή την κακή εξέλιξη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για την επιτυχία της περασμένης άνοιξης μερίδιο διεκδίκησαν οι πάντες. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, επιστημονική επιτροπή, νοσηλευτικό προσωπικό και σχεδόν όλοι οι πολίτες της χώρας.

Σήμερα για την κακή εξέλιξη ο ένας δείχνει τον άλλον και όλοι μαζί την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη. Ολοι προσπαθούν να αποδώσουν ευθύνες εδώ και τώρα, παραβλέποντας έναν άγραφο κανόνα που λέει πως την ώρα της μάχης δεν χωρούν γκρίνιες και αμφισβητήσεις γιατί τότε είναι σαν να παραδίνεσαι στον εχθρό, μια και όλοι παραδέχονται πως έχουμε πόλεμο.

Η νίκη και οι επιτυχίες κουκουλώνουν επίσης τις επιμέρους διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις γιατί στο τέλος αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Στην ήττα, όμως, φουντώνουν οι διαφορετικότητες, οι τακτικισμοί και φωτίζονται οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και τα πάθη τους.
Ετσι, για παράδειγμα, ενώ στην πρώτη φάση, τότε που κυλούσαν όλα καλά, η εικόνα που είχαμε για την 25μελή επιστημονική επιτροπή που καθοδηγούσε τόσο την κυβέρνηση όσο κι εμάς τους πολίτες ήταν μιας επιτροπής που αποφάσιζε ομόφωνα και εν ομονοία, σήμερα αυτό που διαρρέεται είναι πως έχουν χωριστεί σε ομαδούλες και τάσεις, σπάνια καταφέρνουν να συνεδριάσουν εν απαρτία και ακόμα σπανιότερα να καταλήξουν σε ομόφωνα συμπεράσματα.

Και επειδή αρκετοί από αυτούς, στο πλαίσιο του καθήκοντός τους να ενημερώνουν την κοινή γνώμη με την επιστημονική τους άποψη, εμφανίζονται συχνότατα στα μέσα επικοινωνίας, όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν τις διαφοροποιήσεις τους από την υπόλοιπη επιτροπή. Εξ ου και η πληροφόρηση για την πολυφωνία για το πότε έπρεπε να παρθούν τα μέτρα, πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και πότε το εμπόριο και η λοιπή οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Είναι επίσης κι εκείνοι οι επιστήμονες που δεν τους επέλεξε η κυβέρνηση για την επιστημονική επιτροπή και τώρα με την κακή εξέλιξη βρίσκουν την ευκαιρία από τα τηλεπαράθυρα να δημοσιοποιούν τη διαφορετική τους άποψη με επωδό «σας τα ’λεγα»!
Κλείσιμο
Δεν λείπουν βέβαια και τα ενδοεπιστημονικά μαχαιρώματα πως κάποιοι κλείνουν τώρα με τη δημοσιότητα που απέκτησαν καλοπληρωμένες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Γι’ αυτό προφανώς και η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει συνεχώς το τελευταίο διάστημα, τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιστημονική επιτροπής προκειμένου να βρει υλικό για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και να κερδίσει πόντους στο εκλογικό σώμα!

Ολα αυτά όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Και αυτός είναι η μη αναμενόμενη δυσμενής εξέλιξη στο μέτωπο του κορωνοϊού και η πίεση από επαγγελματικές ομάδες για άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και των πολιτών που έχουν κουραστεί από τον εγκλεισμό.

Η εξίσωση είναι δύσκολη αυτή τη φορά για την κυβέρνηση γιατί, αν βιαστεί να ικανοποιήσει το αίτημα της άρσης του lockdown, θα διακινδυνεύσει να πέσει στις προειδοποιήσεις μερίδας επιστημόνων που λένε πως ένα πρόωρο άνοιγμα μιας εβδομάδας μπορεί να δημιουργήσει ένα τρίτο κύμα πανδημίας που δεν θα μπορεί να περιοριστεί ούτε με τρεις μήνες lockdown.

Χώρια που αυτή τη φορά οι νεκροί είναι πολλοί, πάρα πολλοί ως ποσοστό του πληθυσμού και ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη, γεγονός για το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμα μια πειστική αιτιολογία.

Από την άλλη, οι αντοχές της οικονομίας εξαντλούνται, η συνολική ζημία απειλεί πλέον το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια και εξανεμίζει τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη μετά τον έλεγχο της πανδημίας με τα αναμενόμενα εμβόλια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ανάμεσα στα άλλα δεινά που μας έχουν βρει θα πρέπει το επόμενο διάστημα να υποστούμε και πάμπολλους μετά Χριστόν προφήτες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network